Τσιλιμπάρης: «Θα τα θυσίαζα όλα για να είμαι από τα 20 μου στον Ολυμπιακό»

Τσιλιμπάρης: «Θα τα θυσίαζα όλα για να είμαι από τα 20 μου στον Ολυμπιακό»

Αντώνης Πατσούρας
Τσιλιμπάρης: «Θα τα θυσίαζα όλα για να είμαι από τα 20 μου στον Ολυμπιακό»

bet365

Ο αρχηγός της ομάδας χάντμπολ του Ολυμπιακού, Κώστας Τσιλιμπάρης ξετυλίγει το κουβάρι της ζωής του σε μια special συνέντευξη στο gazzetta.gr

Στα μέσα του θέρους του 2019 θα κλείσει τα 40 χρόνια ζωής. Λογικά θα έχει προσθέσει και άλλους τίτλους στο παλμαρέ του αλλά το σίγουρο είναι ότι δεν θα έχει... χορτάσει το αγαπημένο του άθλημα, το χάντμπολ.

Το καζίνο της Novibet σε υποδέχεται με εορταστική διάθεση και πολλά δώρα*! *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Ο Κώστας Τσιλιμπάρης είναι ένα "φαινόμενο" στο χώρο του ελληνικού αθλητισμού και ειδικότερα στο χάντμπολ. Αυτό έχει γράψει η ιστορία, άσχετα εάν εκείνος, παλεύει κάθε ημέρα για να κερδίζει και να περνάει καλά μέσα στα γήπεδα χωρίς να τον πολυνοιάζει τι γράφει η ιστορία. .

Η ιστορία του έχει φερθεί πολύ καλά αφού έχει κερδίσει 24 τίτλους με 9 διαφορετικές ομάδες, παίζει ακόμη στα 39 του για μια εικοσαετία στην εθνική ομάδα, έχει αγωνιστεί στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ισπανίας και της Γερμανίας και σήμερα ζει το... όνειρο του, στον Ολυμπιακό Σ.Φ.Π/ Όμιλος Ξυνή.

Ο 39χρόνος τερματοφύλακας μέσω του gazzetta.gr ξετυλίγει το κουβάρι της ζωής του και μιλάει για την μεγαλειώδη του πορεία μέσα στα γήπεδα,το σήμερα, το χθες και το αύριο.

«Ο Ολυμπιακός είναι αθλητικός παράδεισος»

Τα δυο τελευταία χρόνια παίζει με τη φανέλα του Ολυμπιακού, ο οποίος μαζί με τον Όμιλο Ξυνή, δημιούργησαν την πρώτη ομάδα στην ιστορία του συλλόγου, την περίοδο 2017-18. Η πρώτη χρονιά συνοδεύτηκε με νταμπλ στην Ελλάδα και φυσικά με τον αρχηγό Κώστα Τσιλιμπάρη κάτω από τα δοκάρια.

Δεν ...φανατίστηκε ποτέ στη ζωή του αλλά σεβάστηκε όλες τις ομάδες που έπαιξε και δέθηκε πολύ με τον κόσμο. Μετά από το πρωτάθλημα του 2018 δήλωσε ότι δεν ήταν Ολυμπιακός αλλά έγινε με την παρουσία του στην ομάδα. «Δεν ήμουν ποτέ φανατικός με μια ομάδα», μας λέει αρχικά ο «Τσίλι» και συνεχίζει: «Δένομαι όμως με τις ομάδες και ειδικά με τον Ολυμπιακό. Όταν παίζεις στο Ρέντη ειδικά σε ντέρμπι νιώθεις άλλος άνθρωπος. Ο Ολυμπιακός έχει οργάνωση, ηρεμία, πλάνο και δουλεύει άψογα. Είναι ένας αθλητικός παράδεισος. Είμαι 1,5 χρόνο εδώ και δεν έχω κανένα παράπονο».

«Θα τα έσβηνα όλα για να είμαι από τα 20 στον Ολυμπιακό»

Ο Τσιλιμπάρης έχει αγαπηθεί από τον κόσμο του Ολυμπιακού. Δείχνει ν' απολαμβάνει αυτή τη σχέση και μας εντυπωσιάζει με την "κατάθεση" του: «Έχω κατακτήσει τόσα τρόπαια στην καριέρα μου. Εάν μου έλεγες να γύριζα τον χρόνο πίσω και να πήγαινα στα 20 μου στον Ολυμπιακό θα το έκανα. Θα τα έδινα όλα γιατί είμαι σίγουρος πως θα κατακτούσα περισσότερα! Δεν ήταν εφικτό όμως γιατί δεν υπήρχε το τμήμα χάντμπολ του Ολυμπιακού».

