Το Αμβούργο της παράνοιας

Το Αμβούργο της παράνοιας

bet365

Το Αμβούργο ετοιμάζεται για τη δεύτερη κατηγορία και ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την παράνοια που κυριαρχεί στον γερμανικό βορρά.

Πέρασαν 51 ολόκληρα χρόνια μέχρι το Αμβούργο να κάνει αρνητικό σερί 14 αγώνων χωρίς νίκη στην Bundesliga. Όπως συμβαίνει πολύ συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις οι παίκτες απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις στη μικτή ζώνη μετά την ήττα με 2-1 από την Χέρτα. Όλοι, εκτός από τον Κυριάκο Παπαδόπουλο, ο οποίος και μετά τη συντριβή από την Μπάγερν λίγες ημέρες νωρίτερα είχε επικρίνει τη διοίκηση για τις κινήσεις της. Τότε, ήταν μία ηγετική παρέμβαση. Τώρα, έμοιαζε απλά ένα ξέσπασμα λόγω του πληγωμένου του εγωισμού.

«Δεν νομίζω ότι είμαι τόσο κακός, ώστε να μην παίζω», τόνισε αρχικά ο Έλληνας αμυντικός. «Παίκτες όπως ο Μαβράι και ο Ντίκμαϊερ είναι πολύ σημαντικοί για την ομάδα», συνέχισε, ξεκαθαρίζοντας ότι ο προπονητής δεν είχε συζητήσει μαζί του και δεν τον είχε ενημερώσει για τις σαρωτικές αλλαγές που ετοιμαζόταν να κάνει. Στο ντεμπούτο του στον πάγκο ο Τιτς προχώρησε πέντε αλλαγές στην ενδεκάδα σε σχέση με το προηγούμενο παιχνίδι στο Μόναχο, αφήνοντας πολλούς από τους έμπειρους παίκτες του είτε στον πάγκο είτε στην εξέδρα.

Ο μέσος όρος των 23,98 ετών στην ενδεκάδα ήταν ο μικρότερος για το Αμβούργο εδώ και 40 χρόνια! «Το να δοκιμάζεις κάτι καινούριο δεν είναι πάντα το καλύτερο πράγμα», κατέληξε ο Παπαδόπουλος. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι ο Τιτς ήταν ο πρώτος προπονητής εδώ και χρόνια που όντως έκανε κάτι για να πολεμήσει τον συντηρητισμό, κάτι για να ξυπνήσει τους Δεινόσαυρους από το λήθαργο. Άλλωστε, το γεγονός ότι κανένας δεν τολμούσε να αλλάξει οτιδήποτε σε όλα τα επίπεδα φέρνει το σύλλογο μία ανάσα από τον πρώτο υποβιβασμό στην ιστορία του.

Το πρώτο 45λεπτο ήταν το καλύτερο εδώ και καιρό για το Αμβούργο. Η ελπίδα, όμως, κράτησε μόλις για 56’. Το θάρρος του πρώτου μέρους οδήγησε στο φόβο του δεύτερου. Εκ του αποτελέσματος ο Έλληνας αμυντικός έχει δίκιο. Ίσως αν έπαιζαν οι έμπειροι να μπορούσαν να διαχειριστούν καλύτερα το πλεονέκτημά τους στο ημίχρονο. Ουσιαστικά, άδικο. Πιθανότατα δεν θα είχαν καν βρεθεί μπροστά στο σκορ...

