Βολικάκης: «Θα ήταν ψέμα εάν έλεγα πως δεν θέλω μετάλλιο στο Τόκιο»

Gazzetta team
Βολικάκης: «Θα ήταν ψέμα εάν έλεγα πως δεν θέλω μετάλλιο στο Τόκιο»

bet365

Ο Χρήστος Βολικάκης μίλησε στο gazzetta.gr για το δύσκολο 2020 και το ελπιδοφόρο 2021 που περιλαμβάνει το μεγάλο ραντεβού στο Τόκιο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σε λίγους μήνες, εάν η πανδημία το επιτρέψει, θα είναι στο Τόκιο για να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα είναι η φορά που θα αγωνιστεί στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη και μεγάλος στόχος του, δεν το κρύβει, είναι ένα μετάλλιο.

Ο Χρήστος Βολικάκης, ο κορυφαίος Έλληνας ποδηλάτης πίστας, με δεκάδες μετάλλια σε διεθνείς διοργανώσεις και πρωτιές στην παγκόσμια κατάταξη, εξασφάλισε μέσα στο 2020 τη συμμετοχή του στο "Τόκιο 2021" και παλεύει με τον χρόνο για να είναι έτοιμος για το μεγάλο ραντεβού.

Λίγες ημέρες πριν φύγει ο χρόνος μίλησε στο gazzetta.gr για το δύσκολο 2020 και το ελπιδοφόρο 2021.

Τι γεύση σου αφήνει το 2020;
«Μπορώ να πω ότι ήταν μια γεμάτη χρονιά. Η γεύση είναι γλυκόπικρη αλλά υπάρχει ικανοποίηση για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων μας έβγαλε κάπως εκτός προγράμματος αλλά ήταν αναγκαίο κακό. Δεν υπήρχε άλλη λύση».
Σε γεμίζει με «ευθύνες» η πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη;
«Σίγουρα με φορτώνει με επιπλέον σκέψεις. Όταν κατακτάς μια κορυφή πρέπει να παλεύεις να διατηρηθείς εκεί ή τουλάχιστον να είσαι πολύ κοντά στο στόχο».

«Όνειρο ζωής το μετάλλιο»

Ονειρεύεσαι μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο;
«Αν σου έλεγα όχι, θα ήταν ψέμα. Είναι όνειρο ζωής και πιστεύω όχι μόνο για μένα. Θεωρώ ότι όποιος συμμετέχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες έχει στο βάθος του μυαλού του πως μπορεί να ξημερώσει μια τέτοια ημέρα απόλυτης επιτυχίας».
Θεωρείς ήταν καλύτερο ή χειρότερο για σένα προσωπικά το γεγονός πως αναβλήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες;
«Δεν το ξέρω αυτό. Ίσως κάθε εμπόδιο είναι για καλό».

«Ιερή υποχρέωση να φέρουμε παιδιά στην ποδηλασία»

Η ποδηλασία είναι στο «αίμα» του Έλληνα;
«Το άθλημα μας έχει επιτυχίες σε κάθε επίπεδο και σ' όλα τα αγωνίσματα. Στην πίστα, στον δρόμο, στον MTB. Ωστόσο οι μεγαλύτερες επιτυχίες έχουν έρθει στην πίστα. Με βεβαιότητα λοιπόν θα πω ότι η ποδηλασία είναι στο αίμα του Έλληνα. Δεν είναι σύμπτωση ότι οι επιτυχίες έρχονται χωρίς διακοπή για πολλά χρόνια. Εαν η οργάνωση του αθλήματος ήταν όπως την έχω χαράξει στο μυαλό μου θέλω να πιστεύω ότι θα έκανε πολλά παιδιά ευτυχισμένα η ποδηλασία».

Νιώθεις πως έχεις υποχρέωση να οδηγήσεις περισσότερα παιδιά στο άθλημα μέσα από τις επιτυχίες σου;
«Είναι ιερή υποχρέωση και σκοπός ζωής. Πρώτα ο Θεός αν με βοηθήσει θα μείνω στην ποδηλασία όσο πρέπει για να περάσω στα παιδιά εκτός των άλλων ότι ο στόχος όταν τον επιδιώξεις και επιμείνεις μπορεί να επιτευχθεί. Αν κάποια πράγματα τα δούμε με το ανοιχτό μυαλό και χωρίς προκαταλήψεις, θα καμαρώσουμε στο μέλλον πολλά παιδιά με επιτυχίες στο άθλημα, στη ζωή τους, στην κοινωνία. Όλα αυτά θα είναι από την ποδηλασία. Μεγάλη μας προσδοκία είναι να δούμε στον τόπο μας το ποδηλατοδρόμιο όταν εξομαλυνθούν οι συνθήκες και τότε θα το κάνουμε "κυψέλη" δημιουργίας».