«Είσαι άλλος αθλητής με τον κόσμο του Ολυμπιακού»

Η κουβέντα για τον κόσμο και την ομάδα του συνεχίστηκε με τον διεθνή τερματοφύλακα να σημειώνει: «Ευχαριστώ τον κόσμο για την αγάπη του προς την ομάδα. Ο κάθε αθλητής έχει ανάγκη τον κόσμο να έρθει να τον δει για να τον βοηθήσει. Ειδικά όταν παίζεις με τον κόσμο του Ολυμπιακού στην εξέδρα είσαι άλλος αθλητής. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο σπρώξιμο. Αυτό που κάνω είναι να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό και για τον κόσμο. Οι σχέσεις είναι αμφίδρομες. Πρέπει να δίνεις και να παίρνεις».

«Να χτίσουμε αυτοκρατορία»

Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το 2018 το πρώτο νταμπλ της ιστορίας του και ο στόχος όλων στον Πειραιά είναι να δημιουργηθεί μια κόκκινη αυτοκρατορία και στο χάντμπολ. «Ο στόχος στον Ολυμπιακό είναι πάντα οι τίτλοι. Αυτό το καταλαβαίνεις από την πρώτη στιγμή. Ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα που χτίστηκε το 2017 για να πάρει το νταμπλ και το πέτυχε. Σίγουρα υπάρχει η βάση για να κατακτήσει το νταμπλ και φέτος αλλά και για να φτιάξει αυτοκρατορία. Δεν μπορώ να ξέρω τι θα γίνει στο μέλλον αλλά διαπιστώνω ότι αυτός είναι ο στόχος», υπογραμμίζει ο Κώστας Τσιλιμπάρης.

«Πρόκριση στους ομίλους»

Η φετινή χρονιά για τον Ολυμπιακό στην Ευρώπη ήταν καλή αλλά στους "32" δεν μπόρεσε, στις λεπτομέρειες, να περάσει την Νεξέ (Κροατία) μια ομάδα με σπουδαίο όνομα στη "Γηραία Ήπειρο". Ο άσος του Ολυμπιακού είναι ευχαριστημένος από την πορεία της ομάδας αλλά βάζει πιο ψηλά τον πήχη: «Είμαι ευχαριστημένος. Περάσαμε έναν γύρο και κοιτάξαμε στα μάτια τη Νεξέ. Χάσαμε και τα δυο παιχνίδια στις λεπτομέρειες. Αυτό που με ικανοποίησε είναι ότι διάβασα σε σημαντικά ΜΜΕ στην Ευρώπη τα οποία ασχολούνται με το χάντμπολ καλά λόγια για τον Ολυμπιακό. Έλεγαν ότι καλό φτιάχνει ο Ολυμπιακός και έτσι είναι. Στόχος είναι να πάμε στους ομίλους του EHF Cup της νέας περιόδου. Είμαι σίγουρος ότι η διοίκηση με το τέλος της σεζόν θα βάλει πιο ψηλά τον πήχη. Ο Ολυμπιακός που είναι πρωταθλητής δεν έχει το δικαίωμα να παίξει σε υποδεέστερες διοργανώσεις όπως το Challenge Cup όπου τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Μας αρέσουν εξάλλου τα δύσκολα».

«Δεν θέλω να διαψευστώ»

'Όταν ένας αθλητής έχει κλείσει τα 39 του χρόνια σίγουρα θα πρέπει να τον ρωτήσεις πότε σκοπεύει να σταματήσει. Ο Κώστας Τσιλιμπάρης δεν έχει πάντως σκοπό να σταματήσει και αυτό είναι το καλό για το ελληνικό χάντμπολ. «Δεν μπαίνω στη λογική να σκεφτώ πόσο θα παίξω. Όσο μπορούν τα πόδια μου και το μυαλό μου θα παίζω. Οπότε δεν δηλώνω πότε θα σταματήσω γιατί απλά θα διαψεύσω τον εαυτό μου. Θα παίζω όσο είμαι ακόμη χαρούμενος μ' αυτό που κάνω και τώρα είμαι χαρούμενος», μας λέει με αφοπλιστική ειλικρίνεια.


Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ

Ο Κώστας Τσιλιμπάρης ξεκίνησε να παίζει χάντμπολ στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κέρκυρα εκεί όπου ακόμη μένει μόνιμα η μητέρα του και ο αδελφός του ο οποίος είναι και αυτός αθλητής του χάντμπολ.

«Όταν είσαι παιδί θέλεις να περνάς καλά»

Αλήθεια πως ξεκίνησε το χάντμπολ ο Κώστας; «Το χάντμπολ το ξεκίνησα μέσω ενός τουρνουά δημοτικών σχολείων στην Κέρκυρα. Ήμουν στην έκτη δημοτικού και θα πήγαινα στο αθλητικό γυμνάσιο. Πιο μικρός είχα παίξει μπάσκετ (σ.σ είναι και 1,97 και ήταν πάντα ψηλός). Ακόμη και στίβο είχα κάνει. Όπως κάθε παιδί έτσι και εγώ πειραματίστηκα. Όταν είσαι παιδί σε ενδιαφέρει η παρέα και να είσαι καλά στην ομάδα. Το πιο άθλημα είναι εμπορικό δεν σ' ενδιαφέρει. Εάν έχεις και διακρίσεις από μικρός και εάν έχεις ανθρώπους που αγαπούν το άθλημα όπως ο Νίκος Πέρος που ήταν επικεφαλής της προσπάθειας με τα τουρνουά τότε το αγαπάς», σημειώνει ο Κώστας.

«Μέτρησε η επιβράβευση»

Όταν ξεκίνησε έπαιζε στον Φαίκα ενώ εκείνη την εποχή (δεκαετία 80') στην Κέρκυρα υπήρχε και ο Λαοδάμας που ήταν χορευτικό σωματείο. Τον κέρδισε το άθλημα επειδή του έδειξαν εμπιστοσύνη και τον επιβράβευσαν από μικρό παιδί. «Για την ιστορία αξίζει να πούμε ότι σημαντικό ρόλο για την εξέλιξη μου υπήρξαν κάποιες επιβραβεύσεις που έπαιρνα. Χαρακτηριστικά θα πω ότι ακόμη ήμουν στην ηλικία της εθνικής Παίδων αλλά με κάλεσαν στη Νέων και πήγα το 1995 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Αργεντινή. Έπαιρνα αγάπη από το άθλήμα. Θέλω να πω και για τον τότε πρόεδρο της ομοσπονδίας τον κ. Αλικάκο που με πίστεψε πολύ και με υποστήριξε. Θέλω να τον ευχαριστήσω πολύ», μας λέει ο άσος της εθνικής ομάδας.

«Η οικογένεια του Δούκα»

Στη Β' Λυκείου έφυγε από την Κέρκυρα για τη Θεσσαλονίκη. Έπαιζε στη σχολική ομάδα και έπρεπε να πάει στη Θεσσαλονίκη και στο Λύκειο Συκεών όπου έπαιζαν κυρίως αθλητές του ΒΑΟ. Με εκείνη την ομάδα ο Κώστας κατέκτησε το σχολικό πρωτάθλημα στην Ελλάδα και εν συνεχεία το Παγκόσμιο. Μετά ήρθε η πρόταση από το Δούκα: «Στη Γ' Λυκείου έγινε η πρόταση από τα Εκπαιδευτήρια Δούκα για υποτροφία και για να παίξω χάντμπολ στην ομάδα. Για μένα στα 17 ο Δούκας ήταν η οικογένεια μου. Συνάντησα μια οικογένεια, τον αείμνηστο πρόεδρο Ιωάννη Δούκα που ήταν πάντα δίπλα μας. Τον Θεόφιλο Βάτη τη σύζυγο του Σελέστ και τον Χρήστο Γιαννάδη που με βοήθησαν πολύ. Με δέχτηκαν με πολύ αγάπη και εκεί διαμόρφωσα τον χαρακτήρα μου. Φόρεσα για μια οχταετία τη φανέλα του Δούκα. Ήταν αθλητισμός και εκπαίδευση μαζί. Πήραμε και τίτλους. Κέρδισα πολλά εκεί. Μια χρονιά ήμουν με υποσχετική στον Αθηναϊκό και μετά ... Ισπανία».

