Ο Σέζνι ζει το όνειρο

Παναγιώτης Παλλαντζάς
Ο Σέζνι ζει το όνειρο

bet365

Ο Παναγιώτης Παλλαντζάς γράφει για τον Πολωνό τερματοφύλακα που έκανε ήδη ρεκόρ στη Γιουβέντους.

Οταν σε επιλέγουν για να διαδεχθείς ένα θρύλο, να είσαι αυτός που θα τον αντικαταστήσει, προφανώς αισθάνεσαι τιμή. Μαζί με την τιμή, όμως, έρχεται και η πίεση γιατί οι απαιτήσεις είναι μεγάλες. Πόσω μάλλον όταν ο θρύλος που πρέπει να αντικαταστήσεις είναι ο Τζανλουίτζι Μπουφόν. Ο Βόιτσεκ Σέζνι είδε τον κλήρο να πέφτει σε αυτόν αλλά αντί να αγχωθεί δείχνει να αισθάνεται άνετα, κάνοντας και τους οπαδούς της Γιουβέντους να νιώθουν έτσι σιγά-σιγά, κάθε φορά που τον βλέπουν κάτω από τα δοκάρια...

Αυτό βασικά οφείλεται στο γεγονός ότι δεν τον βλέπουν να μαζεύει και την μπάλα από τα δίχτυα του. Το 1-0 επί της Τζένοα το βράδυ της Δευτέρας ήταν μια απλή νίκη για τη Γιούβε, όχι όμως και για τον Σέζνι. Ο Πολωνός πορτιέρε, ο οποίος δεν χρειάστηκε να κάνει ούτε μία επέμβαση αφού οι συμπαίκτες του δεν επέτρεψαν στους Γενοβέζους ούτε ένα σουτ προς την εστία, συμπλήρωσε 10 ματς χωρίς να δεχθεί γκολ και αυτό αποτελεί νέο ρεκόρ στην ιστορία των μπιανκονέρι. Για την ακρίβεια, έγινε ο τερματοφύλακας που χρειάστηκε λιγότερα παιχνίδια από οποιονδήποτε άλλο για να φτάσει στα 10 clean-sheets, έχοντας 14 εμφανίσεις μέχρι τώρα.

Μπορεί, φυσικά, να πει κάποιος -και δεν θα έχει άδικο- ότι με τη Γιουβέντους να βρίσκει ξανά την αμυντική σταθερότητα της, η δουλειά που έχει να κάνει ο Σέζνι δεν είναι πολλή. Στη Ρόμα, όμως, πέρυσι είχε αρκετή και τα πήγε μια χαρά, όπως αποδεικνύει και το γεγονός ότι ήταν αυτός με τα περισσότερα clean-sheets στη Serie A 2016-17 (14). «Αποκτήσαμε τον καλύτερο τερματοφύλακα του περσινού πρωταθλήματος», έλεγε το καλοκαίρι ο Μπουφόν, ο οποίος από την πρώτη στιγμή στήριξε τον Πολωνό και συνεχίζει να το κάνει με κάθε τρόπο, όπως για παράδειγμα με το να μένει εκτός για σχεδόν δύο μήνες, δίνοντας τη δυνατότητα στον Σέζνι να πάρει συνεχόμενα ματς για να βρει ρυθμό και να δείξει από νωρίς αν στο Τορίνο μπορούν ή όχι να υπολογίζουν σε αυτόν.

«Ενας άνθρωπος που είναι 40 ετών έχει την υποχρέωση να κάνει χώρο για τους επόμενους. Ξέρω καλύτερα από τον καθένα ότι μπορεί να μπλοκάρω την εξέλιξη άλλων και αυτό δεν το θέλω, αλλά αν χρειαστούν ποτέ τερματοφύλακα και με φωνάξουν, θα ανταποκριθώ στην κλήση ακόμη κι αν είμαι 80 ετών», είπε ο αρχηγός των Μπιανκονέρι στα τέλη Δεκεμβρίου. Ενας καλός μήνας για τον Σέζνι, ο οποίος με τις επεμβάσεις του όποτε χρειάστηκε, με αποκορύφωμα το ματς με την Ρόμα και τη φάση του Σικ στο 94', αναδείχθηκε MVP της Γιουβέντους από τους οπαδούς της και με την απόδοση του στο πρώτο ματς του 2018, με την Κάλιαρι στη Σαρδηνία, ανάγκασε τους Ιταλούς να παραφράσουν την ατάκα-σήμα κατατεθέν σε... miracolo di Szczesny!

