Ιντερ-Λάτσιο: Ο,τι καλύτερο

Παναγιώτης Παλλαντζάς
Ιντερ-Λάτσιο: Ο,τι καλύτερο

bet365

Το 2017 κλείνει όπως πρέπει στη Serie A και ο Παναγιώτης Παλλαντζάς μπαίνει σε κλίμα pre-game.

Ο Δεκέμβριος μπήκε με την Ιντερ να στήνει ένα ωραίο πάρτι κόντρα στην Κιέβο για να εκμεταλλευτεί τη νίκη της Γιουβέντους στο San Paolo και να πιάσει κορυφή. Το γεγονός ότι συνεχίστηκε με ισοπαλία στο Τορίνο και διατήρηση της 1ης θέσης και του αήττητου, κάνει ακόμη πιο... εντυπωσιακό το γεγονός ότι η ίδια ομάδα 20 μέρες μετά παρουσιάζεται να είναι σε κρίση. Αυτά έχουν οι κοντινές αποστάσεις στη βαθμολογία όμως... Με δύο νίκες μπορείς να βγεις μπροστά, με δύο ήττες μπορείς να βρεθείς με την πλάτη στον τοίχο. Και η Λάτσιο του Σιμόνε Ιντσάγκι ανεβαίνει στο Μιλάνο απειλώντας να δείξει στους Νερατζούρι ότι οι αποστάσεις μπορούν να γίνουν ακόμη πιο κοντινές. Και με ματς λιγότερο...

«Τώρα που χάσαμε τρία σερί ματς νιώθω απολύτως ερωτευμένος με την Ιντερ γιατί βλέπω ότι οι τιφόζι μας υποστηρίζουν όπως και πριν», είπε ο Λουτσιάνο Σπαλέτι στο InterTv αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτοί οι τιφόζι θα προτιμούσαν να ένιωθε λιγότερο Ιντερίστα ο προπονητής και να έχουν αποκλείσει την Μίλαν στο Coppa Italia ή να έχουν αποφευχθεί οι ήττες από Ουντινέζε και Σασουόλο στη Serie A. Ο Σπαλέτι, βέβαια, συνηθίζει να πετάει ατάκες όταν νιώθει ότι είναι υπό πίεση οπότε μάλλον είναι πιο σημαντικό αυτό που είπε όταν ρωτήθηκε για το πού οφείλεται αυτή η αλλαγή σε απόδοση και αποτελέσματα. «Είμαι έκπληκτος κι εγώ, πρώτη φορά βλέπω το να μην δίνεις όλες τις δυνάμεις σου για να αντιστρέψεις την κατάσταση», ήταν η απάντηση του, η οποία μπορεί να προστεθεί στο «είναι ένας απρόσμενος αποκλεισμός» του Αντόνιο Καντρέβα μετά την ήττα από την Μίλαν, για να δώσει την εντύπωση μιας Ιντερ σε σύγχυση. Κι αυτή η σύγχυση μπορεί να εξηγηθεί αν ανατρέξει κάποιος στο πρόσφατο παρελθόν.

Η ήττα από την Ουντινέζε θυμίζει πολύ αυτή από την Σασουόλο πριν δύο χρόνια, όταν η ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι ήταν στην κορυφή, έπεσε από αυτή και δεν αντέδρασε ποτέ, με συνέπεια στο τέλος της σεζόν να είναι απλά ικανοποιημένη για το εισιτήριο του Europa League. Δεν μπορεί κανείς να πει ότι το ίδιο θα γίνει και τώρα αλλά δεν μπορεί, επίσης, κανείς να πει ότι έχουν άδικο οι οπαδοί των Νερατζούρι που αρχίζουν να βλέπουν τα ίδια φαντάσματα... H Beneamata έβλεπε όλα να πηγαίνουν τέλεια από την αρχή της σεζόν αλλά τώρα ήρθε η ώρα για τα δύσκολα ή για τα αναμενόμενα δύσκολα, σύμφωνα με την Gazzetta dello Sport. Γιατί αναμενόμενα; Επειδή κάποια στιγμή θα σταματούσε να σκοράρει με την παραμικρή επαφή ο Ικάρντι και τώρα φαίνεται, ή επιβεβαιώνεται, ότι εναλλακτική λύση δεν υπάρχει. Από τα 34 γκολ των Νερατζούρι στο πρωτάθλημα, τα 24 έχουν έρθει από τους Ικάρντι-Πέρισιτς. Με τον Αργεντίνο "σιωπηλό" στα τελευταία τρία ματς και τον Κροάτη να βγάζει κούραση, συνέπεια ενδεχομένως των αυξημένων καθηκόντων του φέτος επειδή πρέπει να γυρίζει για να βοηθάει και αμυντικά, η Ιντερ δυσκολεύεται όχι απλά να σκοράρει αλλά και να δημιουργήσει.