«Έπαιξα στο NBA του χάντμπολ»

Ο Δούκας αποτελεί παρελθόν και το 2006 ετοιμάζει το διαβατήριο του για την Ισπανία. Παίζει για 2 χρόνια στην ισπανική Algeciras BM που είναι στην πρώτη κατηγορία. Έδρα της είναι μια πόλη κοντά στη Μάλαγα, στο Γιβλαρτάρ, που αγγίζει την Αφρική. «Όλη η αφρόκρεμα του αθλήματος τότε έπαιζε στην Ισπανία. Ήταν μεγάλη πρόκληση για μένα να παίζω σ' αυτό το πρωτάθλημα. Θα το χαρακτήριζα ως το NBA του χάντμπολ. Ήταν σπουδαία χρόνια. Μετά ήρθε η Stralsunder HV στη Γερμανία και η AS Conversano στην Ιταλία με την οποία κέρδισα και τίτλους», σημειώνει ο Κώστας Τσιλιμπάρης.

«Άσχημος επίλογος στην ΑΕΚ»

Μετά από θητεία στην Κύπρο, ο Τσιλιμπάρης, επέστρεψε το 2013 στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΑΕΚ. Πήρε το Κύπελλο Ελλάδος αλλά δεν ήταν δυνατό να κατακτηθεί και το Πρωτάθλημα. Γιατί; Ο έμπειρος τερματοφύλακας δίνει την απάντηση: «Ξεκινήσαμε πολύ καλά στην ΑΕΚ. Ήταν μια πανάκριβη ομάδα για την Ελλάδα. Πληρωθήκαμε έως τον Δεκέμβριο αλλά μετά έφυγε ο χρηματοδότης. Πήραμε το Κύπελλο. Ήμασταν φαβορί για το πρωτάθλημα αλλλά πως θα μπορούσαμε να το κάνουμε έξι μήνες απλήρωτοι; Είχαμε πολλά προβλήματα». Η συνέχεια της καριέρας του ήταν στη Bozen Loacker (Ιταλία) ενώ έπαιξε στον Φίλιππο Βέροιας (τον οδήγησε στο πρωτάθλημα μετά από 13 χρόνια, 2003-2016) και στην ομάδα του ΙΕΚ Ξυνή. Μετά ήρθε ο Ολυμπιακός...

«Χάθηκε το μέτρημα»

Ο Κώστας Τσιλιμπάρης είναι ο παίκτης με τους περισσότερους τίτλους στο χάντμπολ. Όταν τον ρωτάς πόσους έχει κατακτήσει σου λέει: «Έχει χαθεί το μέτρημα. Δεν τους σημειώνω». Για την ιστορία έχει κατακτήσει 10 πρωταθλήματα, 10 κύπελλα, 2 σούπερ Καπ, 1 Handball Trophy και 1 Ασπίδα με τις ομάδες (Δούκας, Αθηναϊκός, Κονβερσάνο, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ΑΕΚ, Μπολτσάνο, Φίλιππος, ΙΕΚ ΞΥΝΗ Ν.Ι., ΟΣΦΠ/ΙΕΚ ΞΥΝΗ).

«Τυχερός που παίζω για την Ελλάδα»

Ο έμπειρος τερματοφύλακας θυμάται την πρώτη του συμμετοχή στην εθνική Ανδρών. Ήταν το 1997 και τον είχε καλέσει ο Παναγιώτης Ιατρούδης για το εκτός έδρας παιχνίδι με την υπερομάδα της εποχής, τη Δανία. Από τότε για 20 και πλέον χρόνια "υπηρετεί" την εθνική ομάδα. Έχασε τη συμμετοχή στο Παγκόσμιο του 2015 λόγω τραυματισμού αλλά τώρα που αυξήθηκαν οι ομάδες στο Ευρωπαϊκό του 2020 ελπίζει να είναι εκεί με την Ελλάδα. «Ήταν ωραία εκείνα τα χρόνια. Ήμουν στην προετοιμασία της Ανδρών, τραυματίστηκε ένας τερματοφύλακας και μου είπαν να ετοιμάσω βαλίτσα γιατί θα πάω Δανία. Από τότε είμαι 20 και πλέον χρόνια στην εθνική ομάδα. Ελπίζω επειδή κάναμε πρόσφατα μια σπουδαία νίκη στα προκριματικά, να κερδίσουμε και την Τουρκία στον επόμενο αγώνα και να οδηγήσουμε την Ελλάδα για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό. Η εθνική πρέπει να επιστρέψει στο δρόμο των επιτυχιών», υποστηρίζει ο διεθνής άσος.

