Το χρονικό του συστηματικού ντοπινγκ στον ρωσικό αθλητισμό!

Αργυρώ Γιαννουδάκη
Το χρονικό του συστηματικού ντοπινγκ στον ρωσικό αθλητισμό!

bet365

Αλυσιδωτές αντιδράσεις έχουν προκληθεί από το ρωσικό σκάνδαλο ντόπινγκ, με τον πρώην πρόεδρο της ΙAAF, Λαμίν Ντιάκ να παραιτείται από τα καθήκοντα του στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, όπως και ο επικεφαλής του εργαστηρίου αντιντόπινγκ της Ρωσίας, Γκριγκόρι Ροντσένκοφ.

Αλυσιδωτές αντιδράσεις έχει πάρει το ρωσικό σκάνδαλο ντόπινγκ, με τον πρώην πρόεδρο της ΙAAF, Λαμίν Ντιάκ να παραιτείται από τα καθήκοντα του στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, όπως και ο επικεφαλής του εργαστηρίου αντιντόπινγκ της Ρωσίας, Γκριγκόρι Ροντσένκοφ. Μάλιστα, υπό υπό την απειλή αποκλεισμού από τις διεθνείς διοργανώσεις οι Ρώσοι να δηλώνουν έτοιμοι να τοποθετήσουν έναν ξένο ανεξάρτητο ειδικό στη θέση του Ροντσένκοφ.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Το κουβάρι των αποκαλύψεων άρχισε να ξετυλίγεται στις αρχές του περασμένου Αυγούστου, με αφορμή τη δημοσιογραφική έρευνα των Sunday Times και του γερμανικού ARD, οι οποίοι απόκτησαν πρόσβαση στα αποτελέσματα 12.000 αιματολογικών δειγμάτων από 5.000 αθλητές το διάστημα μεταξύ 2001-2012.
Από τα στοιχεία αυτά προέκυπτε ότι το 1/3 των μεταλλίων (146, ανάμεσα τους 55 χρυσά) στα αγωνίσματα αποστάσεων των Ολυμπιακών Αγώνων και των Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων ήταν ύποπτα. Στο επίκεντρο αμέσως βρέθηκαν οι Ρώσοι αθλητές, αφού σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% των μεταλλίων της χώρας ήταν ύποπτα!

Τις υποψίες επιβεβαίωσαν τόσο αθλητές όσο και καταθέσεις ελεγκτών αντιντόπινγκ. Η κάτοχος του χρυσό μεταλλίου στο μαραθώνιο του Λονδίνου το 2010, παραδέχτηκε ότι κατέβαλλε στην Ρωσική Ομοσπονδία Στίβου 500.00 ευρώ για να καλύψουν ότι έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Από την πλευρά του ελεγκτής της WADA αναφέρει στην έκθεση του: «Χτύπησα την πόρτα στο δωμάτιο 338 και άνοιξε την πόρτα ένα άνδρας. Του ζήτησα τον Πάβελ Ιβάνσκο και μου είπε ότι ήταν στο κρεβάτι. Προχωρώντας στο δωμάτιο είδα πάνω στο κρεβάτι ιατρικές πεταλούδες. Μόλις κατάλαβαν ότι κοιτούσα προς τα εκεί τις έκρυψαν με βιαστικές κινήσεις. Αμέσως μετά χτύπησε το τηλέφωνο τους και ήταν ο προπονητής τους τον οποίο και ενημέρωσαν για το γεγονός ότι είχα πάει και έμοιαζαν να με περιμένουν.

Όση ώρα περίμενα για να δώσουν δείγμα, κοιτώντας στις φωτογραφίες είδα ότι στο καμπ υπήρχε και ο Μακσίμ Ντίλντιν. Όπως κοιτούσα είδα κάποιον που του έμοιαζε να φεύγει τρέχοντας, ενώ ταυτόχρονα μπήκε στο χώρο ο προπονητής Γιουλίκοβ. Όταν του είπα πως θα ήθελα να πάρω δείγμα και από τον Ντίλντιν μου είπε ότι εκείνος δεν ήταν εκεί.

Μόλις του είπα πως τον είδα δήλωσε έκπληκτος και επεσήμανε ότι είχε φύγει από την προηγούμενη ημέρα για να πάει σε αγώνες στο Βόλγκογκραντ. Στη συνέχεια και μόλις ζήτησα από τον προπονητή να υπογράψει ένα έγγραφο που έλεγε ότι πήγα εκεί και ο Ντίλντιν δεν εμφανίστηκε για τον έλεγχο, ο Γιουλίκοβ τόνισε ότι δεν υπογράφει. Αμέσως μετά εμφανίστηκαν δύο άνδρες οι οποίοι ζήτησαν να μάθουν τα στοιχεία μου. Όταν τους ζήτησα εγώ τα δικά τους μου είπαν ότι δεν υπάρχει λόγος να τα ξέρω και στη συνέχεια ζήτησαν να μάθουν ακριβώς τι είχε συμβεί. Όταν ενημερώθηκαν μου είπαν ότι δεν η IAAF δεν έχει καμία θέση εδώ και μου ζήτησαν να αποχωρήσω τονίζοντας ότι ο Ντίλντιν δεν θα είχε καμία απολύτως συνέπεια».