Κόντρα στη Σασουόλο πριν μία εβδομάδα, για παράδειγμα, η ομάδα του Σπαλέτι έκανε 49 σέντρες (αριθμός ρεκόρ για τη φετινή Serie A) και γενικά το 69% του παιχνιδιού της έγινε από τα άκρα, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικά ούτε μία καθαρή ευκαιρία. «Το ξέρουμε ότι από το κέντρο μας δεν μπορούμε να πάρουμε γκολ, δεν έχουμε χαφ που πατάνε στην αντίπαλη περιοχή», ήταν μια πρώτη εξήγηση του προπονητή, ο οποίος όσο περιμένει τις απαραίτητες μεταγραφές του Ιανουαρίου προσπαθεί να κρατήσει ψηλά το ηθικό των παικτών του. «Τους βλέπω απογοητευμένους αλλά δεν πρέπει. Αντιθέτως, πρέπει να καταλάβουμε ότι αν επικρατεί αυτή η απογοήτευση για αυτές τις ήττες μας, είναι επειδή εμείς δημιουργήσαμε όλες αυτές τις προσδοκίες με τα αποτελέσματα μας. Πρέπει να ξαναβρούμε την σιγουριά μας», λέει ο allenatore, με τον Μπέπε Μπέργκομι, ως παλιά σημαία της Ιντερ και νυν σχολιαστής του Sky Italia, να θεωρεί ότι το κακό άρχισε από το ματς κυπέλλου με την Πορντενόνε.

«Εκεί άρχισαν να χάνουν την σιγουριά τους οι θεωρητικά αναπληρωματικοί και σε μια τέτοια περίπτωση χάνουν και οι βασικοί την εμπιστοσύνη τους στους υπόλοιπους», είναι η άποψη του, με την συζήτηση τις τελευταίες μέρες να αφορά και στο αν οι Ζοάο Μάριο και Μπρόζοβιτς πρέπει να παραμείνουν στο ρόστερ, στο αν ο Εντερ είναι ο κατάλληλος αναπληρωματικός επιθετικός, στο αν η απουσία του Μιράντα μπορεί να καλυφθεί από τον Ρανόκια, στο αν ο Κανσέλο είναι έτοιμος ή χρειάζεται κι άλλο χρόνο για να προσαρμοστεί.

Απέναντι σε μια Ιντερ που ψάχνεται και έχει τους λιγότερους βαθμούς μέσα στο μήνα σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη από το top-5, είναι μια Λάτσιο που έχει ξαναβρεί την ηρεμία της. «Αν οι διαιτητές είχαν πάρει τις σωστές αποφάσεις, είτε κάνοντας χρήση του VAR είτε όχι, θα είχαμε περισσότερους βαθμούς. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε όμως ό,τι έγινε, μπορούμε μόνο να ξαναβρούμε τους εαυτούς μας και να κάνουμε στο γήπεδο αυτά που ξέρουμε», λέει ο Σιμόνε Ιντσάγκι, ο οποίος μπορεί να γράψει ιστορία. Με 36 βαθμούς και ένα ματς λιγότερο, οι Λατσιάλι μπορούν να κλείσουν τον πρώτο γύρο -όταν θα έχει γίνει και το εξ αναβολής με την Ουντινέζε- με περισσότερους από 39 βαθμούς, οι οποίοι είναι και το ρεκόρ τους για πρώτο γύρο επί προεδρίας Κλαούντιο Λοτίτο (από το 2004-05 κι έπειτα) και έγινε με τον Βλαντιμίρ Πέτκοβιτς στον πάγκο.

