Ο Αύγουστος των «μικρών»

Ο Αύγουστος των «μικρών»

bet365

Ο Χάβι Γκράθια της Γουότφορντ αναδείχθηκε κορυφαίος προπονητής του Αυγούστου στην Πρέμιερ Λιγκ και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται κι άλλους τεχνικούς μικρομεσαίων ομάδων του αγγλικού πρωταθλήματος, που ξεκίνησαν δυναμικά και πήραν το συγκεκριμένο βραβείο στον πρώτο μήνα της σεζόν.

2017: Ντέιβιντ Βάγκνερ (Χάντερσφλιντ)
Στην πρώτη της παρουσία στην Πρέμιερ Λιγκ και στην επιστροφή της στην πρώτη κατηγορία έπειτα από το 1972, η Χάντερσφιλντ μπήκε πολύ δυνατά στο περσινό πρωτάθλημα και στους τρεις πρώτους αγώνες είχε απολογισμό δύο νίκες (Κρίσταλ Πάλας 3-0, Νιουκάστλ 1-0) και μία ισοπαλία (Σαουθάμπτον 0-0). Ο προπονητής της, Ντέιβιντ Βάγκνερ, αναδείχθηκε κορυφαίος για το μήνα Αύγουστο στην Πρέμιερ Λιγκ, με τον Γερμανό τεχνικό να έχει τεράστιο μερίδιο στην επιτυχία της ομάδας να παραμείνει στην κατηγορία και τον ίδιο να δέχεται εγκωμιαστικά σχόλια για τη δουλειά του.

2016: Μάικ Φίλαν (Χαλ)
Μόλις για μία φορά στην καριέρα του έχει βρεθεί στη θέση του πρώτου προπονητή. Ο Φίλαν ήταν βοηθός του Στιβ Μπρους στην Χαλ, όμως μετά την παραίτηση του τελευταίου, τον Ιούλιο του 2016, η διοίκηση έδωσε τα ηνία στον Φίλαν, ο οποίος ανέλαβε ως υπηρεσιακός προπονητής. Το ξεκίνημα της Χαλ στην Πρέμιερ Λιγκ ήταν εντυπωσιακό και μετά τις δύο νίκες απέναντι σε Λέστερ (2-1) και Σουόνσι (2-0), ο Άγγλος πήρε το βραβείο του κορυφαίου τεχνικού για τον Αύγουστο (μεσολάβησε και μία ήττα από την Γιουνάιτεντ). Στη συνέχεια έγινε πρώτος προπονητής της ομάδας, όμως μετά από λίγους μήνες απολύθηκε, καθώς η Χαλ είχε βρεθεί στον πάτο της βαθμολογίας.

2014: Γκάρι Μονκ (Σουόνσι)
Στο δεύτερο μισό της σεζόν 2013-14 ήταν παίκτης-προπονητής της ομάδας, όμως το ερχόμενο καλοκαίρι ο Μονκ «κρέμασε» τα παπούτσια του και ανέλαβε επίσημα την τεχνική ηγεσία της Σουόνσι. Η αρχή του ήταν ονειρεμένη, αφού στην πρεμιέρα νίκησε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (1-0) για πρώτη φορά στην ιστορία της ομάδας μέσα στο Ολντ Τράφορντ. Ακολούθησαν δύο ακόμη εντός έδρας νίκες, απέναντι σε Μπέρνλι (1-0) και Γουέστ Μπρομ (3-0), στο καλύτερο ξεκίνημα της Σουόνσι τα τελευταία 91 χρόνια. Ο Γκάρι Μονκ αναδείχθηκε κορυφαίος προπονητής του μήνα, με την ομάδα να τερματίζει στην όγδοη θέση της Πρέμιερ Λιγκ, που ήταν και η δεύτερη καλύτερη επίδοση στην ιστορία της.

