Εθνική Ομάδα: Οι αθλητές εξέφρασαν την ανησυχία τους στον Κυριάκο Μητσοτάκη ενόψει Τόκιο

Gazzetta team
Εθνική Ομάδα: Οι αθλητές εξέφρασαν την ανησυχία τους στον Κυριάκο Μητσοτάκη ενόψει Τόκιο

bet365

Επιστολή στον Πρωθυπουργό της χώρας, Κυριάκο Μητσοτάκη, απέστειλαν τα μέλη της Εθνικής ομάδας, προκειμένου να εκφράσουν την ανησυχία τους για το μέλλον του αθλητισμού στη χώρα με αφορμή τις περικοπές στους προϋπολογισμούς των ομοσπονδιών, λίγους μόλις μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και σε μια χρονιά, όπου η Πανδημία έχει πλήξει και τη δική τους προσπάθεια.

Η πρωτοβουλία πάρθηκε από κορυφαία μέλη της Εθνικής μας ομάδας κι έγινε αποδεκτή από μεγάλη μερίδα αθλητών, αθλητριών και προπονητών.

Το κείμενο προς τον Πρωθυπουργό της χώρας υπέγραψαν κορυφαίοι πρωταθλητές και πρωταθλήτριες, όπως η Κατερίνα Στεφανίδη, ο Μίλτος Τεντόγλου, η Μαρία Μπελιμπασάκη, η Βούλα Παπαχρήστου, η Νικόλ Κυριακοπούλου, ο Κώστας Φιλιππίδης, ο Κώστας Δουβαλίδης και πολλοί άλλοι.

Στην εν λόγω επιστολή τους στάθηκαν και στα προβλήματα των αθλητικών υποδομών, η κατάσταση των οποίων αποτελεί τροχοπέδη στην προσπάθειά τους.

«Στην επιστολή εκφράζεται η έντονη ανησυχία μας σχετικά με τη μείωση της επιχορήγησης προς την Ομοσπονδία, καθώς και το γεγονός ότι στην αγωνιστική χρονιά που βρίσκεται μπροστά μας έχουμε ανάγκη από μεγαλύτερη στήριξη από την πολιτεία, τόσο σε επίπεδο εγκαταστάσεων, όσο και σε οικονομικό επίπεδο, προκειμένου να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις αυξημένες ανάγκες της προετοιμασίας μας ενόψει των επικείμενων σημαντικών διεθνών διοργανώσεων», σχολίασε η Μαρία Μπελιμπασάκη για την πρωτοβουλία, που πάρθηκε μετά από συνάντηση που είχαν τα μέλη της εθνικής ομάδας.

Αναλυτικά η επιστολή:

Προς

Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας, κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη

Αθήνα, 25 Ιουνίου 2020

Εξοχότατε κ. Πρωθυπουργέ,

Εμείς, οι αθλητές και οι αθλήτριες αλλά και οι προπονητές και προπονήτριες της Εθνικής Ομάδας Στίβου, σάς απευθύνουμε αυτή την επιστολή για να θέσουμε υπ’ όψιν σας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σε μια χρονιά τόσο δύσκολη όσο η φετινή. Όπως γνωρίζετε, οι επιπτώσεις της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορωνοϊού είναι βαριές για τον ελληνικό αθλητισμό όπως και για κάθε άλλη πτυχή της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας. Η αναβολή και η ματαίωση των περισσότερων αθλητικών διοργανώσεων του έτους επέφερε ένα εξαιρετικά βαρύ πλήγμα στον κόσμο του Αθλητισμού. Ιδιαίτερα με την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, το 2020 αντί να είναι η χρονιά του μεγάλου γεγονότος του στίβου έγινε μία επιπλέον χρονιά προετοιμασίας και μάλιστα υπό τις δυσμενέστερες δυνατές συνθήκες. Με εγκαταστάσεις κλειστές ή υπολειτουργούσες, ο μακροχρόνιος προγραμματισμός αθλητών και σωματείων ανατράπηκε πλήρως. Τα χορηγικά προγράμματα ακυρώθηκαν και πολλά συμβόλαια τέθηκαν σε αναστολή.

