Γεννημένος την 6η Αυγούστου 1945 στην Χιροσίμα (pic)

Αντώνης Πατσούρας
Γεννημένος την 6η Αυγούστου 1945 στην Χιροσίμα (pic)

bet365

Ο Γιοσινόρι Σακάι ήταν ο άνθρωπος που άναψε τον Ολυμπιακό βωμό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 1964. Είχε γεννηθεί την ημέρα της ρίψης της ατομικής βόμβας στην Χιροσίμα.

Οι Ιάπωνες είναι έξυπνος λαός, που ορίζουν μόνοι τους την μοίρα της και ξέρουν κυριαρχούν σε πολλούς τομείς.

Στην διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου αποφάσισαν ότι πρέπει να είναι δίπλα στις δυνάμεις του Άξονα. Στη Γερμανία του Χίτλερ και την Ιταλία του Μουσολίνι.

Πολέμησαν στον Ειρηνικό και έβαλαν και τους Αμερικανούς για τα καλά στον Πόλεμο μετά από την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ.

Η "απάντηση" των ΗΠΑ ήταν η ρίψη ατομικής βόμβας, στις 6/8/1945 στη Χιροσίμα και στις 9/8 στο Ναγκασάκι. Κατέστρεψαν τις πόλεις. Όπως είχαν καταστρέψει και το Τόκιο με τις αεροπορικές επιδρομές τους.

Στις 2 Σεπτεμβρίου ο περήφανος αυτός λαός συνθηκολόγησε. Υπέγραψε την άνευ όρων παράδοση πάνω στο θωρηκτό "Μιζούρι" του Ναυτικού των ΗΠΑ.

Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος είχε τελειώσει και άρχισε η περίοδος μακράς κατοχής της Ιαπωνίας από τις ΗΠΑ. Το Τόκιο χτίστηκε ξανά και το 1964 κέρδισε τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Επιλογή ειρήνης

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1964, τους πρώτους που διεξήχθησαν στην Ασία, οι Ιάπωνες έδειξαν τον τεχνολογικό τους πολιτισμό και ενθουσίασαν τους πάντες.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξήχθησαν από τις 10 έως τις 24 Οκτωβρίου 1964.

Οι Ιάπωνες ήθελαν να δείξουν πως βάδιζαν στον δρόμο της ειρήνης αλλά και να θυμίσουν τι έγινε στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι.

Έτσι επέλεξαν τον Γιοσινόρι Σακάι για να κρατήσει τελευταίος την Ολυμπιακή φλόγα και ν' ανάψει τον Ολυμπιακό βωμό.

σακκαι

Ο Σακάι είχε γεννηθεί στη Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου 1945.

Την ημέρα της επίθεσης. Την ίδια ημέρα από την βόμβα ουρανίου που είχαν ονομάσει "Μικρό αγόρι" πέθαναν 70.000 άνθρωποι αλλά εκείνος γεννήθηκε.

Άναψε το βωμό και έστειλε το μήνυνα.

Μετά από το 1964

Ο Σακάι ήταν 19 ετών. Ήταν φοιτητής στο πανεπιστήμιο εκείνη την εποχή και ήταν στην ομάδα στίβου.

Ποτέ δεν συμμετείχε ως αθλητής σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 1966 κέρδισε στους Πανασιατικούς Αγώνες το χρυσό στα 4χ400μ μικτή και το ασημένιο στα 400μ.

Ασχολήθηκε με την τηλεόραση ως δημοσιογράφος και παραγωγός. ΄Έκανε θέματα για τον αγαπημένο του στίβο.

Πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία στις 10/9/2014. Ήταν 69 ετών.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.