Για να έχει τόσο καλή πορεία η Λάτσιο, με βάση τους αριθμούς, βασίστηκε στην επίθεση της, αφού είναι η 2η καλύτερη -πίσω μόνο από τη Γιουβέντους- της Serie A (45-43) και κυρίως στο κέντρο της. Εκεί όπου όλοι, ο καθένας ατομικά, κάνει αυτό που πρέπει και αυτό κάνει τη διαφορά ομαδικά. Ο Μάρκο Παρόλο, για παράδειγμα, είναι αυτός που τρέχει περισσότερο από οποιονδήποτε συμπαίκτη του κάνοντας 11,98 χιλιόμετρα ανά ματς και στο πρόσφατο με την Φιορεντίνα στο κύπελλο έκανε ρεκόρ με 13. Ο Λούκας Λέιβα, ο οποίος μάλλον έχει υποτιμηθεί, κάνει ανασταλτικά και δημιουργικά όσες δουλειές έκανε και ο Λούκας Μπίλια ενώ ο Σεργκέι Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς παίρνει την ομάδα στις πλάτες του όποτε χρειάζεται. Το έκανε στη Γένοβα με την Σαμπντόρια, το έκανε στο Μπέργκαμο με την Αταλάντα, το κάνει όλο και πιο συχνά και γι' αυτό παίρνει και τον τίτλο του ηγέτη σταδιακά.

«Είναι λογικό να τον παρακολουθούν τόσες ομάδες, έχει ποιότητα, δύναμη, τα πάντα. Μιλάω συχνά μαζί του και ξέρω πόσο ικανοποιημένος είναι εδώ, ξέρει ότι χρωστάει στη Λάτσιο. Δεν έχει καιρό που ανανέωσε το συμβόλαιο του, δεν ανησυχώ καθόλου, είναι πάντα συγκεντρωμένος και γι' αυτό ελπίζω ότι θα γίνει και πιο δυνατός από τον Πογκμπά», λέει για τον Σέρβο ο Ιντσάγκι, ο οποίος μπορεί πλέον να υπολογίζει και στον Φελίπε Αντερσον που ανεβάζει στροφές από παιχνίδι σε παιχνίδι μετά τον τραυματισμό του, θέτοντας υποψηφιότητα για να πάρει ακόμη και θέση βασικού το απόγευμα του Σαββάτου στο Giuseppe Meazza. Εκεί όπου οι Λατσιάλι θέλουν να κάνουν ό,τι και πέρυσι στο κύπελλο, πλησιάζοντας στο -1 από τους Νερατζούρι κι έχοντας και ματς λιγότερο, για να βάλουν ακόμη μεγαλύτερη φωτιά στη μάχη της 4άδας.

Μια μεγάλη μάχη, που θα κριθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από άλλες μικρότερες, όπως αυτή του Σαββάτου. «Εχουμε όσα χρειάζεται για να έχουμε ένα δυνατό πεπρωμένο. Αδύναμοι άνθρωποι, αδύναμο πεπρωμένο. Δυνατοί άνθρωποι, δυνατό πεπρωμένο. Ας δείξουμε τι χαρακτήρες είμαστε», ήταν το σύνθημα του Σπαλέτι προς τους παίκτες του. «Η Ιντερ είναι πεσμένη στα τελευταία ματς αλλά σε όλους συμβαίνει αυτό, έγινε και σε εμάς. Ξέρουμε ότι θα βγάλουν την υπερηφάνεια τους σε αυτό το ματς γιατί πρέπει να αντιδράσουν αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα πουλήσουμε πολύ ακριβά το τομάρι μας», ήταν η απάντηση του Ιντσάγκι...

 

Τελευταία Νέα