Τα έσοδα του ΣΕΓΑΣ, από τα οποία στηρίζονται οι περισσότεροι αθλητές, εκ των πραγμάτων συρρικνώθηκαν δραστικά, με κίνδυνο να περιοριστεί η στήριξη όσων από εμάς δεν έχουμε ενεργά συμβόλαια ή σταθερές χορηγίες. Σε αυτό το πλαίσιο, η απόφαση της πολιτείας να προβεί σε περικοπή της επιχορήγησης προς τον ΣΕΓΑΣ ύψους 422.000 ευρώ κινδυνεύει να αποτελέσει τη χαριστική βολή όχι μόνο για τη φετινή χρονιά αλλά και για την επόμενη. Τη στιγμή που περισσότερο από άλλες ο ελληνικός αθλητισμός είχε την ανάγκη της στήριξης της πολιτείας, αυτή η στήριξη ψαλιδίζεται. Αν στους υπολογισμούς των υπευθύνων το 2020 μέτρησε ως έτος μειωμένων αναγκών λόγω του περιορισμού των αθλητικών δραστηριοτήτων, τότε καλοπροαίρετα σας επισημαίνουμε το σφάλμα της συλλογιστικής τους.

Αφενός, όλα τα Πανελλήνια πρωταθλήματα θα πραγματοποιηθούν κανονικά και αφετέρου, ακριβώς επειδή όλα τα αθλητικά γεγονότα έχουν μετατεθεί κατά ένα έτος η τωρινή χρονιά είναι μια χρονιά επιπλέον προσπαθειών και δαπανών. Γνωρίζετε πολύ καλά πως για έναν αθλητή δεν υπάρχει επωφελής παύση της δραστηριότητάς του και πως όποτε αυτή επέρχεται απαιτείται η διπλή προσπάθεια για να ανακτήσει το επίπεδο το οποίο είχε κατακτήσει. Και για την προσπάθεια αυτή απαιτείται ένταση εργασίας από όλους μας άρα ένταση και της υποστήριξης από την πολιτεία και τους φορείς της. Θεωρούμε επομένως λογικό και τεκμηριωμένο το αίτημά μας για ανάκληση της περικοπής και επανόρθωση του ποσού στήριξης του ΣΕΓΑΣ, τουλάχιστον στο ύψος του 2019. Είναι ακόμη ευκαιρία να στρέψουμε την προσοχή σας και σε ένα επιπλέον πολύ σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, χρόνιο αυτή τη φορά. Πρόκειται για το ζήτημα της συντήρησης των αθλητικών εγκαταστάσεων, το οποίο μέσα στην καραντίνα αναδείχθηκε ακόμη οξύτερα. Καθημερινά προπονούμαστε σε αντίξοες συνθήκες που θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική μας υγεία υπό την απειλή τραυματισμών που μπορούν να επιφέρουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.

Τόσο το προπονητικό κέντρο του ΟΑΚΑ όσο και αυτό του Αγίου Κοσμά, σε καμία περίπτωση δεν πληρούν τις προϋποθέσεις προετοιμασίας πρωταθλητών διεθνούς επιπέδου. Το ΟΑΚΑ, κάποτε πρότυπο προπονητικό κέντρο, έχει μετατραπεί σε προπονητήριο ερασιτεχνών, καθώς αξιοποιείται μόνο για ιδιώτες και δεν εξυπηρετεί τον αγωνιστικό Αθλητισμό. Σε ό,τι αφορά τις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά, περιμένουμε από μέρα σε μέρα την «έξωση», καθώς η εγκατάσταση βρίσκεται στο επίκεντρο της ανάπλασης του Ελληνικού, ενώ παράλληλα το προπονητικό κέντρο της Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη (Καυτανζόγλειο) βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση.

Ενδεικτικά και μόνο σας αναφέρουμε ότι οι ελαστικοί τάπητες και των δυο σταδίων (ΟΑΚΑ – Αγίου Κοσμά) έχουν να αλλαχθούν από το 2002, καθιστώντας τους πλέον υλικό ελαστικότητας εφάμιλλης με εκείνη του τσιμέντου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προπόνησή μας και τους τραυματισμούς. Πολλά από αυτά τα προβλήματα θα είχαν λυθεί αν δεν είχαν σταματήσει η διαδικασία της κατασκευής του "Σπιτιού του Στίβου" στον Κορυδαλλό, η ανακατασκευή του σταδίου στους Θρακομακεδόνες και εάν είχε προχωρήσει η αποκατάσταση του κλειστού σταδίου στην Παιανία. Ειδικά η αποκατάσταση της Παιανίας θα βοηθούσε πολύ σημαντικά, καθώς ο ελληνικός στίβος, παρά τις διεθνείς του επιτυχίες, δε διαθέτει υποδομές κλειστού και έτσι η προετοιμασία μας γίνεται σε προπονητικά κέντρα εκτός Ελλάδας, με συνέπεια την αχρείαστη οικονομική αιμορραγία ΣΕΓΑΣ και αθλητών. Όλα αυτά αξίζουν, πιστεύουμε, την προσοχή σας, καθώς ο στίβος απαιτεί αξιοπρεπείς υποδομές, αντάξιες του επιπέδου των Αθλητών που διαθέτει και των διακρίσεων που έχει προσφέρει στη χώρα. Εξοχότατε κ. Πρωθυπουργέ, Η χώρα μας κατάφερε μέσα σε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση να συμπεριλαμβάνεται στις «πρωταθλήτριες» στην αντιμετώπιση των υγειονομικών συνεπειών του κορωνοϊού.