Οχι ότι δεν υπήρξε και γκρίνια πάντως. Τα γκολ που δέχθηκε η Γιούβε κόντρα σε Μπενεβέντο και Σαμπντόρια είχαν ως συνέπεια να υπάρξει κριτική για τον Πολωνό, ο οποίος όμως δεν επηρεάστηκε καθόλου. Με αυτοπεποίθηση κάτω από τα δοκάρια, πολύ καλά αντανακλαστικά και άνεση με την μπάλα στα πόδια, ο πρώην τερματοφύλακας των Ρόμα και Αρσεναλ κερδίζει συνεχώς πόντους για να είναι όντως αυτός που θα πάρει τη θέση του Μπουφόν από το καλοκαίρι. «Οταν σε καλεί η Γιουβέντους δεν έχεις επιλογή, η επιλογή έχει ήδη γίνει. Για τους ποδοσφαιριστές που θέλουν να κατακτήσουν τίτλους, η Γιουβέντους είναι ένα από τα 3-4 πιο δυνατά κλαμπ της Ευρώπης. Η επιλογή να έρθεις εδώ είναι πραγματικά εύκολη και ο στόχος μου είναι να μείνω δέκα χρόνια και να κατακτήσω όλους τους τίτλους», είπε λίγες ώρες πριν το ματς με την Τζένοα, όπου επιβεβαίωσε και κάτι ακόμη.

Υπολογίζοντας τον αριθμό συμμετοχών του κάθε τερματοφύλακα φέτος σε όλες τις διοργανώσεις και τον αριθμό των γκολ που έχει δεχθεί, ο Σέζνι με ποσοστό «απαραβίαστης εστίας» στο 71,4% είναι ο πιο αποτελεσματικός γκολκίπερ της Ευρώπης αυτή την στιγμή, αφήνοντας πίσω του τους Μαρκ Αντρέ Τερ Στέγκεν (62,9%), Νταβίντ Ντε Χέα (58,6%), Γιαν Ομπλακ (57,6%) κλπ. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι ο Πολωνός είναι καλύτερος από όλους αυτούς, αλλά σίγουρα είναι καλύτερος από ό,τι ένας τερματοφύλακας 15 εκατ. ευρώ, γιατί τόσα (12,2 + 3,1 σε μπόνους) έδωσαν οι Τορινέζοι στην Αρσεναλ για να τον αποκτήσουν, αποφασίζοντας να ποντάρουν πάνω του για την μετά Μπουφόν εποχή.

Και μέχρι να έρθει εκείνη η στιγμή, ο Σέζνι μπορεί να συνεχίζει να μαθαίνει δίπλα στον καλύτερο τερματοφύλακα όλων των εποχών, όπως τον έχει χαρακτηρίσει και ο ίδιος. «Ημουν ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος του κόσμου όταν ανταλλάξαμε φανέλες μετά το Ρόμα-Γιουβέντους πριν δύο χρόνια. Δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι θα μπορούσα να προπονηθώ μαζί του, είναι επομένως μια πραγματικά σπουδαία εμπειρία. Για μένα, ναι, είναι ένα τεστ ταπεινότητας. Από την άλλη, βέβαια, δεν είναι ντροπή να είσαι ο αναπληρωματικός του Μπουφόν, γνωρίζοντας ότι μετά έχεις τη δυνατότητα να παραμείνεις ως βασικός στη Γιουβέντους. Δεν επέλεξα τη Γιούβε για τη φετινή σεζόν, την επέλεξα για τα επόμενα δέκα χρόνια. Και είμαι σίγουρος ότι ήταν η σωστή επιλογή».

Αυτά τα λόγια θα έχουν μεγαλύτερη αξία, αν αποδειχθεί στο μέλλον ότι έκανε σωστή επιλογή και η Γιουβέντους...

 

Τελευταία Νέα