Τι «συμβολίζει» όμως η εθνική ομάδα για τον Κώστα Τσιλιμπάρη; «Δεν θέλω να πω τα κλισέ. Είναι ωραία τα συναισθήματα όταν παίζεις και ακούς τον εθνικό ύμνο. Νιώθεις τυχερός που έχεις τη δυνατότητα να εκπροσωπείς τη χώρα σου. Νομίζω δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν θα ήθελε να εκπροσωπεί την χώρα του όχι μόνο στα σπορ αλλά σε κάθε πτυχή της ζωής», απαντά ο Έλληνας πρωταθλητής.

«Η Κέρκυρα και η πρόβα»

Ο Κώστας Τσιλιμπάρης περνά τα καλοκαίρια του στην Κέρκυρα όπου ζει και η οικογένεια του. Αυτή την περίοδο συνεχίζει να σπουδάζει στα ΤΕΦΑΑ στην Αθήνα και ζει μαζί με την κοπέλα έχοντας τον σκύλο τους, τον Ρόκο. Ο Κώστας θέλει να κάνει οικογένεια αλλά δεν τον πιέζει κανείς. «Είμαι καλά στη σχέση μου. Δεν έχουμε παιδί αλλά είμαι θετικός στο να κάνω οικογένεια. Έχοντας το Ρόκο μαθαίνεις να είσαι υπεύθυνος για κάποιον άλλο. Νομίζω είναι ένα τεστ», σημειώνει ο αθλητής του Ολυμπιακού ο οποίος έχει κάνει περισσότερα από 250 ταξίδια στη ζωή του, δεν έχει πάει ποτέ στην Αυστραλία, ακούει ροκ μουσική και διαβάζει κατά διαστήματα πολλά βιβλία. Δεν πάει θέατρο πια αφού δεν το επιτρέπουν οι ώρες προπόνησης αλλά το λατρεύει.

«Με ενδιαφέρει η προπονητική»

Η ερώτηση που κάνεις σ' ένα αθλητή με... παράσημα και που έχει τα χρονάκια του είναι έαν τον ενδιαφέρει να συνεχίσει στο χώρο ως προπονητής. Τον Κώστα Τσιλιμπάρη τον ενδιαφέρει να ακολουθήσει αυτό το δρόμο όπως στο παρελθόν είχε συμβεί και μ' άλλους τερματοφύλακες. «Δεν παίζει ρόλο εάν είσαι τερματοφύλακας. Για μένα υπάρχουν δυο τύποι αθλητών. Εκείνοι που αγωνίζονται ακολουθώντας πιστά τους κανόνες και τις τακτικές και εκείνοι που βλέπουν όλο το παιχνίδι σφαιρικά και επεξεργάζονται όλες τις πληροφορίες. Οι δεύτεροι έχουν μια καλή βάση για να γίνουν προπονητές. Με ενδιαφέρει και μένα αυτός ο χώρος. Όσο αφορά τον τερματοφύλακα δεν παίζει ρόλο. Δεν έχει σημασία τι όργανο παίζεις σε μια ορχήστρα αλλά ποιος μπορεί να συνεχίσει και να γίνει μαέστρος», μας λέει ο Κώστας Τσιλιμπάρης.

«Θέλει υπομονή στο ποδόσφαιρο»

Ο 30χρόνος αθλητής παρακολουθεί άλλα σπορ και κυρίως ποδόσφαιρο του Ολυμπιακό. «Μου αρέσει η ατμόσφαιρα στο Καραϊσκάκη. Θέλω να πηγαίνω. Δυστυχώς όταν έπαιζε η ομάδα με τη Μίλαν δεν μπορούσα να είμαι στο γήπεδο. Είδα το παιχνίδι από το κινητό. Ήταν μεγάλη υπόθεση αυτή η νίκη κόντρα στη Μίλαν και η πρόκριση. Κάτι καλό χτίζει στην ομάδα ο προπονητής. Από τα φιλικά το βλέπω και είμαι από αυτούς που θα περιμένουν για να δουν αποτελέσματα. Θέλει υπομονή και θα γίνει κάτι πολύ καλό», υποστηρίζει ο άσος του Ολυμπιακού.
Περιοχή συνημμένων

 

Α1 ΑΝΔΡΩΝ Τελευταία Νέα