2008: Γκάρεθ Σαουθγκέιτ (Μίντλεσμπρο)
Η πρώτη ομάδα στην προπονητική καριέρα του νυν ομοσπονδιακού τεχνικού της Αγγλίας ήταν η Μίντλεσμπρο, το 2006. Δύο χρόνια μετά, ο Σαουθγκέιτ αναδείχθηκε καλύτερος προπονητής για το μήνα Αύγουστο στην Πρέμιερ Λιγκ, καθώς ξεκίνησε εντυπωσιακά το πρωτάθλημα με την «Μπόρο». Η ομάδα νίκησε για πρώτη φορά την Τότεναμ μετά από οκτώ χρόνια (2-1), ενώ επικράτησε και της Στόουκ. Λίγο έλειψε να κάνει και την έκπληξη στο Άνφιλντ, όμως η Λίβερπουλ έκανε την ανατροπή στα τελευταία λεπτά. Παρόλα αυτά, ο Σάουθγκέιτ πήρε το βραβείο και έγινε ο δεύτερος, μετά τον Στιούαρτ Πιρς, που το έκανε δικό του, τόσο ως παίκτης, όσο και ως προπονητής.

2001: Σαμ Αλαρντάις (Μπόλτον)
Στην επιστροφή της ομάδας στην Πρέμιερ Λιγκ, έπειτα από απουσία τριών χρόνων, ο Σάμ Αλαρντάις οδήγησε την Μπόλτον σε ένα «εκρηκτικό» ξεκίνημα, με 3 στα 3. Μετά το εντυπωσιακό 5-0 στην έδρα της Λέστερ, ακολούθησαν δύο εντός έδρας νίκες κόντρα σε Μίντλεσμπρο (1-0) και Λίβερπουλ (2-1), με τον Αλαρντάις να αναδεικνύεται προπονητής του μήνα για τον Αύγουστο. Η συνέχεια, πάντως, δεν ήταν ανάλογη, καθώς η Μπόλτον δεν έφτασε στη νίκη για έξι συνεχόμενα παιχνίδια.

1998: Άλαν Κέρμπισλι (Τσάρλτον)
Για δύο χρόνια ήταν παίκτης-προπονητής της ομάδας (1991-1993) για να ακολουθήσουν άλλα 13 (1993-2006), που ο Κέρμπισλι ήταν αποκλειστικά στο «τιμόνι» της Τσάρλτον. Το 1998 κατάφερε να την ανεβάσει στα «σαλόνια» της Πρέμιερ Λιγκ και μάλιστα να κάνει αίσθηση στο ξεκίνημα. Η νίκη με το εντυπωσιακό 5-0 επί της Σαουθάμπτον και οι «λευκές» ισοπαλίες, απέναντι σε Νιούκαστλ και Άρσεναλ, έδωσαν στον Κέρμπισλι το βραβείο του καλύτερου προπονητή για τον Αύγουστο. Η συνέχεια, ωστόσο, δεν ήταν ανάλογη - αν και ο Κέρμπισλι ξαναπήρε το ίδιο βραβείο τον Φεβρουάριο – με την Τσάρλτον στο τέλος της σεζόν να υποβιβάζεται.

1996: Ντέιβιντ Πλιτ (Σέφιλντ Γουένσντεϊ)
Ο προπονητής, που το 1987 είχε βρεθεί μία ανάσα από τον Ολυμπιακό, ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Σέφιλντ Γουένσντεϊ το 1995. Μετά από μία κακή πρώτη χρονιά, η σεζόν 1996-97 ξεκίνησε ονειρεμένα. Στα τέσσερα πρώτα παιχνίδια η ομάδα έφτασε σε ισάριθμες νίκες απέναντι σε Άστον Βίλα (2-1), Λιντς (2-0), Νιουκάστλ (2-1) και Λέστερ (2-1), με τον Πλιτ να αναδεικνύεται κορυφαίος προπονητής του Αυγούστου. Μπορεί σιγά-σιγά η ομάδα να έπεσε από την κορυφή, όμως τελικά τερμάτισε στην έβδομη θέση και έχασε την έξοδο στην Ευρώπη για μόλις δύο βαθμούς.

 

Τελευταία Νέα