Ανήκει, άλλωστε, στους παίκτες με το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την τελευταία θέση που βρίσκεται η ομάδα του και όχι οι δύο παίκτες από την U21, στο τιμόνι της οποίας ήταν μέχρι πρότινος ο Τιτς, που βρέθηκαν στην ενδεκάδα με την Χέρτα. «Οι παίκτες μπορεί να είναι απογοητευμένοι, αλλά θα πρέπει να σέβονται τους συμπαίκτες τους», δήλωσε ο Γερμανός τεχνικός, που όταν έφυγε από το γήπεδο έμαθε ότι ο μέσος Γουάλας αντί να είναι στην εξέδρα είχε μείνει σπίτι του και ανέβαζε προσωπικές του φωτογραφίες στα social media… Τελικά, ήδη προπονείται με τη δεύτερη ομάδα, τη στιγμή που ο Παπαδόπουλος αναμένει τη δική του τιμωρία.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ανάμεσα στα δύο παιχνίδια κυριάρχησε το χάος. Πρόεδρος, τεχνικός διευθυντής και προπονητής απολύθηκαν, απειλητικά πανό έκαναν την εμφάνισή τους στο προπονητικό κέντρο, αλλά μετά τις αλλαγές ο κόσμος έδειξε διάθεση να βρεθεί κοντά στην ομάδα. Εκατοντάδες οπαδοί υποδέχθηκαν το λεωφορείο της αποστολής, όλοι χειροκρότησαν τους παίκτες πριν τη σέντρα, αλλά στο τέλος οι γνωστές – κακές – συνήθειες έκαναν την εμφάνισή τους. Κάποιοι οπαδοί προσπάθησαν να φτάσουν μέχρι τα αποδυτήρια, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν έξι από αυτούς, ένας αστυνομικός και άλλοι δύο που δεν είχαν καμία σχέση με την ενέργειά τους. Την ίδια στιγμή έξω από το γήπεδο είχαμε επεισόδια, που οδήγησαν στη σύλληψη 100 ατόμων.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε στους εαυτούς μας», τόνισε ο Τιτς. «Ξέρω πώς έχουν τα πράγματα, αλλά ποτέ δεν ξεγράφω καμία ομάδα». Το Αμβούργο παραμένει χωρίς νίκη από το Νοέμβριο και απέχει 7 βαθμούς από τις θέσεις που οδηγούν στα μπαράζ της παραμονής. Κι όμως, φαίνεται ότι ακόμη και τώρα πολλοί πιστεύουν ότι μπορεί να σωθεί. «Ο χρόνος τελειώνει. Δεν πιστεύουμε, όμως, ότι είναι αδύνατο», θα πει ο CEO Βέτσταϊν. Σε ψηφοφορία της Hamburger Morgenpost σε σύνολο περίπου 300.000 ψήφων το 35% πιστεύει ότι δεν θα έρθει ο υποβιβασμός!

Ο Χόλερμπαχ, που απολύθηκε μετά την ήττα από την Μπάγερν, έκατσε μόνο για 7 παιχνίδια στον πάγκο και με 0,43 βαθμούς κατά μέσο όρο κατάφερε να γίνει ο χειρότερος την τελευταία 10ετία. Η απόλυσή του ήταν λογική. Είναι, όμως, μέρος ενός φαύλου κύκλου «νέων ξεκινημάτων», που συμβάλλει στην παράνοια του Αμβούργου. Η μία επανάσταση διαδέχεται την άλλη στη θεωρία, αλλά στο τέλος ίσως να μην είναι αυτό που χρειάζεται η ομάδα. Η σωστή επανάσταση πρέπει να ξεκινήσει από την κορυφή και από το μηδέν.

Όλες οι δράσεις της διοίκησης γίνονται αυθόρμητα και χωρίς κανένα πλάνο. Στην ουσία είναι πάντα αντίδραση στον κίνδυνο του υποβιβασμού. Αποτελούν μέρος της παράνοιας του να δοκιμάζεις τα ίδια πράγματα, ελπίζοντας σε διαφορετικά αποτελέσματα. Τουλάχιστον, υπάρχει κάποιος με το θάρρος να δοκιμάσει μία διαφορετική προσέγγιση. Στην επόμενη μέρα της δεύτερης κατηγορίας ίσως αυτό όντως κάνει τη διαφορά. «Η διάλυση ξεκίνησε», διαπίστωσε το Kicker με αφορμή τις δηλώσεις του Παπαδόπουλου. Η αλήθεια είναι ότι, δυστυχώς, είχε ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό. Σε αυτόν τον φαύλο κύκλο της παράνοιας το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι μόνο ένα.

*Το οικονομικό άνοιγμα του Αμβούργου έχει φτάσει στα 105,5 εκατ. ευρώ και θα χρειαστεί για ακόμη μία φορά η βοήθεια του επενδυτή και μετόχου Κίνε, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα με την αδειοδότηση (ακόμη και για τη δεύτερη κατηγορία). Ο ίδιος, όμως, στα εγκαίνια του νέου του ξενοδοχείου όχι μόνο αρνήθηκε να δεσμευτεί για κάτι τέτοιο, αλλά έκανε και πλάκα, λέγοντας ότι ο όμιλός του δεν έχει πλέον τρία «διαμάντια», αλλά δύο, βγάζοντας το Αμβούργο από την εξίσωση...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης