Οι προτάσεις της ΕΓΟ για την επιστροφή των αθλητών της γυμναστικής στις προπονήσεις

Gazzetta team
Οι προτάσεις της ΕΓΟ για την επιστροφή των αθλητών της γυμναστικής στις προπονήσεις

bet365

Οι προτάσεις της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας προς την ΓΓΑ.

Μία ολοκληρωμένη πρόταση, με τις προϋποθέσεις και τα βήματα για την σταδιακή επανεκκίνηση της προπονητικής και αγωνιστικής της δραστηριότητας, κατέθεσε η Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Το περιεχόμενο της επιστολής, η οποία απεστάλη στον Υφυπουργό Αθλητισμού και Πολιτισμού Λευτέρη Αυγενάκη και στον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού Γιώργο Μαυρωτά, επεξεργάστηκαν οι επιμέρους Τεχνικές Επιτροπές των αθλημάτων της Ε.Γ.Ο., με την επίβλεψη του Δ.Σ. και ειδικότερα του Προέδρου της Ομοσπονδίας, Θανάση Βασιλειάδη.

Στόχος του συγκεκριμένου σχεδίου είναι η ομαλή επάνοδος των αθλητών – αθλητριών της Γυμναστικής στους αγωνιστικούς χώρους (ανοιχτούς και κλειστούς), εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, σε συνάρτηση πάντοτε με τις σχετικές αποφάσεις της Πολιτείας και ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και των συναρμόδιων φορέων για την πρόληψη της νόσου Covid-19.

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της πρότασης της Ε.Γ.Ο. προς τη Γ.Γ.Α.:

– Επιστροφή αθλητών – αθλητριών σε κλειστούς αγωνιστικούς χώρους:
Η επάνοδος των αθλητών – αθλητριών της Γυμναστικής στις προπονήσεις σε κλειστούς χώρους, θα υλοποιηθεί σε τρεις ξεχωριστές φάσεις, σύμφωνα με το αγωνιστικό / ηλικιακό επίπεδό τους:

1η φάση (πιθανή ημερομηνία: Δευτέρα 04/05): Έναρξη προπονήσεων για τους αθλητές – αθλήτριες των Εθνικών ομάδων Ανδρών – Γυναικών που διεκδικούν ή έχουν κερδίσει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Τόκιο 2020», τα ονόματα των οποίων έχουν γνωστοποιηθεί στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Σταδιακή επαναφορά των αθλητών, αρχικά με μονές καθημερινές προπονήσεις (ασκήσεις φυσικής κατάστασης) και έπειτα από την παρέλευση ικανού χρονικού διαστήματος με διπλές προπονήσεις (σταδιακή επαφή με τα όργανα), σε ολιγομελή γκρουπ και τηρώντας αποστάσεις ασφαλείας άνω των 2 μ. μεταξύ τους. Στο τέλος κάθε προπόνησης και μέχρι την έναρξη της επόμενης, θα μεσολαβούν τουλάχιστον δύο ώρες για απολύμανση και αερισμό της αίθουσας.
Στους χώρους προπόνησης (ΑΘΗΝΑ: Ε.Α.Κ. Αγίου Κοσμά, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ε.Γ. Μίκρας – αίθουσα «Ι. Μελισσανίδης») θα συνοδεύονται μόνον από τους προπονητές – προπονήτριές τους, βάσει δηλωθείσας λίστας.
Εντός των αθλητικών εγκαταστάσεων θα τηρείται αυστηρά το υγειονομικό πρωτόκολλο και το πλαίσιο κανόνων υγιεινής που θα εκπονήσει η νεοσύστατη Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γ.Γ.Α..

2η φάση (πιθανή ημερομηνία: Δευτέρα 18/05): Έναρξη προπονήσεων για τους αθλητές – αθλήτριες των Εθνικών ομάδων στο σύνολό τους, καθώς και για όσους – όσες περιλαμβάνονται στις επιλογές στελέχωσης των Εθνικών ομάδων ενόψει του επόμενου Ολυμπιακού κύκλου, κατόπιν σχετικής εισήγησης των αρμόδιων Τεχνικών Επιτροπών των αθλημάτων της Ε.Γ.Ο..

