Αθήνα 1896: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες επέστρεψαν στην πατρίδα τους

Αντώνης Πατσούρας
Αθήνα 1896: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες επέστρεψαν στην πατρίδα τους

bet365

Το gazzetta.gr γυρίζει τον χρόνο στο 1896 για να σας παρουσιάσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας που αρχίζουν σαν σήμερα πριν από 124 χρόνια.

Με το νέο ημερολόγιο, μια μέρα σαν την σημερινή (6/4), αρχίζουν στην Αθήνα οι 1οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η ιστορία μας εξιστορεί ότι με το παλιό ημερολόγιο που είχε τότε η Ελλάδα ήταν 25η Μαρτίου 1896 και οι Αγώνες άρχιζαν μετά από το Πάσχα για να συμβολίσουν την ανάσταση του έθνους.

Το 1893 στην χώρα είχε ακουστεί το "Δυστυχώς επτωχεύσαμεν" από το στόμα του πρωθυπουργού, Χαρίλαου Τρικούπη, αλλά οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξήχθησαν κανονικά το 1896.

Ο Πιερ Ντε Κουμπερτέν ήθελε πάση θυσία οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες να διεξαχθούν στην πατρίδα τους, την Ελλάδα. Για να συμβεί αυτό έπρεπε να βοηθήσουν οι "λεφτάδες" της εποχής.

Ο ευεργέτης Γεώργιος Αβέρωφ

Πρώτος και καλύτερος ο Γεώργιος Αβέρωφ. Ο μέγας αυτός ευεργέτης που το κράτος έδωσε το όνομα του στο μεγαλύτερο θωρηκτό που είχε ποτέ η Ελλάδα, το "Θωρηκτό Αβέρωφ".

Ο προϋπολογισμός των Ολυμπιακών Αγώνων άγγιζε το 1 εκατομμύριο δραχμές. Συγκροτήθηκε μια 12μελης επιτροπή Αγώνων η οποία στράφηκε προς τον Γεώργιο Αβέρωφ για να ζητήσει οικονομική βοήθεια.

Με δικά του χρήματα, τα οποία ξεπέρασαν τις 900.000 δραχμές ανακατασκευάστηκε το Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας το οποίο θα φιλοξενούσε τα περισότερα αγωνίσματα.

Δυο ηγέτες, δυο δολοφονίες

Βασιλέας της Ελλάδος εκείνη την εποχή ήταν ο Γεώργιος Α', ο μακροβιότερος που είχε ποτέ η χώρα, και ο οποίος δολοφονήθηκε το 1913 δια άγνωστη αιτία στην Θεσσαλονίκη.

Πρωθυπουργός ήταν ο Θόδωρος Δηλιγιάννης, ο μεγάλος αντίπαλος του Χαρίλαου Τρικούπη, ο οποίος είχε και εκείνος την τύχη του Βασιλέα, αφού δολοφονήθηκε το 1905 στην Αθήνα!

Η μεγάλη ημέρα

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αρχίζουν την 6ην Απριλίου 1896. Συμμετέχουν δεκατρείς χώρες οι οποίες είναι οι παρακάτω: Ελλάδα, ΗΠΑ, Αυστραλία, Μεγάλη Βρετανία, Ουγγαρία, Ελβετία, Δανία, Γερμανία, Σουηδία, Χιλή, Γαλλία, Αυστρία, Βουλγαρία.

Στους Αγώνες θα πάρουν μέρος 311 αθλητές (μόνο άνδρες) εκ των οποίων οι 230 ήταν Έλληνες. Η Χιλή και η Αυστραλία είχαν στείλει από έναν αθλητή! Στον πίνακα των μεταλλίων έχουμε την Ελλάδα με 46 (10-17-19) και τις ΗΠΑ με 20 εκ των οποίων τα 11 είναι χρυσά.

Οι Αμερικανοί κερδίζουν σχεδόν όλα τα χρυσά στο στίβο. Γράφουμε σχεδόν, γιατί τους ξέφυγαν δυο. Το ένα το κέρδισε ο Αυστραλός Φλακ (1500μ) και το άλλο ένας Έλληνας.

