Η BMW πούλησε τη Husqvarna

Πέτρος Πιτσίνης
Η BMW πούλησε τη Husqvarna
Η BMW αποφάσισε να επικεντρωθεί στις δικές της μοτοσικλέτες με το γνωστό άσπρο-μπλε σηματάκι και έτσι απεφάσισε να πουλήσει τη θυγατρική Husqvarna στην αυστριακή εταιρεία Pierer Industrie, στην οποία ανήκει και η ΚΤΜ.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν μεταξύ τους να μην γίνουν ανακοινώσεις σχετικά με το ύψος της αγοραπωλησίας. Το 2012 πούλησε η βαυαρική μάρκα γύρω στις 107.000 μοτοσικλέτες, από τις οποίες οι 10.750 ήταν μοντέλα της Husqvarna.

Για την ιστορική μάρκα με τις σουηδικές και ιταλικές καταβολές ισοδυναμούσε αυτό το αποτέλεσμα με αύξηση σχεδόν 16% σε σχέση με το 2011, απείχε όμως αρκετά από τους αρχικούς στόχους.

Η BMW είχε εξαγοράσει μόλις το 2007 τη Husqvarna, που ειδικεύεται σε μοντέλα εκτός δρόμου, με στόχο το νεανικό κοινό, κάτι που δεν κατάφερε όμως τελικά. Οι πωλήσεις της Husqvarna συρρικνώθηκαν την τελευταία πενταετία γύρω στο 25% και μόλις το 2012 σημείωσαν μία ελαφρά αύξηση.

Επίσης η αναδιάρθρωση της Husqvarna ροκάνισε περίπου το ένα τρίτον του συνολικού τζίρου της BMW στον κλάδο των μοτοσικλετών. Η πρώην θυγατέρα της BMW κατασκευάζει μοτοσικλέτες από το 1903 και προέρχεται από τη Σουηδία, αν και εδρεύει τώρα στο Βαρέζε της Ιταλίας. Επίσης συμμετέχει με επιτυχία εδώ και δεκαετίες σε αγώνες μοτοσικλετών, μεταξύ άλλων στο πασίγνωστο Ράλι Παρίσι-Ντακάρ.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!