Η Λιλ είναι... Bip Bip!

Η Λιλ είναι... Bip Bip!

bet365

Από την... Άβυσσο στο ντέρμπι κορυφής με την Παρί μέσα σε τέσσερις μήνες με μία τριπλέτα... Bip Bip! Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την Λιλ, που απειλεί το ρεκόρ των Παριζιάνων.

Όταν ο Κριστόφ Γκαλτιέ ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Λιλ τον Δεκέμβριο του 2017 έμοιαζε με αποστολή αυτοκτονίας... Οι λιλουά παρέπαιαν αγωνιστικά μετά το φιάσκο με τον Μαρσέλο Μπιέλσα, είχαν τιμωρηθεί με απαγόρευση μεταγραφών για τον Ιανουάριο και έψαχναν έσοδα 25 εκατ. ευρώ (είτε μέσω πωλήσεων παικτών είτε μέσω χορηγιών), προκειμένου να μην υποβιβαστούν αυτόματα για την παραβίαση των κανόνων του FFP της γαλλικής λίγκας, που είναι πολύ πιο αυστηροί από εκείνους της UEFA για παράδειγμα.

Η διοίκηση έψαχνε απεγνωσμένα χρήματα, οι οπαδοί είχαν χάσει την υπομονή τους και τον Μάρτιο είχαν εισβάλει στον αγωνιστικό χώρο μετά την ισοπαλία με την Μονπελιέ, ξεσπώντας κατά της διοίκησης. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ εκείνης της περιόδου στις εξέδρες βρίσκονταν υποψήφιοι επενδυτές, που έπειτα από αυτά που είδαν δεν έβαλαν ούτε ευρώ στο σύλλογο... Έπρεπε να τελεσιδκήσει η υπόθεση της αποζημίωσης του Μαρσέλο Μπιέλσα, ο οποίος ζητούσε 18 εκατ. ευρώ για να... πληρώσει στο τέλος ο ίδιος 300.000, για να πάρει ανάσα ο σύλλογος, να κερδίσει κάποιους μήνες και να δώσει την υπόσχεση πωλήσεων το καλοκαίρι.

Όπως είχε κάνει και το 2010 με την Σεντ Ετιέν, έτσι και σε αυτή την περίπτωση ο Γκαλτιέ πέτυχε το στόχο και κράτησε με νύχια και με δόντια την Λιλ στην Ligue 1. Με το τέλος της σεζόν πουλήθηκαν 9 παίκτες, αποκτήθηκαν 8 και ο στόχος των εσόδων υπερκαλύφθηκε, καθώς στα ταμεία μπήκαν περισσότερα από 40 εκατ. ευρώ καθαρά.

Η σεζόν, λοιπόν, ξεκίνησε με ένα μεγάλο ερωτηματικό γύρω από τους λιλουά. Ο προγραμματισμός, όμως, υπό την πίεση του ενδεχόμενου υποβιβασμού έγινε πολύ νωρίς, το ρόστερ είχε ήδη κλείσει από τον Ιούλιο, ενώ όλα αυτά που πέρασε ο σύλλογος τους σκληραγώγησε όλους. «Οι ομάδες που έχουν υποφέρει δεν θέλουν να ξαναπεράσουν ανάλογες καταστάσεις», αποκάλυψε ο Γκαλτιέ ως ένα από τα κίνητρα που έχουν ωθήσει την ομάδα του στο να μάζεψει ήδη όσους βαθμούς όσους μάζεψε πέρυσι στις αρχές Φεβρουαρίου!