Κύριες και κύριοι, ο Σπύρος Λούης

Κατά την 5η ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, οι οποίοι ολοκληρώθηκαν στις 15 Απριλίου, διεξήχθη ένα νέο αγώνισμα. Ήταν ο Μαραθώνιος, ο οποίος δεν υπήρχε στο πρόγραμμα των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων.

Ήταν ο δρόμος που έτρεξε ο αγγελιοφόρος από τον Μαραθώνα στην Αθήνα για ν' αναγγείλει τη μεγάλη νίκη στη "Μάχη του Μαραθώνα". Ήταν ο Φειδιππίδης. Το αγώνισμα πρότεινε το 1894 ο Γάλλος Μισέλ Μπρεάλ και το ταξίδι ξεκίνησε.

Πρώτος νικητής του Μαραθωνίου ήταν ένας νερουλάς από το Αμαρούσιον, ο Σπύρος Λούης. Κάλυψε τα 40χλμ (το 1908 η απόσταση αποφασίστηκε να είναι τα 42.195μ) σε 2.58.50. Δεν ήταν "επαγγελματίας" αθλητής αλλά κέρδισε.

Ο Σπύρος Λούης, που το όνομα του δόθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, ήταν ο ήρωας του λαού της Ελλάδος για πολλά χρόνια. Πέθανε το 1940 και τέσσερα χρόνια νωρίτερα θα ταξιδέψει στο Βερολίνο για να δώσει ένα κλαδί ελιάς στον άνθρωπο που αιματοκύλησε τον κόσμο λίγα χρόνια μετά. Τον Αδόλφο Χίτλερ.

Τον Λούη στον τερματισμό στο Παναθηναϊκό Στάδιο υποδέχτηκε ο διάδοχος Κωνσταντίνος ενώ πολλοί ιδιώτες έσπευσαν τις επόμενες ημέρες να του προσφέρουν τα δώρα τους.

Ο ευεργέτης Ανδρέας Συγγρός το ποσό των 25.000 δραχμών, ο χρυσοχόος Κυπαρρίσης μια χρυσή αλυσίδα, η οικογένεια Βαλσαμίδου ένα χρυσό ρολόι, η εταιρεία Σίγγερ μια ραπτομηχανή, ο οδοντίατρος Κωνστανινίδης φροντίδα για τα δόντια του έως τον θάνατο του και ο κουρέας Βελισσάριος κούρεμα και ξύρισμα εφ' όρου ζωής!

Οι Έλληνες Ολυμπιονίκες

Δεν ήταν όμως μόνο ο Σπύρος Λούης που κέρδισε χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα. Ο Ιωάννης Γεωργιάδης κέρδισε στην σπαθασκία φιλάθλων, ο Ιωάννης Μητρόπουλος στους κρίκους (ο «πατέρας» των Ταμπάκου, Πετρούνια), ο Λεωνίδας Πύργος στην ξιφασκία διδασκάλων, ο Ιωάννης Ορφανίδης στο τυφέκι (300μ), ο Νίκος Ανδριακόπουλος στην αναρρίχηση επί κάλω, ο Παντελής Καρασεβδάς στο τυφέκι (200μ), ο Ιωάννης Φραγκούδης στο πιστόλι (25μ), ο Ιωάννης Μαλοκίνης στην κολύμβηση και ο Αριστείδης Κωνσταντινίδης στον μαραθώνιο ποδηλατικό γύρο.

Ο αρχιτέκτων που έγινε Ολυμπιονίκης

Μια ξεχωριστή περίπτωση αθλητού ήταν ο Αναστάσιος Μεταξάς. Ήταν ο αρχιτέκτοντας που σχεδίασε και κατασκεύασε το σκοπευτήριο της Καλλιθέας αλλά και εκείνος που δημιούργησε τα σχέδια που είδε ο Αβέρωφ για να δώσει τα χρήματα του για την αναμόρφωση του Παναθηναϊκού Σταδίου.

Ο Μεταξάς ήταν και σπουδαίος σκοπευτής. Συμμετείχε 4 φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 1896 ήταν 4ος στο τυφέκι (300μ) και 4ος στο στρατιωτικό τυφέκι (200μ). Μετάλλιο κέρδισε στη Μεσολυμπιάδα του 1906 αλλά και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 1908.

Ο θρυλικός Άλφρεντ Χάγιος

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 συμμετείχε και ο Άλφρεντ Χάγιος. Ήταν ο πρώτος Ολυμπιονίκης στην ιστορία της Ουγγαρίας και το όνομα του είναι συνδεσεμένο άρρηκτα με όλα τα σπορ υγρού στίβου στα οποία έχει εξαιρετική παράδοση η Ουγγαρία.

Πολλά κολυμβητήρια αλλά και κτίρια στην Ουγγαρία έχουν πάρει το όνομα του. Στην πισίνα "Άλφρεντ Χάγιος" στο "Νησί της Μαργαρίτας", το 2002, η ομάδα υδατοσφαίρισης ανδρών κατακτά το Τσάμπιονς Λιγκ!

Στην Αθήνα ο Χάγιος ήταν νικητής στα 100μ και στα 1200μ. Ένας άλλος δικός μας ήρωας ήταν ο Αντώνης Πέπανος (Πεπανός) ο οποίος ήταν ασημένιος Ολυμπιονίκης στα 500μ ελεύθερο.

Εδώ και χρόνια το κολυμβτητήριο της Πάτρας έχει το όνομα του.

Στην ιστορία πέρασε και ο Αμερικανός Τζέιμις Κόνολι ο οποίος κέρδισε το χρυσό στο τριπλούν της εποχής και στη συνέχεια έγραψε περισσότερα από 200 διηγήματα.

Τα αθλήματα των Ολυμπιακών της Αθήνας

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας είχαν στο πρόγραμμα τους τα παρακάτω αθλήματα: στίβος, γυμναστική, άρση βαρών, πάλη, ξιφασκία, κολύμβηση, ποδηλασία, σκοποβολή, τένις.

Τα αγωνίσματα του στίβου αλλά, η γυμναστική, η πάλη και η άρση βαρών "φιλοξενήθηκαν" στο Παναθηναϊκό Στάδιο, η ξιφασκία στο Ζάππειο, η κολύμβηση στη Ζέα, η ποδηλασία στο Καραϊσκάκη και η σκοποβολή στο Γουδή.

Ο Ολυμπιακός Ύμνος του Παλαμά

Στους Αγώνες και στην τελετή έναρξης στο Παναθηναϊκό Στάδιο ακούστηκε για πρώτη φορά και ο Ολυμπιακός Ύμνος. Είναι μια σύνθεση του μουσικού Σπύρου Σαμαρά και οι στίχοι είναι του Κωστή Παλαμά.

Από το 1958 η ΔΟΕ αποφάσισε να καθιερώσει τον ύμνο στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο ύμνος:

Αρχαίο Πνεύμα αθάνατον, αγνέ πατέρα
του ωραίου, του μεγάλου και τ' αληθινού,
κατέβα, φανερώσου κι άστραψε εδώ πέρα
στη δόξα της δικής σου γης και τ' ουρανού.

Στο δρόμο και στο πάλεμα και στο λιθάρι,
στων ευγενών Αγώνων λάμψε την ορμή,
και με το αμάραντο στεφάνωσε κλωνάρι
και σιδερένιο πλάσε και άξιο το κορμί.

Κάμποι, βουνά και θάλασσες φέγγουν μαζί σου
σαν ένας λευκοπόρφυρος μέγας ναός.
Και τρέχει στο ναό εδώ προσκυνητής σου,
Αρχαίο Πνεύμ' αθάνατο, κάθε λαός, κάθε λαός
Αρχαίο Πνεύμ' αθάνατο, κάθε λαός.

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Τελευταία Νέα