Κράτος και πολίτες αποδείξαμε ότι με αμοιβαία εμπιστοσύνη και συνεργασία μπορούμε να πετύχουμε πράγματα που στους περισσότερους φαίνονταν ακατόρθωτα. Αυτό που απαιτήθηκε ήταν – και είναι ακόμη – επιμονή, αγώνας, προσήλωση στον στόχο και συνεχής προσπάθεια. Για εμάς τους αθλητές και τις αθλήτριες της Ελλάδας οι έννοιες αυτές έχουν ιδιαίτερη σημασία και γνωρίζουμε να τις υπηρετούμε. Αυτό είναι ο τρόπος ζωής που έχουμε συνειδητά επιλέξει και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Ζητάμε κι από εσάς την υποστήριξη της πολιτείας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, ώστε να ανταποκριθούμε, υπερνικώντας τις δυσκολίες και επιτυγχάνοντας ακόμη υψηλότερους στόχους για εμάς και την Ελλάδα. Είμαστε σίγουροι πως η δηλωμένη αγάπη σας για τον αθλητισμό και η εμπειρία σας από τον αγώνα που όλοι μαζί δώσαμε και δίνουμε για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της πανδημίας θα σας οδηγήσουν στην απόφαση να στηρίξετε και τον ελληνικό αθλητισμό σε αυτές τις δύσκολες ώρες.

Με τιμή,

Οι ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ της Εθνικής Ομάδας Στίβου:

Στεφανίδη Κατερίνα Φιλιππίδης Κώστας Παπαχρήστου Βούλα Κυριακοπούλου Νικόλ Τεντόγλου Μίλτος Μπελιμπασάκη Μαρία Τσιάμης Δημήτρης Δουβαλίδης Κώστας Καραλής Εμμανουήλ Αναστασάκης Μιχάλης Πόλακ Ελένη Πεσιρίδου Ελισάβετ Πριβιλέτζιο Γκλόρια Σπανουδάκη Ραφαηλία Βασιλείου Ειρήνη Αναγνωστοπούλου Χρυσούλα Παπαμιχαήλ Αλέξανδρος Ζήκος Κωνσταντίνος Νυφαντόπουλος Γιάννης Τσινοπούλου Παναγιώτα Υφαντίδου Σοφία Καρύδη Σπυριδούλα Γκελαούζος Κώστας Ζάκκα Ιωάννα Φραντζεσκάκης Χρήστος Τζένκο Ελίνα Τρυβιζάς Παναγιώτης Μουζενίδης Οδυσσέας Λατιφλάρι Τάσος Σαμάνη Κυριακή Πολίτη Κορίνα Κολοκυθά Έφη Αργυρού Μαρίτα Ταχταρά Βασιλική Γκουσίν Τατιάνα Ιωάννου Ιωάννα Μουρτά Δέσποινα Καρκαλάτου Ελπίδα Αναστασίου Άρτεμις Αλεξούλη Χάιδω Γάτου Μαρία Κιάφα Άννα Δρίτσας Άρης Γκαραγκάνης Σωτήρης Καϊσίδου Σοφία Ντραγκομίροβα Αναστασία Αργυρόπουλος Αλέξης Μονόπωλης Δημήτρης Στυλιανίδης Αντώνης Ζαχαρούδη Μαρία Ζώτος Κυριάκος Χρυσανθόπουλος Θοδωρής Μαντζουρογιάννης Παναγιώτης Οι

ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ της Εθνικής Ομάδας Στίβου:

Πομάσκι Γιώργος Βασιλικός Δημήτρης Κυτέας Δημήτρης Παπαδημητρίου Αλέξανδρος Ηλίας Κώστας Καραγιάννης Μανώλης Σιώμου Ιωάννα Μποτσκαριώβ Γιώργος Σκορδίλης Παύλος Παπαμαρκάκης Κώστας Δεληγιάννης Θανάσης Μπορνιβέλι Ντίνα Αναγνώστου Μιχάλης Κατσιαβάς Βαγγέλης Κατσίκας Χρήστος Κοτσίδης Κώστας Πάντος Θωμάς Στυλιανίδης Νίκος Χατζηαναστασιάδης Περικλής Σδρόλλας Χαράλαμπος.

 

Τελευταία Νέα