«Ήταν σημαντικό να ξεκινήσουμε καλά στη σεζόν, ώστε να μην πέσουμε σε κατάθλιψη», τόνισε ο Γκαλτιέ. «Δεν έπρεπε να ζούμε συνεχώς με φόβο. Έπρεπε να αλλάξουμε τη δυναμική. Η επιτυχία μας είναι κάτι αναπάντεχο, όμως όπως έλεγε και ο πατέρας μου τρώγοντας έρχεται η όρεξη». Ο Γάλλος τεχνικός κατάφερε να καθιερώσει την Σεντ Ετιέν στις πρώτες θέσεις της Ligue 1, όμως η πρόοδος που έχει κάνει στην Λιλ είναι εξωπραγματική.

Η ομάδα του δεν βρίσκεται μόνο στη δεύτερη θέση, αλλά παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο στην κατηγορία. Καλύτερο και από το «πανάκριβο» της Παρί, που δυσκολεύτηκε σε πολλά παιχνίδια μέχρι τώρα. Οι λιλουά έκαναν τόσες επιτυχημένες μεταγραφές το καλοκαίρι όσες δεν είχαν κάνει μαζί τα προηγούμενα χρόνια, ενώ ο Γκαλτιέ έδειξε στους παίκτες πόσο πολύ τους πιστεύει. Εκείνος, άλλωστε, ήταν που έπεισε τον Πέπε να μείνει και να μην υπογράψει στην Λυών, που προσέφερε 30 εκατ. ευρώ.

Τώρα, εκείνος μαζί με τους Ικονέ και Μπαμπά αποτελούν το... Bip Bip της Λιλ, όπως τους ονόμασε η Equipe από το πασίγνωστο κόμικ λόγω της ταχύτητάς τους. Ένας 22χρονος, ένας 23χρονος και ένας 22χρονος παίζουν πίσω από τον 19χρονο Λεάο, που αποκτήθηκε ως ελεύθερος από την Σπόρτινγκ. «Μιλάμε συχνά για το Bip-Bip, αλλά δεν είμαστε μόνο αυτό. Πρέπει να είμαστε ταπεινοί και να συνεχίσουμε να δουλεύουμε», θα πει ο Μπάμπα. Αυτή η τετράδα έχει πετύχει τα 15 από τα 20 γκολ της Λιλ!

Τώρα, θέλει να βάλει τέλος στο ιστορικό σερί της Παρί, που έχει κάνει το απόλυτο ύστερα από 11 αγωνιστικές. «Όταν περνάμε καλά εκτός γηπέδου, αυτό φαίνεται και στον αγωνιστικό χώρο», τόνισε ο Μπαμπά. «Ειλικρινά, ξέρουμε ότι η Παρί είναι... μηχανή και ότι θα είναι πολύ δύσκολο να κερδίσουμε. Ξέρουμε, όμως, και εμείς ότι έχουμε ποιότητα», συνέχισε. Η Λιλ ξέρει ότι η ομάδα του Τούχελ από το ξεκίνημα της σεζόν έχει κενά στην άμυνα και ότι, φυσικά, δεν έχει τίποτα να χάσει.

«Δεν πηγαίνουμε στο Παρίσι ως θύματα», ξεκαθάρισε ο Γκαλτιέ, που αστειευόμενος αποκάλυψε και τον τρόπο που θα επιχειρήσει να σταματήσει τους Μπαπέ και Νεϊμάρ: με δύο... «χαλινάρια»! «Έχουμε τη θέληση και τη φιλοδοξία να παίξουμε επιθετικά. Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε». Ο Γάλλος έχει την εμπειρία να γνωρίζει ότι αν οι Παριζιάνοι μυρίσουν... φόβο μπορούν να διαλύσουν την ομάδα του.

Η Λιλ δείχνει να είναι η μοναδική ομάδα που μπορεί να σταματήσει την ομάδα του Τούχελ αυτή τη στιγμή. Και δείχνει τη διάθεση να εξαντλήσει τις πιθανότητές της. Όπως και να ολοκληρωθεί το παιχνίδι το βράδυ της Παρασκευής, ένα είναι σίγουρο: το... Bip Bip θα φροντίσει να δούμε την Ligue 1 στα καλύτερά της!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης