Οι Αργεντίνοι killers της Serie A

Gazzetta team
Οι Αργεντίνοι killers της Serie A

bet365

Οι Ντιμπάλα-Ιγουαΐν είναι ζεστοί, ο Ικάρντι επιστρέφει στη δράση και το FFT θυμάται τους συμπατριώτες τους που... βομβάρδισαν τις εστίες των ιταλικών γηπέδων.

Οι δύο Αργεντίνοι της Γιουβέντους είναι πρωταγωνιστές στις συζητήσεις των τελευταίων ημερών στην Ιταλία, αφού ήταν αυτοί που καθάρισαν μέσα σε τρία λεπτά την Τότεναμ ενώ ο Ντιμπάλα είχε δώσει και τη νίκη επί της Λάτσιο λίγες μέρες πριν. Παράλληλα, τα ρεπορτάζ για επιστροφή του Ικάρντι στη δράση προκαλούν χαμόγελα στην Ιντερ αφού η απουσία του αρχηγού της φάνηκε πολύ. Οπως και να έχει, είναι μάλλον μια καλή ευκαιρία για να θυμηθούμε τους συμπατριώτες τους που έγραψαν ιστορία με τις επιδόσεις τους στο σκοράρισμα στο Campionato, το οποίο ήταν, είναι και πάντα θα είναι, κατά τον Ερνάν Κρέσπο, το αγαπημένο πρωτάθλημα των Αργεντίνων.

Πέδρο Μανφρεντίνι (81)
Εγινε γνωστός στην Αργεντινή με την Ρασίνγκ Κλουμπ, στην οποία αγωνίστηκε για μια διετία (1957-59). Το 1958 κατέκτησε το πρωτάθλημα και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ (19 γκολ), για να υπογράψει το 1959 στη Ρόμα. Στους Τζαλορόσι έμεινε για επτά χρόνια και κατέκτησε το κύπελλο Εκθέσεων και το Coppa Italia, έχοντας το ρεκόρ των γκολ σε μια σεζόν στο Εκθέσεων (12). Με τη φανέλα της Ρόμα έκανε εννιά χατ-τρικ ενώ βγήκε πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα του 1962-63 με 19 γκολ. Μετά τους Ρωμαίους αγωνίστηκε σε Μπρέσια και Βενέτσια, έχοντας συνολικά 81 γκολ στη Serie A (πολλά περισσότερα συνολικά).

Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα (81)
Τι να γράψεις για τον κορυφαίο; Από το καλοκαίρι του 1984 μέχρι και το 1991 ο Ντιέγκο επιχείρησε και κατάφερε, ως ένα βαθμό, να αλλάξει την ιστορία στο ιταλικό ποδόσφαιρο, φέρνοντας για πρώτη φορά στα χρονικά στην κορυφή τη Νάπολι. Με τους Παρτενοπέι κατέκτησε δύο πρωταθλήματα, κύπελλο Ιταλίας, Σούπερ Καπ, το κύπελλο UEFA του 1989 και έγινε ο πρώτος σκόρερ τους συνολικά -μέχρι που τον ξεπέρασε πριν λίγο καιρό ο Μάρεκ Χάμσικ- με 115 γκολ, αν και ποτέ δεν υπήρξε φορ. Τα 81 από αυτά ήταν στη Serie A, στην οποία ποτέ δεν αγωνίστηκε κάποιος καλύτερος ποδοσφαιριστής.

Ντιέγκο Μιλίτο (86)
Η βραδιά της 22ας Μαΐου θα είναι πάντα το απόλυτο highlight της ποδοσφαιρικής καριέρας ενός Αργεντίνου φορ που έγραψε τη δική του ιστορία στο ιταλικό ποδόσφαιρο και πιο συγκεκριμένα στην Ιντερ. Με δύο γκολ στο Santiago Bernabeu, ο Μιλίτο οδήγησε τους Νερατζούρι στην κατάκτηση του Champions League και στο treble, αφού είχαν προηγηθεί πρωτάθλημα και κύπελλο. Και οι τρεις τίτλοι κατακτήθηκαν με γκολ του Αργεντίνου φορ, ο οποίος είχε αρχικά συστηθεί στους Ιταλούς μέσω της Τζένοα, στην οποία είχε δύο θητείες (2003-05 και 2008-09). Συνολικά πέτυχε 86 γκολ σε αγώνες της Serie A, την οποία κατέκτησε και μία φορά (2010).

