Ελληνικό Πόλο: Εθνικό σπορ ή εθνικός «ζητιάνος»;

Αντώνης Πατσούρας
Ελληνικό Πόλο: Εθνικό σπορ ή εθνικός «ζητιάνος»;

bet365

Τι κρύβεται πίσω από την "αστραφτερή" βιτρίνα στο ελληνικό πόλο; Ποιοι τραβούν καθημερινά το "κουπί" και ποιοι αξίζουν μπράβο γιατί κρατούν ψηλά τη σημαία; Το gazzetta.gr έχει τις απαντήσεις.

bwin: Κορυφαίες οnline αποδόσεις στο Ολυμπιακός - Άρης. |21+

Περάσαμε. Όχι, που δεν πηγαίναμε Ολυμπιακούς Αγώνες. Όχι, εμείς. Τα παιδιά της εθνικής ομάδας πόλο ανδρών.

Αυτά τα παιδιά που μεγάλωσαν βλέποντας "μύθους" δίπλα τους. Ναι, το ελληνικό πόλο διαχρονικά είχε παίκτες που ήταν "μύθοι" όχι σε εθνικό αλλά σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Παιδιά που μεγάλωσαν πια αλλά είχαν και έχουν τον σεβασμό όλης της Ευρώπης.

Στη δεκαετία του 80', του 90', του 00'.

Είναι όμως το πόλο το εθνικό μας σπόρ; Δύσκολη απάντηση και δεν μπορεί να γίνει σοβαρή σύγκριση. Τα κοινά που έχουν είναι ότι παίζονται και τα δυο με τα χέρια, έχουν τάιμ άουτ... Το πόλο είναι σαν να παίζεις ποδόσφαιρο με τα χέρια και μέσα στο νερό.

Πόλο ή Μπάσκετ

Περισσότερα κοινά έχει με το ποδόσφαιρο. Είναι εθνικό σπορ; Μπάσκετ ή Πόλο; Δεν θα κάνω την σύγκριση. Ο κάθε Έλληνας αγαπάει τα παιδιά του. Άλλος συμπαθεί το μπάσκετ και άλλος το πόλο.

Το πόλο λοιπόν έτσι για την κουβέντα σε επίπεδο ανδρών-γυναικών, έχει φέρει στη χώρα ένα Ολυμπιακό μετάλλιο (ασημένιο), τρία σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα (1 χρυσό, 2 χάλκινα), τρία σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (ασημένια), μερικά σε World League και FINA Cup.

Το πόλο όμως δεν είναι μόνο η εθνική ομάδα. Σε συλλογικό επίπεδο ο Ολυμπιακός και η Βουλιαγμέμνη έχουν από 6 ευρωπαϊκές κούπες, 2 έχει ο ΑΝΟΓ και μια έχει ο Εθνικός.

Σε επίπεδο υποδομών θα χαθεί η μπάλα με τα χρυσά μετάλλια σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά.

Η κληρονομιά

Το ελληνικό πόλο έχει σε επίπεδο ανδρών να επιδείξει 16 παρουσίες σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Έχει 10 σερί και πάει για την 11η. Μόσχα, Λος Άντζελες, Σεούλ, Βαρκελώνη, Ατλάντα, Σίδνεϊ, Αθήνα, Πεκίνο, Λονδίνο, Ρίο και ... Τόκιο.

Αυτή η ομάδα είναι πάντα πιστή στο ραντεβού της. Ο Άγγελος Βλαχόπουλος δήλωσε πως ήταν μια κληρονομιά που πήραν από τις προηγούμενες γενιές και έπρεπε να την κρατήσουν ζωντανή. Δίκαιο έχει.

Είναι απίστευτη η κληρονομία.

Πίσω από την βιτρίνα

Τελικά μήπως το πόλο είναι ο εθνικός "ζητιάνος"; Σίγουρα είναι το πιο αδικημένο σπορ αναλογικά με αυτά που έχει χαρίσει στην Ελλάδα.

Οι παίκτες πανηγυρίζουν αλλά ας τους ρωτήσει κάποιες για τις σύγχρονες εγκαταστάσεις που κάνουν προπόνηση. Για τις ανέσεις που έχουν. Για ρωτήστε;

Θα σας πουν για το "Παπαστράτειο". Τεράστια η προσφορά του στο ελληνικό πόλο. Σε λίγο θα φτάσει τα χρόνια της... Ακρόπολης των Αθηνών αλλά εκεί να μένει ανοιχτό για να "φιλοξενεί" πρωταθλητές.

Η εθνική ομάδα έχει ως έδρα το Παπαστράτειο. Την ίδια έδρα έχει ο Ολυμπιακός και ο Εθνικός σε άνδρες και γυναίκες. Η κολύμβηση σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο εκεί κάνει προπονήσεις.

Όλο το πόλο εκεί κάνει προπονήσεις. Εκεί θα δεις και τα κορίτσια της συγχρονισμένης. Σε ποια άλλη χώρα συμβαίνουν αυτά; Τα παιδιά όμως κάνουν υπομονή. Αυτά έχουν με αυτά πορεύονται.

Μα καλά δεν υπάρχουν άλλα κλειστά κολυμβητήρια; Όχι. Οι περισσότερες ομάδες έχουν ανοιχτά που για πολλούς μήνες τον χειμώνα είναι απαγορευτικά για χρήση λόγω καιρού. Το εμβληματικό κολυμβητήριο του Ζαππείου όπου ξεκινούσαν οι προετοιμασίες στο πόλο στα παλιά χρόνια είναι κλειστό.

Δεν έχει επισκέπτες, δεν έχει εισιτήρια.

Το ελληνικό πόλο ζητάει αυτά που έχει κερδίσει αλλά δεν του δίνουν ΤΙΠΟΤΑ. Έχουν βαρεθεί οι άνθρωποι του χώρου να βλέπουν μακέτες νέων εγκαταστάσεων, φωτογραφίες, δηλώσεις, προπαγάνδα.

Στο τέλος όμως τίποτα. Με αυτά που έχουν ακουστεί θα είχαμε 10 κολυμβητήρια.

Το σπίτι του υγρού στίβου

Το "σπίτι του υγρού στίβου" δεν είναι ούτε στα ... μπετά. Τόσες επιτυχίες και καμία αναγνώριση.

Θυμάμαι πριν από λίγα χρόνια παρουσία και υφυπουργού έγινε μια συνάντηση με άρχοντα μιας πόλης της Αττικής για να έχουν τα παιδιά της εθνικής πόλο ένα "σπίτι" έστω και προσωρινά.

Κουβέντα στην κουβέντα μπήκε το "βέτο". Ο άρχοντας είπε: «Δεν μπορώ να δώσω αυτές τις ώρες. Έχω κοινό». Το κοινό λοιπόν. Οι ψηφοφόροι. Τι θα σκεφτεί το άθλημα; Το άθλημα θα πρέπει να το σκεφτούν άλλοι.

Ποιοι όμως;

Ένα μπράβο στα σωματεία

Στις εποχές του covid-19 και της οικονομικής κρίσης, των μνημονίων, κάποιοι κράτησαν και κρατούν το πόλο ψηλά στη χώρα.

Τα σωματεία. Οι σύλλογοι. Εάν δεν πλήρωνε ο Ολυμπιακός που έχει τόσους παίκτες στην εθνική ομάδα δεν θα είχε τις επιτυχίες που έχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν θα βελτιώνονταν τα παιδιά, θα έκαναν και άλλες δουλειές να ζήσουν.

Για να φάνε; Ξέρετε τι τρώνε οι πολίστες; Όχι δεν είναι πλάκα. Αυτό το κορμί για να το συντηρήσεις μπορεί να θέλει και 4 φορές περισσότερα φαγητό την ημέρα από κάθε μέσο άνθρωπο.

Κάθε ημέρα. Είναι λεφτά όλα αυτά. Η ΚΟΕ βοηθάει όσο μπορεί έστω και με μειωμένες επιχορηγήσεις. Η ΕΟΕ είναι δίπλα στα παιδιά για ενίσχυση.

Τα σωματεία όμως κρατούν το άθλημα. Η Βουλιαγμένη, η Γλυφάδα, ο Εθνικός, ο Πανιώνιος. τα Χανιά, η Χίος, το Φάληρο, ο ΠΑΟΚ, ο Υδραϊκός, ο Απόλλων Σμύρνης. Με ότι μέσα έχει ο καθένας.

Δουλεύουν οι Ακαδημίες (που είναι κλειστές από τον Νοέμβριο) για να πληρώνουν τα μέλη της ανδρικής και της γυναικείας ομάδας.

Για ρωτήστε να σας πουν με τι κόπο πληρώνουν το πετρέλαιο για να ζεστάνουν μια τεράστια ανοιχτή πισίνα.

Από τις Ακαδημίες όμως θα βγουν νέα παιδιά. Ο νέος Φουντούλης, ο νέος Μουρίκης. ο νέος Βλαχόπουλος, ο νέος Κολόμβος. Το πόλο έχει μεγάλη δυναμική και παράδοση και στην επαρχία.

Μην νομίζει κανείς ότι οι περισσότεροι αθλητές παίρνουν καλά χρήματα. Ερασιτεχνικό άθλημα είναι. Επειδή μάλιστα τα μπάτζετ πέφτουν στην χώρα πολλοί αποφασίζουν να γίνουν μετανάστες.

Ο Φουντούλης στην Ουγγαρία, ο Βλαχόπουλος στην Ιταλία, ο Παπαναστασίου στην Κροατία και τόσα άλλα παιδιά που δεν αγωνίζονται τώρα στην εθνική ομάδα.

Αυτά τα παιδιά, αυτοί οι προπονητές, αυτοί οι σύλλογοι είναι ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ για το έργο τους και θα συνεχίσουν έστω και εάν συνεχώς λόγω έλλειψης προνομίων οι "μικροί" φεύγουν από το άθλημα.

Αυτοί που "ζητιανεύουν" την ψήφο μας δεν θα μπορεί να είναι ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ για αυτά που έκαναν για το ελληνικό πόλο.

 

Τελευταία Νέα