Ήταν το Δεκέμβριο του 2014 όταν το ARD/WDR είχε κάνει λόγο για συστηματικό ντόπινγκ στο ρωσικό στίβο, με συνέργεια της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF), με την τελευταία να κάνει λόγο για ψευδείς καταγγελίες και τον τότε πρόεδρο της Λαμίν Ντιάκ αρνείται κάθε ανάμειξη με το θέμα, παρότι με συνέντευξη στο BBC είχε κάνει λόγο για κρίση στον άθλημα.

Το πόρισμα φωτιά της WADA 325 σελίδων, υπάρχουν αναφορές που «καίνε» το εργαστήριο της Μόσχας, αφού φέρεται να έχει γίνει σκόπιμα η καταστροφή 1417 δειγμάτων, κατόπιν οδηγιών που έφευγαν από το Υπουργείο Αθλητισμού. Παράλληλα, σημειώνεται ότι το υπουργείο ενημέρωνε τους αθλητές για το πότε επίκειτο να περάσουν από τεστ, ενώ δωροδοκούσαν επανειλημμένα υπαλλήλους για να καλύπτουν τα θετικά δείγματα.

Ο Ρώσος Υπουργός Αθλητισμού, Βιτάλι Μούτκο σε μία προσπάθεια του να διασκεδάσει τις εντυπώσεις υπογραμμίζει ότι το πρόβλημα ντόπινγκ στη Ρωσία του δεν είναι χειρότερο σε σχέση με άλλες χώρες: «Θα είναι ευτυχές γεγονός αν καταφέρουμε να βάλουμε τέλος σε αυτό το σύστημα, γιατί θα γλιτώσουμε χρήματα. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε καμία χρηματοδότηση στο εργαστήριο αντιντόπινγκ». Επιχειρώντας μάλιστα με αμυνθεί επιτιθέμενος πρόσθεσε: «Ό,τι κάνουμε, όλα είναι κακά. To σύστημα αντιντόπινγκ της Βρετανίας είναι εντελώς αναξιόπιστο σε σχέση με το ρωσικό».

Την ώρα πάντως που η IAAF ετοιμάζεται να επιβάλλει κυρώσεις, υπάρχει πυρετός διαβουλεύσεων με την ρωσική κυβέρνηση. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε ανυπόστατους τους ισχυρισμούς.
Θέση για το θέμα πήρε και ο απελθών πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Στίβου, Βαλεντίν Μπαλακνίτσεφ, ο οποίος τόνισε ότι τα μέτρα που θα ληφθούν σε βάρος της Ρωσίας θα πρέπει να είναι «ανάλογα του προβλήματος».

Η IAAF δίνει στην Ρωσική ομοσπονδία στίβου διορία έως το τέλος της εβδομάδας προκειμένου να απαντήσει στις κατηγορίες προτού προβεί στον αποκλεισμό της. Ο πρόεδρος της ΙAAF, Σεμπάστιαν Κόε είπε: «Θέλω μία εξήγηση γι αυτούς τους ισχυρισμούς», αναφερόμενος στο πόρισμα της WADA και συνέχισε: «Θα δράσουμε πολύ γρήγορα».

Επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχου της WADA ήταν ο πρώην πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ, Ντικ Παουντ, ενώ την έκθεση συνυπογράφουν οι Ρίτσαρντ ΜακΛάρεν και Γκίντερ Γιάνγκερ. Τα συμπεράσματα του πορίσματος αναφέρουν ότι οι παραβιάσεις γίνονταν είτε από Ρώσους προπονητές, είτε από τους παράγοντες, είτε ακόμα και από τους ίδιους τους αθλητές, ενώ στοιχειωθετείται από οπτικοακουστικό υλικό, επιστημονικές ενδείξεις, δηλώσεις, αναλύσεις και το αποτέλεσμα των ερευνητικών αρχείων.

Υπάρχουν στοιχεία που καταδεικνύουν ότι προπονητές έκαναν προσπάθειες να χειραγωγήσουν ή να παρέμβουν σε εκθέσεις ντόπινγκ και τις διαδικασίες ελέγχου, έχοντας ρόλο προμηθευτεί απαγορευμένων ουσιών και συμβουλευτικό προς τη χρήση αυτών.

Μάλιστα, φέρεται οι αθλητές να μην είχαν επιλογή, αφού αν κάποιος αποφάσιζε να μην συμμετάσχει στο πρόγραμμα αμέσως αποκλείονταν από τους κορυφαίους προπονητές.

Η έκθεση επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς ότι αρκετοί Ρώσοι γιατροί και προσωπικό του εργαστηρίου δρούσαν ως συνδετικοί κρίκοι για τη συστηματική εξαπάτηση, μαζί με τους προπονητές. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η καταστροφή των 1.417 δειγμάτων από το εργαστήριο της Μόσχας από υπαλλήλους μετά τη λήψη γραπτής κοινοποίησης από τη WADA να διατηρήσει δείγματα-στόχους.

Τέλος, η έκθεση ρίχνει φως στη διαφθορά και τις πρακτικές δωροδοκίας στα υψηλότερα επίπεδα του διεθνούς στίβου, ενώ αποδεικτικά στοιχεία έχουν διαβιβαστεί στην Ιντερπόλ για περαιτέρω έρευνα.

 

Τελευταία Νέα