Σεμπαστιάνο Εσπόζιτο: Το αστεράκι της Ιντερ

Σεμπαστιάνο Εσπόζιτο: Το αστεράκι της Ιντερ

bet365

Ο Παναγιώτης Παλλαντζάς γράφει για τον πιτσιρικά των Νερατζούρι που... νίκησε τον Χούμελς και έχει ήδη κάνει ρεκόρ.

Στο πρόσφατο ματς της εθνικής Ελλάδας με την Ιταλία, η Σκουάντρα Ατζούρα έγινε... Σκουάντρα Βέρντε, λανσάροντας μια πράσινη εμφάνιση. Η επιλογή δεν άρεσε στους γείτονες, αλλά μάλλον τους άρεσε η επίσημη εκδοχή για αυτή την απόφαση: Προς τιμήν της νέας γενιάς, των πιτσιρικάδων. Η νέα γενιά και οι πιτσιρικάδες που έρχονται σε πρώτο πλάνο με τον Ρομπέρτο Μαντσίνι, ο οποίος αποφάσισε όταν ανέλαβε ότι έπειτα από την τραγωδία υπό τον Τζιαμπιέρο Βεντούρα, είχε έρθει η ώρα για μια αλλαγή φιλοσοφίας. Είχε έρθει η ώρα της νέας γενιάς του ιταλικού ποδοσφαίρου να βγει μπροστά και να αρχίζει να χτίζει όχι (μόνο) για το παρόν αλλά για το μέλλον, γνωρίζοντας ότι είναι κι άλλοι που περιμένουν τη σειρά τους. Ενας εξ αυτών, θεωρητικά ο πιο ταλαντούχος αλλά αυτό θα πρέπει να αποδειχθεί και πρακτικά, είναι ο Σεμπαστιάνο Εσπόζιτο...

Οι περισσότεροι τον έμαθαν το βράδυ της Τετάρτης (23/10), όταν μπήκε αλλαγή στο 62ο λεπτό του Ιντερ - Ντόρτμουντ και ένα 20λεπτο αργότερα ανάγκαζε τον Ματς Χούμελς να τον ανατρέψει, κάνοντας του πέναλτι. Η δύναμη που έδειξε για να αντέξει στην πίεση του Γερμανού στόπερ και η τρέλα με την οποία ζήτησε από τον κόσμο να ξεσηκωθεί και να πανηγυρίσει αμέσως μετά το σφύριγμα του διαιτητή, δείχνει την αδρεναλίνη του, τον ενθουσιασμό του. «Ηταν το όνειρο μου από μικρός να παίξω στο Champions League», είπε μετά τη λήξη, αλλά μικρός είναι ακόμη. Πολύ μικρός. Για την ακρίβεια, ο μικρότερος που έπαιξε ποτέ στα αστέρια με την Ιντερ (2ος μικρότερος αν υπολογίσουμε και το κύπελλο Πρωταθλητριών, πίσω από τον ιστορικό αρχηγό Μπέπε Μπέργκομι που ήταν 17 ετών και 72 ημερών το 1981), όντας 17 ετών και 113 ημερών όταν ο Αντόνιο Κόντε του είπε ότι θα μπει ως αλλαγή. "Μεγάλος", όμως, σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο, όταν έπαιξε στη ρεβάνς με την Αϊντραχτ Φρανκφούρτης για το Europa League, με αποτέλεσμα να γίνει ο νεότερος ever παίκτης των Νερατζούρι στην Ευρώπη (16 ετών και 255 ημερών).

Οι Γερμανοί, όπως φαίνεται, του φέρνουν τύχη, αλλά δε θα τους αντιμετωπίσει στο Παγκόσμιο Κύπελλο U17 που αρχίζει αύριο (26/10) στη Βραζιλία. Οχι μόνο επειδή δεν προκρίθηκε η Γερμανία (καλό, ε;), αλλά επειδή και να είχαν πάρει το "εισιτήριο", δε βγήκε ποτέ ένα στο δικό του όνομα από την ιταλική ομοσπονδία. Ο τραυματισμός του Αλέξις Σάντσες αφήνει τους Μιλανέζους με τους Ρομέλου Λουκάκου και Λαουτάρο Μαρτίνες (για τον οποίο τα γράψαμε πέρυσι και κοίτα να δεις που θα μας δικαιώσει), συν τον Ματέο Πολιτάνο, οπότε το κλαμπ ζήτησε την εξαίρεση του Εσπόζιτο από την αποστολή της U17 και το πέτυχε. Δεν ήταν δύσκολο, από τη στιγμή που ο Γκαμπριέλε Οριάλι έχει καταφέρει να δουλεύει τόσο στην Ιντερ όσο και στην ομοσπονδία, αλλά ήταν πολύ σημαντικό για τον Κόντε. «Μιλάμε για ένα παιδί που έκανε όλη την προετοιμασία με την πρώτη ομάδα, ένα σημαντικό ταλέντο για το μέλλον αλλά και το παρόν της Ιντερ. Εχει δυναμώσει τόσο σωματικά όσο και πνευματικά και είναι από όλες τις απόψεις παίκτης της ομάδας. Δε φοβάμαι, επομένως, να τον χρησιμοποιήσω. Αν είναι στην πρώτη ομάδα, είναι επειδή τον πιστεύω», είπε ο προπονητής πριν μία εβδομάδα και κόντρα στη Μπορούσια, ένα πολύ σημαντικό ματς για την υπόθεση-πρόκριση στην επόμενη φάση του Champions League, πέρασε από τα λόγια στην πράξη.