Αντόνιο Αντζελίλο (98)
Γεννήθηκε στην Αργεντινή αλλά είχε Ιταλό παππού και αυτό τον βοήθησε να πάρει ιταλική υπηκοότητα, όταν πήρε μεταγραφή στην Ιντερ το 1957. Ο Αντζελίλο πάτησε το πόδι του στην Ιταλία και δεν έφυγε ποτέ από εκεί, αγωνιζόμενος και στη Σκουάντρα Ατζούρα έπειτα από την εθνική Αργεντινής. Στους Νερατζούρι έμεινε για τέσσερα χρόνια και ακολούθησαν οι Ρόμα (1961-65), Μίλαν (1965-66), Λέκο (1966-67), ξανά Μίλαν (1067-68) και Τζένοα (1968-69), με τον απολογισμό να λέει 98 γκολ στη Serie A, την οποία κατέκτησε το 1968 ως Ροσονέρο. Είχαν προηγηθεί το κύπελλο Εκθέσεων (1961) και το Coppa Italia (1964) με την Ρόμα, με την οποία ήταν και πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος το 1959 με 33 γκολ!

Μάουρο Ικάρντι (99)
Στην ηλικία των 25 ετών και αγωνιζόμενος σε μια Ιντερ που δεν την λες και καλοδουλεμένη μηχανή, ο Ικάρντι θέλει απλά ακόμη ένα γκολ για να συμπληρώσει τον πρώτο του "αιώνα" στη Serie A. Εκανε το ντεμπούτο του στη μεγάλη κατηγορία του Calcio τον Σεπτέμβριο του 2012 με την Σαμπντόρια και έγινε γνωστός σε όλους έπειτα από μια μεγάλη νίκη επί της Γιουβέντους στο Τορίνο με δύο δικά του γκολ (1-2). Γενικά με τους Μπιανκονέρι έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση προς ικανοποίηση των οπαδών της Ιντερ, η σχέση του με τους οποίους έχει δοκιμαστεί αρκετά λόγω της αυτοβιογραφίας του. Φέτος, πάντως, κατάφερε να τους κερδίσει όλους με τις εμφανίσεις του και τα γκολ του. Με το αριστερό, με το δεξί, με το κεφάλι, ο Ικάρντι χρειάζεται... κλάσματα δευτερολέπτου για να εκτελέσει. Και συνήθως πετυχαίνει τον στόχο.

Γκονσάλο Ιγουαΐν (108)
Το καλοκαίρι του 2013 άφησε την Ρεάλ Μαδρίτης για να υπογράψει στη Νάπολι, με την οποία δέθηκε αμέσως. Ο Ιγκουαΐν δεν χρειάστηκε πολύ χρόνο για να προσαρμοστεί στη Serie A, στην οποία έγινε πρωταγωνιστής. Εντός και εκτός γηπέδου. Μπορεί να μην κατάφερε να οδηγήσει τους Παρτενοπέι εκεί που τους έχει οδηγήσει μόνο ο Μαραντόνα, αλλά η συχνότητα του στο σκοράρισμα ήταν εντυπωσιακή και την σεζόν 2015-16 έβαλε έβαλε 36 γκολ, περισσότερα από όσα έβαλε οποιοσδήποτε σε μία σεζόν στη Serie A. Αυτά τα 36 γκολ ήταν και το... εισιτήριο για τη Γιουβέντους, στην οποία υπέγραψε το καλοκαίρι του '16 για 90 εκατ. ευρώ, σοκάροντας τους πάντες. Οπως τους αμυντικούς που νομίζουν ότι τον ελέγχουν και ξαφνικά τον βλέπουν να πανηγυρίζει. Το έχει κάνει 108 φορές, ως τώρα, στο ιταλικό πρωτάθλημα...

Αμπέλ Μπάλμπο (117)
Το καλοκαίρι του 1989, σε ηλικία 23 ετών, άφησε την Αργεντινή για την Ιταλία και συγκεκριμένα την Ουντινέζε. Ο Μπάλμπο παρέμεινε τέσσερα χρόνια στο Friuli και στη συνέχεια ντύθηκε Τζαλορόσο, παραμένοντας πέντε χρόνια στη Ρόμα. Αυτή η πενταετία, από το 1993 ως το 1998, ήταν και η καλύτερη της καριέρας του Αργεντίνου, ο οποίος φόρεσε και τις φανέλες των Πάρμα και Φιορεντίνα, πριν επιστρέψει για μια σύντομη δεύτερη θητεία στη Ρόμα. Σε όλες τις ομάδες ο Μπάλμπο ήταν ένας... τίμιος επιθετικός, ο οποίος ήξερε μπαλίτσα και ήξερε και πώς να τελειώνει τις φάσεις, όπως δείχνει ο απολογισμός των 117 γκολ στη Serie A, στα χρόνια που οι επιθετικοί υπέφεραν από τις ιταλικές άμυνες.

Ομάρ Σίβορι (147)
Ενας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές που έβγαλε ποτέ η Αργεντινή, που έπαιξαν στην Ιταλία, που είδε γενικά το ποδόσφαιρο. Ο Ομάρ Σίβορι έγινε γνωστός στη Ρίβερ Πλέιτ και το καλοκαίρι του 1957 έκανε το μεγάλο βήμα στην Ευρώπη για να υπογράψει στη Γιουβέντους για ποσό-ρεκόρ. Στους Μπιανκονέρι παρέμεινε οκτώ χρόνια και έγραψε ιστορία, όχι μόνο με τους τίτλους που κατέκτησε αλλά και με την Χρυσή Μπάλα του 1961, η οποία ήταν η πρώτη που κατέληξε στα χέρια ποδοσφαιριστή ιταλικής ομάδας. Ο θερμόαιμος Αργεντίνος, ο οποίος όσο εύκολα μπορούσε να διασύρει τον αντίπαλο του άλλο τόσο μπορούσε και να εκνευριστεί και να παίξει ξύλο, το 1965 υπέγραψε στη Νάπολι και έπαιξε άλλα τέσσερα χρόνια εκεί, σκοράροντας συνολικά 147 φορές σε αγώνα πρωταθλήματος.

Ερνάν Κρέσπο (153)
Υπάρχει εκείνο το τσίμπημα, εκείνο το τελείωμα στη φάση του 3-0 στον τελικό της Μίλαν με την Λίβερπουλ το 2005. Υπάρχουν εκείνες οι δύο κεφαλιές-οβίδες σε ένα Αγιαξ-Ιντερ το 2003, υπάρχουν πάμπολλες φάσεις με Πάρμα και Λάτσιο, ή ακόμη και Τζένοα στα... γεράματα του, που μπορούν να κάνουν τον καθένα να καταλάβει τι φορ υπήρξε ο Ερνάν Κρέσπο. Βασικά υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους... αληταράδες που έβγαλε η Αργεντινή, αφού είχε όλο το πακέτο. Μακρύ μαλλί, κορμί, τεχνική και ένστικτο του killer. Μπορεί οι τίτλοι που κατέκτησε συνολικά, αν και δεν ήταν και ελάχιστοι, να είναι λίγοι μπροστά στην αξία του, αλλά τα 153 γκολ στη Serie A, σε εκείνη την Serie A, είναι πάρα πολλά!

Γκαμπριέλ Μπατιστούτα (183)
Αλλοι θα πουν τον Ρονάλντο το Φαινόμενο... Αλλοι τον Μάρκο Φαν Μπάστεν... Και υπάρχουν και αυτοί που θα ψηφίσουν υπέρ του Γκαμπριέλ Ομάρ Μπατιστούτα. Ενδεχομένως ο πιο τρομακτικός φορ που είδαν ποτέ τα ιταλικά γήπεδα, ο Batigol έδωσε ό,τι είχε και δεν είχε για να καταφέρει να κάνει πρωταθλήτρια τη Φιορεντίνα, με την οποία δέχθηκε να παίξει και στη Serie B, για να το πετύχει τελικά με την Ρόμα. Ενα scudetto που το χάρηκαν όλοι, αφού ο Μπατιστούτα ήταν καθολικής αποδοχής. Δεν υπήρχε οπαδός, οποιασδήποτε ομάδας, που να μην υποκλινόταν, να μην αναγνώριζε την τεράστια αξία του Γκαμπριέλ. Και δεν υπήρχε άμυνα, κυριολεκτικά δεν υπήρχε άμυνα, την οποία δεν μπορούσε να νικήσει. Σε αγώνες του ιταλικού πρωταθλήματος μόνο, χωρίς να πάμε στις άλλες διοργανώσεις, το έκανε 183 φορές! Μπορεί να τον απειλήσει ο Ιγουαΐν ή ο πιο νέος Ικάρντι;

 

Τελευταία Νέα