Σταδιακή επαναφορά των αθλητών, αρχικά με μονές καθημερινές προπονήσεις (ασκήσεις φυσικής κατάστασης) και έπειτα από την παρέλευση ικανού χρονικού διαστήματος με διπλές προπονήσεις (σταδιακή επαφή με τα όργανα), σε ολιγομελή γκρουπ και τηρώντας αποστάσεις ασφαλείας άνω των 2 μ. μεταξύ τους. Στο τέλος κάθε προπόνησης και μέχρι την έναρξη της επόμενης, θα μεσολαβούν τουλάχιστον δύο ώρες για απολύμανση και αερισμό της αίθουσας.

Στους χώρους προπόνησης (ΑΘΗΝΑ: Ε.Α.Κ. Αγίου Κοσμά, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ε.Γ. Μίκρας – αίθουσα «Ι. Μελισσανίδης») θα συνοδεύονται μόνον από τους προπονητές – προπονήτριές τους, βάσει δηλωθείσας λίστας.
Εντός των αθλητικών εγκαταστάσεων θα τηρείται αυστηρά το υγειονομικό πρωτόκολλο ασφαλούς χρήσης και το πλαίσιο κανόνων υγιεινής που θα εκπονήσει η νεοσύστατη Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γ.Γ.Α..

3η φάση (πιθανή ημερομηνία: Ιούνιος): Έναρξη προπονήσεων για τους αθλητές – αθλήτριες των αγωνιστικών τμημάτων των σωματείων – μελών της Ε.Γ.Ο. ανά την Ελλάδα, σε όλες τις αγωνιστικές ηλικιακές κατηγορίες (Ανδρών – Γυναικών, Εφήβων – Νεανίδων, Παίδων – Κορασίδων, Παμπαίδων – Παγκορασίδων).

Στο επόμενο διάστημα θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση της Ε.Γ.Ο. προς τα σωματεία, καθώς και διαρκής καθοδήγηση για το απαιτούμενο υγειονομικό πρωτόκολλο λειτουργίας, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που θα δοθούν από τον Αρχίατρο της Ε.Γ.Ο. και μέλος της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της Γ.Γ.Α., δρ. Οδυσσέα Παξινό.

– Επιστροφή αθλητών – αθλητριών σε ανοιχτούς αγωνιστικούς χώρους:
Ειδικά το άθλημα της Γυμναστικής για Όλους, το οποίο περιλαμβάνει πολυμελείς ομάδες, επιτρέπει την εκγύμναση και παρουσίαση προγραμμάτων σε ανοιχτούς αγωνιστικούς χώρους. Κατά συνέπεια, μπορεί να γίνει εφικτή η έναρξη προπονήσεων σε κατάλληλα διαμορφωμένους ανοιχτούς χώρους, ως αθλητική δραστηριότητα εξωτερικού χώρου (outdoor activity).

Στους χώρους προπόνησης, θα τηρείται αυστηρά το υγειονομικό πρωτόκολλο ασφαλούς χρήσης και το πλαίσιο κανόνων υγιεινής που θα εκπονήσει η νεοσύστατη Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γ.Γ.Α..
– Αποκατάσταση βλαβών – αντικατάσταση οργάνων στους χώρους προπόνησης των Εθνικών ομάδων:
Για την επανεκκίνηση του αθλήματος της Γυμναστικής, είναι απαραίτητη και άμεση η ανάγκη αποκατάστασης βλαβών και ελλείψεων, στα Κέντρα Υψηλών Επιδόσεων όπου προπονούνται οι Εθνικές ομάδες, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Για την αντικατάσταση αγωνιστικού εξοπλισμού στο Ε.Α.Κ. Αγίου Κοσμά και στην αίθουσα «Ι. Μελισσανίδης», προτείνονται τα παρακάτω:

Χορήγηση έκτακτης χρηματοδότησης για την αντικατάσταση του εξοπλισμού ενόργανης γυμναστικής, συνολικής εκτιμώμενης αξίας 100.000 ευρώ, ο οποίος υπέστη ανεπανόρθωτη φθορά από πλημμύρες, κατά το διάστημα Νοεμβρίου 2019 – Μαρτίου 2020.
Κατόπιν ελέγχου των χώρων του Ε.Α.Κ. Αγίου Κοσμά, προτείνονται τα παρακάτω:

Αποκατάσταση των φθορών στους χώρου αποδυτηρίων και βελτιωτική παρέμβαση στην αίθουσα φυσικοθεραπείας, έτσι ώστε να πληρούν τις προδιαγραφές και να παρέχουν κατάλληλες συνθήκες υγιεινής.
Βελτίωση του συστήματος ψύξης / θέρμανσης της αθλητικής εγκατάστασης, το οποίο δεν έχει επαρκή απόδοση.
Κατόπιν ελέγχου των χώρων της αίθουσας «Ι. Μελισσανίδης» του Εθνικού Γυμναστηρίου Μίκρας, προτείνονται τα παρακάτω:

Άμεση παρέμβαση στην οροφή του γυμναστηρίου. Προτείνεται εξωτερική στεγανοποίηση της οροφής, καθώς διαπιστώνεται διαρροή ομβρίων υδάτων, με συνέπεια την επανειλημμένη, σημαντική φθορά του εξοπλισμού ενόργανης γυμναστικής.
Άμεση αγορά και τοποθέτηση ειδικής κατασκευής (μουσαμά) για τη μείωση των απωλειών θερμότητας και την καλύτερη ψύξη του χώρου. Η παραπάνω κατασκευή θα καλύπτει τουλάχιστον το 80% της εσωτερικής επιφάνειας της οροφής και θα τοποθετηθεί κάτω από αυτήν, στο ύψος των εξόδων των συστημάτων εξαερισμού (ψύξη / θέρμανση).
Αντικατάσταση των κατεστραμμένων θυρών στα αποδυτήρια και στις τουαλέτες του γυμναστηρίου.
Δημιουργία κατάλληλης υποδομής, με την αγορά ειδικού εξοπλισμού για την άντληση υδάτων, καθώς παρατηρείται συχνή ανάγκη άντλησης, ειδικά στο σκάμμα του γυμναστηρίου.

– Στήριξη των αθλητικών σωματείων – μελών της Ε.Γ.Ο.:
Για την στήριξη των αθλητικών σωματείων – μελών της Ε.Γ.Ο., τα οποία έχουν πληγεί από την υποχρεωτική διακοπή κάθε αθλητικής δραστηριότητας λόγω της νόσου Covid-19, η Ε.Γ.Ο. προτείνει:

Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου στα Ε.Α.Κ. όπου προπονούνται τα αθλητικά σωματεία (και επίσης, με παρέμβαση της Γ.Γ.Α. την οποία ζητούμε, και στα Δ.Α.Κ.), για ολόκληρο το διάστημα από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Δεκέμβριο 2020.
Από πλευράς της η Ε.Γ.Ο., συναισθανόμενη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα σωματεία της Γυμναστικής, προτίθεται για το έτος 2020 να μειώσει κατά 50% κάθε χρηματικό παράβολο που εισπράττει από αυτά (τέλος έκδοσης ή ανανέωσης κάρτας αθλητή, παράβολο συμμετοχής σε αγώνες, παράβολο μετεγγραφής αθλητή, κ.λπ.).
– Διεύρυνση των μαθημάτων e–learning της Σχολής Προπονητών:
Τα διά ζώσης θεωρητικά μαθήματα των Σχολών Προπονητών Γυμναστικής και Μπόουλινγκ της Γ.Γ.Α., σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχουν διακοπεί προς το παρόν, λόγω του αυξημένου αριθμού των επιμορφούμενων και της απαγόρευσης της συνάθροισής τους σε κλειστή αίθουσα.

Η πρόταση της Ε.Γ.Ο. είναι να ενταχθούν και αυτά τα μαθήματα στο σκέλος της ηλεκτρονικής εξ αποστάσεως διδασκαλίας (e-learning), ενισχύοντας την ήδη υπάρχουσα και ενεργή ηλεκτρονική πλατφόρμα διδασκαλίας της Σχολής Προπονητών.

