Προτάσεις από 8 Olympians του στίβου για το μέλλον του ελληνικού αθλητισμού (pic)

Αντώνης Πατσούρας
Προτάσεις από 8 Olympians του στίβου για το μέλλον του ελληνικού αθλητισμού (pic)

bet365

Οι πρωταθλητές Σταματόγιαννης, Πούλιος, Λεμπέσης και οι πρωταθλήτριες Λεδάκη, Πέρρα, Στεργίου, Φιλάνδρα, Πανέττα εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με προτάσεις για τον ελληνικό αθλητισμό εκφράζοντας και παράπονα για την μεταχείριση τους.

Με ανάρτηση τους στο Facebook 8 Olympians του στίβου εκφράζουν τα παράπονα τους προς την ΕΟΕ και τον ΣΕΓΑΣ για την μεταχείριση που έτυχαν όσο αγωνίζονταν ενώ καταθέτουν και 4 προτάσεις για την επόμενη ημέρα του ελληνικού αθλητισμού.

Την επιστολή υπογράφουν οι: Αθανασία Πέρρα, Μιχάλης Σταματόγιαννης , Τόνια Στεργίου, Νίκη Πανέττα , Στέλλα Λεδάκη, Έλενα Φιλάνδρα, Σπύρος Λεμπέσης, Κώστας Πούλιος.

Σε τηλεφωνική μας επικοινωνία με μέλος της ομάδας των "8" για πληροφορίες σχετικά με τις απαιτήσεις τους από την ΕΟΕ και τον ΣΕΓΑΣ υπήρξε απλά παραπομπή στην ανακοίνωση τους στο Facebook.

Αναλυτικά η θέση των 8 αθλητών:

«ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ 8 ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΩΝ - OLYMPIANS
(εκπροσώπων της Ελλάδας συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς αγώνες)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ - ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
Ασχοληθήκαμε από μικρά παιδιά με τον αθλητισμό, τον τρόπο ζωής που αποτελεί μοντέλο για την κοινωνική και οικονομική πρόοδο και ευημερία σε όλα τα επίπεδα, πολιτιστικό - οικονομικό – υγιεινό.

Όταν η Ελλάδα μας εμπιστεύτηκε το εθνόσημο, δώσαμε το 100% του εαυτού μας για να εκπροσωπήσουμε τη χώρα μας από το αρχικό μέχρι το υψηλό Ολυμπιακό επίπεδο.
Συμμετείχαμε σε όλες τις δραστηριότητες και εκδηλώσεις αγωνιστικές και μη που μας ζήτησε η Εθνική Ομοσπονδία και η Ελληνική Ολυμπιακή επιτροπή για να προσδώσουμε την υψηλή αθλητική αξία στις εκδηλώσεις τους.

ΘΕΜΑ

Η πολιτεία ως ανταπόδοση στην προσπάθειά μας θέσπισε κίνητρα και αποζημιώσεις ώστε την επόμενη μέρα που θα ολοκληρώναμε την αθλητική ενασχόληση να έχουμε τη δυνατότητα να επιβιώσουμε κοινωνικά και οικονομικά, και ταυτόχρονα επιχορήγησε οικονομικά και την Ελληνική Ολυμπιακή επιτροπή και την Εθνική Ομοσπονδία για να μας στηρίξουν στην προσπάθειά μας.

Τότε που αγωνιζόμασταν είχαμε σοβαρά παράπονα για αυτή την στήριξη και την εκφράσαμε δημοσίως και ποικιλοτρόπως μετά τις αγωνιστικές επιτυχίες μας ο καθένας ξεχωριστά (δείτε τηλεοπτική περίληψη των δηλώσεών μας).

Σήμερα ενωνόμαστε σε μία γροθιά για να εκφράσουμε και να επαναλάβουμε το μεγάλο μας παράπονο και το μεγάλο μας ερώτημα. Γιατί όλα αυτά που μας υποσχέθηκαν, όλα αυτά που θεσμοθέτησαν και όλα αυτά για τα οποία υπάρχουν οι αρμόδιοι φορείς (Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, Εθνική Ομοσπονδία) δεν υλοποιήθηκαν όπως άρμοζε με διαφάνεια και πληρότητα ;

Σε αυτήν την χρονική στιγμή, που πλέον ο καθένας πήρε το θάρρος να εκφράσει τα δικαιώματά του, αποφασίσαμε πρώτα να καταθέσουμε τις προτάσεις μας για ένα καλύτερο αύριο του ελληνικού υψηλού αθλητισμού.

1. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ: Η θεσμοθετημένη οικονομική αποζημίωση σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο θα έπρεπε να έχει όλα τα στοιχεία της διαφάνειας που έχει η απόδοση χρημάτων από το δημόσιο. Δηλαδή να εκδίδεται αναλυτική ενημέρωση και γνωστοποίηση, η οποία να περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που αφορούν τον κάθε αθλητή ξεχωριστά, δηλάδή α) αποφάσεις των αρμοδίων φορέων (εθνικών ομοσπονδιών και Ολυμπιακής επιτροπής) που τον αφορούν ειδικά και γενικά και β) όλα τα οικονομικά στοιχεία που συνοδεύουν αυτές τις αποφάσεις (μηνιαία αποζημίωση, απόδοση των εξόδων ενίσχυσης Ολυμπιακής προετοιμασίας, αποζημίωση ιατρικών εξόδων και επιστημονικής υποστήριξης, θεσμοθετημένα πριμ συμμετοχών και επιτυχιών σε εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις).
2. ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: Ζητάμε να υπάρχει απευθείας σχέση των αθλητών της ολυμπιακής ομάδας με την Ελληνική Ολυμπιακή επιτροπή α) στην απόδοση κάθε ενίσχυσης και β) στην υποστήριξη κάθε αιτήματος, και ως εκ τούτου να δημιουργηθεί ειδική τεχνική επιτροπή από την Ελληνική Ολυμπιακή επιτροπή, η οποία να ασχολείται με κάθε αθλητή ξεχωριστά χωρίς την διαμεσολάβηση της εθνικής ομοσπονδίας, ώστε να μην χάνεται ούτε λεπτό από την προσπάθεια για την ευπρόσωπη εμφάνιση της χώρας στο ανώτατο υψηλό Ολυμπιακό επίπεδο., λόγω της έλλειψης ετοιμότητας της εθνικής ομοσπονδίας ή της έλλειψης επαφής μεταξύ αθλητή και εθνικής ομοσπονδίας.
3. ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ: O αθλητής θα έπρεπε και θα πρέπει να είναι κοινωνικά ασφαλισμένος και για την υγεία του και για τη σύνταξη του, ως εργαζόμενος καθόλη τη διάρκεια της υψηλής αθλητικής του καριέρας, με την ιδιότητα του ερασιτέχνη αθλητή, άσχετα με το ύψος των αποζημιώσεων που λαμβάνει, καθότι, ειδικά στα ατομικά αθλήματα, και η προπόνηση και ο αγώνας καθημερινά απαιτούν το 100% της σωματικής, πνευματικής και ψυχικής προσφοράς με στόχο την εθνική επιτυχία. Αυτή η φθορά θα πρέπει να λογίζεται ως ύψιστη προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, εφόσον ο αθλητής συμμετέχει με την εθνική ομάδα και συνεπώς θα έπρεπε να λαμβάνεται υπ' όψη ως χρόνος ειδικής δημόσιας εργασίας με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Ζητούμε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να γίνει πραγματικότητα, την άμεση θεσμοθέτηση της αναγνώρισης, συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά, του χρόνου συμμετοχής στην εθνική ομάδα, για παλαιούς και νέους αθλητές. Έτσι, θα καταστεί και υποχρεωτική η διασαφήνιση των όρων συμμετοχής σε εθνικές ομάδες, της οποίας ο ελάχιστος χρόνος θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ετήσιος.
4. ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΘΛΗΣΗΣ: Μετά και α) το σοβαρό αθλητικό ατύχημα του συναθλητή μας Ιωάννη Αβραμίδη, β) τις τελευταίες αποκαλύψεις για σοβαρές παραβιάσεις των ατομικών δικαιωμάτων των συναθλητών μας, αλλά και γ) όσα βιώνουμε για λόγους υγείας, καθίσταται πια αναγκαίο να θεσμοθετηθεί το υποχρεωτικό πρωτόκολλο ασφάλειας άθλησης κάθε εθνικής ομοσπονδίας το οποίο πρέπει να αποτελείται από τα 3 αυτά σημεία με ολοκληρωμένη διασαφήνιση αντίστοιχα, σε α) πλήρης περιγραφική ανάλυση χώρου άθλησης και τις διαδικασίες στις οποίες πρέπει να υποβληθεί για την ασφαλή λειτουργία του, β) πλήρης ανάλυση συμπεριφορών όσων ασχολούνται με τον αθλητισμό και υποχρεωτική απόκτηση σεμιναριακού τίτλου τύπου Working with Children Check, γ) γενικό πρωτόκολλο υγείας άθλησης.
ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΜΕ
Θα επανέλθουμε σε λίγες ημέρες με πρακτικά παραδείγματα της ΔΙΚΑΙΩΣΗΣ που απαιτούμε, για να αποκατασταθεί αυτή η άδικη συμπεριφορά σε εμάς τους παλαιούς αθλητές, και επίσης να θεσπιστούν διαδικασίες που θα είναι απόλυτα ευκρινείς και διαφανείς στις συμβατικές αυτές σχέσεις μεταξύ αρμοδίων φορέων και αθλητών.
https://www.youtube.com/watch?v=4w8-6HVZ600
ΟΙ ΟΚΤΩ
ΣΤΕΛΛΑ ΗΡΩ ΛΕΔΑΚΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΛΕΜΠΕΣΗΣ
ΝΙΚΗ ΠΑΝΕΤΤΑ
ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΠΕΡΡΑ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΟΥΛΙΟΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΤΑΜΑΤΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΑΝΤΩΝΙΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
ΕΛΕΝΑ ΦΙΛΑΝΔΡΑ»

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ 8 ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΩΝ - OLYMPIANS (εκπροσώπων της Ελλάδας συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς αγώνες) ...

Δημοσιεύτηκε από Antonia Stergiou στις Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2021

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα που παίζουν σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Τελευταία Νέα