«Η Herbalife 24 μας δένει με την επιτυχία»

Η διατροφή τι ρόλο παίζει στην πορεία ενός πρωταθλητή;
«Είναι βασικός παράγοντας που καθορίζει την εξέλιξη σου. Θέλει πίστη στην τήρηση των κανόνων που διέπουν την φυσιολογική λειτουργία για να επιτύχεις το μάξιμουμ της απόδοσης. Είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγεις από τους πειρασμούς της εποχής μας και να αποτελέσεις εξαίρεση στον κανόνα. Είσαι όμως υποχρεωμένος να το κάνεις, είναι μονόδρομος».
Πόσο σημαντική είναι η χορηγία της Herbalife Nutrition με την αθλητική σειρά διατροφής Herbalife24 στην ελληνική ολυμπιακή ομάδα;«Είναι μεγάλη και διαχρονική η προσφορά της εταιρείας γενικότερα στον αθλητισμό, αφού αριθμεί πολλά χρόνια ζωής και βρίσκεται στην πρώτη θέση της κατανάλωσης παγκοσμίως σε πρωτεϊνούχα συμπληρώματα διατροφής και υποκατάστατα γεύματος, χάρις κιόλας και στην εγκυρότητα των προϊόντων της.

Στην Ελλάδα, τα τελευταία 2 χρόνια, μέσω της σειράς Herbalife24 είναι χορηγός της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ως Επίσημος Υποστηρικτής Διατροφής της Ελληνικής Ολυμπιακής Ομάδας και υποστηρίζει διατροφικά όλους τους Έλληνες αθλητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Υιοθετήστε έναν Αθλητή στο Δρόμο για το Τόκιο». Εξασφαλίζει την ενίσχυση μας και μας κάνει να νιώθουμε σίγουρους και δυνατούς. Προσωπικά, η σειρά αθλητικής διατροφής Herbalife24 με βοηθάει να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις των καθημερινών μου προπονήσεων, κυρίως σε θέματα αποκατάστασης και ενυδάτωσης. Συνιστώ τα προϊόντα της ανεπιφύλακτα και τα θεωρώ χρήσιμο εργαλείο για τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Η Herbalife24 μας δένει με την επιτυχία».

«Οι στόχοι επετεύχθησαν»

Ποια θεωρείς την μεγαλύτερη επιτυχία σου στο 2020;
«Ξεχωρίζω την στιγμή που στέφτηκα κυπελλούχος κόσμου για μια ακόμη φορά και φυσικά την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ήταν ένας στόχος που επιτεύχθηκε μέσα από δυσκολίες και πολλά υπερατλαντικά ταξίδια. Έβγαλα μια δύσκολη χρονιά και νιώθω δυνατός για την συνέχεια έχοντας ανεβασμένη ψυχολογία και μεγάλη αυτοπεποίθηση».
Πρόσφατα αναφέρθηκες με αναρτησή σου στην ομοσπονδία ποδηλασίας. Θεωρείς ότι δεν είναι κοντά σας όσο θα έπρεπε;
«Ήταν ένα θέμα που διευθετήθηκε. Είναι δύσκολα τα χρόνια για τον αθλητισμό και οι οικονομικές απαιτήσεις είναι μεγάλες. Πάνω στην αγωνία μου να προλάβω τις εξελίξεις εξέφρασα απλώς ένα παράπονο. Αυτά όμως πρέπει να τα ξεπερνάμε γιατί η διαδρομή μας έχει άλλο σκοπό και προορισμό».

«Η πανδημία άφησε οδυνηρά αποτυμώματα»

Πόσο έχει επηρεάσει η πανδημία την πορεία σου αλλά και γενικά τον ελληνικό αθλητισμό;
«Όπως σε όλους τους τομείς έτσι και στο αθλητικό κίνημα η πανδημία άφησε οδυνηρά αποτυπώματα. Ακυρώσεις συμβολαίων χορηγιών, ελλείψεις στην προπόνηση, αναβολές αγώνων. Άλλαξαν οι ισορροπίες. Είναι σαν να κάνουμε επανεκκίνηση και να δίνουμε συνεχώς εξετάσεις για επιβίωση. Ευτυχώς όμως υπήρξαν εταιρείες χορηγοί που μας στήριξαν και συνεχίζουν να μας στηρίζουν, όπως η Herbalife Nutrition, αλλά και άλλοι χορηγοί. Εύχομαι να τελειώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται για να επανέλθουμε στην κανονικότητα».
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ο μεγάλος στόχος της χρονιάς. Τι άλλους στόχους έχεις για το 2021;
«Ναι το μεγάλο ραντεβού είναι στο Τόκιο. Εκτός από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μεγάλος στόχος είναι το Παγκόσμιο και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Οι αγώνες που προηγούνται θα αποτελέσουν το συμπλήρωμα της προετοιμασίας. Θα έχω και μια συνεργασία στη Μαγιόρκα με επαγγελματίες και έτσι θα ολοκληρωθεί ο κύκλος».

 

Τελευταία Νέα