– Αναπροσαρμογή Εθνικού Αγωνιστικού Ημερολογίου έτους 2020:
Η Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία είναι έτοιμη να προσαρμόσει το Εθνικό Αγωνιστικό Ημερολόγιο του 2020, με στόχο την ενεργοποίηση και την ομαλή αγωνιστική επαναφορά των αθλητών – αθλητριών της, παρέχοντάς τους επαρκές διάστημα προετοιμασίας από την στιγμή που θα καταστεί εφικτή η επιστροφή τους στους αγωνιστικούς χώρους, εφόσον βέβαια οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Οι εθνικές διοργανώσεις των αθλημάτων της Γυμναστικής σε κλειστούς χώρους θα προγραμματιστούν για να διεξαχθούν από τα τέλη Οκτωβρίου έως και τα μέσα Δεκεμβρίου 2020, προκειμένου όλοι οι αθλητές – αθλήτριες να έχουν επαρκή χρόνο προετοιμασίας, έπειτα από την σταδιακή επάνοδό τους στα προπονητήρια.

Για λόγους διαφύλαξης της δημόσιας υγείας και ελλείψει ελεύθερων ημερομηνιών για την απρόσκοπτη τέλεση μεγάλου αριθμού αγώνων, δεν θα διεξαχθούν Προκριματικές Φάσεις σε κανένα από τα αθλήματα της Γυμναστικής. Θα πραγματοποιηθούν απευθείας τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα (για τις κατηγορίες Ανδρών – Γυναικών, Εφήβων – Νεανίδων, Παίδων – Κορασίδων) και οι Τελικές Φάσεις (για τις κατηγορίες Παμπαίδων – Παγκορασίδων).

Προτείνουμε εξαιρετικά για φέτος τη μετατόπιση της περιόδου μετεγγραφών αθλητών Γυμναστικής, έτσι ώστε να ακολουθήσει το πέρας της ετήσιας αγωνιστικής δραστηριότητας, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον εγκεκριμένο από τη Γ.Γ.Α. Κανονισμό Μεταγραφών. Κατά συνέπεια, η χρονική περίοδος κατάθεσης των ετήσιων μετεγγραφών πρέπει να μεταφερθεί για το χρονικό διάστημα 15-31 Δεκεμβρίου 2020.

Σε ό,τι αφορά στις επίσημες διεθνείς διοργανώσεις του έτους 2020, που αναβλήθηκαν λόγω της νόσου Covid-19, η Ε.Γ.Ο. βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς, εν αναμονή των οριστικών αποφάσεων:

Η Διεθνής Ομοσπονδία Γυμναστικής (FIG) πρόκειται να μεταθέσει για το 2021 όλες τις αναβληθείσες φετινές διοργανώσεις (συμπεριλαμβανομένων των προ-Ολυμπιακών παγκοσμίων κυπέλλων).

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Γυμναστικής (European Gymnastics) έχει θέσει σε διαβούλευση τη διεξαγωγή κατά το φθινόπωρο ή την οριστική ματαίωση των αναβληθέντων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα 11 Μαΐου 2020, με πιθανότερο το ενδεχόμενο να ματαιωθούν οι περισσότερες από τις προγραμματισμένες για φέτος διοργανώσεις, αν όχι όλες.

Σε ό,τι αφορά στο άθλημα του Μπόουλινγκ, πρόθεση της Ε.Γ.Ο. είναι να διατηρηθεί ο προϋπάρχων αγωνιστικός προγραμματισμός, που προβλέπει την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου 2020-2021 τον Σεπτέμβριο του 2020 και τη διεξαγωγή των διοργανώσεων μέχρι και τον Μάιο του 2021, εφόσον βέβαια το επιτρέπουν οι συνθήκες. Η ενδεχόμενη διεξαγωγή ορισμένων από τους αναβληθέντες αγώνες των προηγούμενων μηνών θα γίνει, εάν είναι εφικτό και κριθεί σκόπιμο, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, πριν από το ξεκίνημα της νέας αγωνιστικής περιόδου.

 

Τελευταία Νέα