Αυτές φαίνεται ότι τις προτιμάει και ο Εσπόζιτο άλλωστε, έχοντας ξεχωρίσει στους αγώνες κόντρα σε συνομήλικους του. Αυτό δείχνουν τα 16 γκολ σε 14 ματς στο πρωτάθλημα των U17 πέρυσι, με αποτέλεσμα να μετακινηθεί στην Primavera, όπου έβαλε άλλα 6 σε 16 συμμετοχές. Αγαπημένο του "θύμα" με τις ομάδες των τμημάτων υποδομής της Ιντερ, κρίνοντας και τίτλους μάλιστα, είναι η Ρόμα, στην οποία αγωνιζόταν και ο αγαπημένος του παίκτης. «Το είδωλο μου πάντα ήταν ο Φραντσέσκο Τότι, απολάμβανα να τον βλέπω να παίζει. Από τη στιγμή που σταμάτησε, προτιμώ τον Μάουρο Ικάρντι. Μου αρέσει το πώς κινείται στο χώρο, το πώς ξέρει πού θα πάει η μπάλα και το πώς εκτελεί αμέσως», έχει πει και στο Μιλάνο ελπίζουν να πάρει τα καθαρά αγωνιστικά στοιχεία του Αργεντίνου και όχι τα γύρω-γύρω. Σαν εγγύηση ότι θα συμβεί έτσι, ότι θα πάνε καλά τα πράγματα, μοιάζει η οικογένεια του και ειδικά ο μεγαλύτερος αδερφός του. Ο πατέρας του έπαιξε σε όλες τις μικρές ομάδες της Νάπολι και ξέρει τι "θυσίες" και δουλειά χρειάζεται ενώ ο Σαλβατόρε Εσπόζιτο, ο 19χρονος μεγαλύτερος αδερφός, παίζει στην Κιέβο (χαφ), στην εθνική U21 της Ιταλίας, περιγράφεται ως ένας απολύτως προσγειωμένος και ήρεμος χαρακτήρας και επηρεάζει όσο κανείς άλλος τον Σεμπαστιάνο.

Αγνωστο, βέβαια, αν ήταν αυτός που τον συμβούλεψε να παραμείνει στην Ιντερ τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά σημασία έχει ότι πήρε τη σωστή απόφαση. Οι εμφανίσεις του με τους μικρούς των Νερατζούρι ή της Ιταλίας δεν πέρασαν απαρατήρητες από διάφορες ευρωπαϊκές ομάδες, με την Παρί Σεν Ζερμέν να κάνει ένα βήμα μπροστά και να τον προσεγγίζει, για να εισπράξει την αρνητική απάντηση του. Τη θετική, όπως όλα δείχνουν, θα τη δώσει στην Ιντερ, η οποία περιμένει να κλείσει τα 18 του χρόνια για να του προσφέρει κανονικό συμβόλαιο, δένοντας τον για τα επόμενα χρόνια. Αυτά τα χρόνια, στα οποία ο Εσπόζιτο θα πρέπει να κάνει το επόμενο βήμα και να γίνει... κανονικά και με το νόμο σημαντικός παίκτης για την πρώτη ομάδα. Για να συμβεί αυτό, σύμφωνα με τον Αρμάντο Μαντόνα, τον προπονητή της Primavera των Νερατζούρι, θα πρέπει ο πιτσιρικάς να καταλήξει στο ποια είναι η αγαπημένη του θέση και να "ειδικευτεί" σε αυτή .

«Παίζει ως φορ, αλλά αποδίδει το ίδιο καλά και ως ελεύθερος πίσω από τον επιθετικό, ενώ αν χρειαστεί μπορεί να αγωνιστεί και στα πλάγια, σαν εξτρέμ. Πλησιάζει ο καιρός, όμως, που θα πρέπει να μονιμοποιηθεί σε μία θέση και να δουλέψει αποκλειστικά πάνω σε αυτή», είπε πριν κάποιους παίκτες ο Μαντόνα, αναλαμβάνοντας να τον... παρουσιάσει στους οπαδούς της Ιντερ μέσω ενός σχετικού βίντεο του κλαμπ για τα τμήματα υποδομής. Εκεί όπου μαθαίνουν ποδόσφαιρο και κάνουν τα πρώτα τους βήματα οι νέες γενιές, αυτοί που ακολουθούν. Αυτοί για τους οποίους οι Ιταλοί τολμάνε να βάζουν πράσινο χρώμα στην εμφάνιση της εθνικής τους ομάδας. Μια τέτοια φανέλα, όπως όλα δείχνουν, περιμένει και τον Σεμπαστιάνο Εσπόζιτο, ο οποίος πιθανότατα θα αναγκάζει τους πάντες να γράφουν περισσότερα για αυτόν στο μέλλον. Ή και στο παρόν, σύμφωνα με τον Κόντε...

 

Τελευταία Νέα