Ολυμπιακοί Αγώνες: Τα νέα αθλήματα στο πρόγραμμα και η μεγάλη επιστροφή! (vids)

Ολυμπιακοί Αγώνες: Τα νέα αθλήματα στο πρόγραμμα και η μεγάλη επιστροφή! (vids)

bet365

Σανίδες κάθε είδους, στο έδαφος και στο νερό. Η τέχνη του «άδειου χεριού» και εκείνη της αναρρίχησης. Τα τέσσερα νέα εντυπωσιακά αθλήματα προστέθηκαν στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Μαζί τους επιστρέφουν, για μία εμφάνιση, μπέιζμπολ και σόφτμπολ!

Μία σανίδα. Για κάποιους έχει το σχήμα του σκέιτμπορντ. Για άλλους, του σέρφινγκ. Μερικοί θα επιχειρήσουν, με γυμνά χέρια, να σκαρφαλώσουν έναν τοίχο. Και κάποιοι, ως... απόγονοι του Karate Kid να αναδείξουν την τέχνη της άδειας παλάμης, το καράτε!

Όλα αυτά για τη δόξα που συνοδεύει έναν Ολυμπιονίκη! Για το χρυσό μετάλλιο στο λαιμό. Εκείνη την ανατριχίλα, την ώρα της ανάκρουσης του Εθνικού Ύμνου των νικητών.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αρχίζουν, με καθυστέρηση ενός έτους, και θα έχουν τέσσερις προσθήκες και μία διπλή επιστροφή!

Τα νέα αθλήματα μπορεί να μοιάζουν ως παρείσακτα, αλλά είναι εξαιρετικά εντυπωσιακά. Κάποια έχουν ασιατική αύρα.

Ετοιμαστείτε για το σκέιτμπορντ, το σέρφινγκ, την αναρρίχηση, το καράτε και την επιστροφή, μετά από 13 χρόνια και για μία και μοναδική εμφάνιση, για το μπέιζμπολ και το σόφτμπολ!

Η κουλτούρα των... σκεϊτάδων!

Κάθε... βουτιά στην αδειανή πισίνα, θα συνοδεύεται από επευφημίες. Οι σανίδες χτυπούν στο τσιμέντο. Ξανά και ξανά. Και οι σκεϊτάδες επιδοκιμάζουν τους αντιπάλους τους.

Ακόμα και αν στη μέση βρίσκεται ένα Ολυμπιακό μετάλλιο.

Η κουλτούρα των αθλητών στο σκέιτμπορντ θα σας εκπλήξει. Οι περισσότεροι είναι αυτά που ονομάζουμε πιτσιρίκια. Ελεύθερα πνεύματα που έχουν μάθει να ισορροπούν τα όνειρά του σε μία σανίδα και τέσσερις, μικρές, ρόδες.

Και σας εγγυόμαστε ότι όσα παρακολουθήσετε στο Τόκιο θα είναι άκρως εντυπωσιακά.

Το σκέιτμπορντ θα έχει δύο διαφορετικά κομμάτια. Το πρώτο είναι το street. Όπου οι αθλητές καλούνται να ξεπεράσουν εμπόδια, να ισορροπήσουν σε κουπαστές από σκάλες και άλλα διάφορα εντυπωσιακά.

Στο park, όλα γίνονται μέσα σε μία κατασκευή που θυμίζει μία άδεια πισίνα. Άλματα, μεταφορές από ένα το κομμάτι της «πισίνας» στο άλλο και όλα αυτά με τη συνοδεία της μουσικής.

Στο Τόκιο θα βρεθούν αρκετές μεγάλες μορφές του αθλήματος. Ανάμεσά τους ο 46χρονος Δανός θρύλος Ρούνε Γκλίφμπεργκ, ο Αμερικανός Χεϊμάνα Ρέινολντς και η μόλις 12 ετών Βρετανίδα Σκάι Μπράουν!

Πότε θα γίνει: 25 Ιουλίου – 5 Αυγούστου

Άλλος για αναρρίχηση!

Μία ακόμη εντυπωσιακή προσθήκη, με τριπλή παραλλαγή! Η αναρρίχηση διαθέτει τρία διαφορετικά παιχνίδια.

Κάποια απ' αυτά μοιάζουν με σπαζοκεφαλιές. Έτσι αρέσκονται να τα ονομάζουν οι αθλητές. Ειδικά το bouldering είναι το πιο εγκεφαλικό.

Μία ομάδα ειδικών διαμορφώνει την αρένα, έχοντας τη λύση για τη... σπαζοκεφαλιά. Οι αθλητές καλούνται να τη βρουν και να καταφέρουν να την εκτελέσουν. Χωρίς σκοινί προστασίας (σε ένα τοίχο σχεδόν 5-7 μέτρων) και βοηθήματα, πέρα από τα ειδικά παπούτσια και τα χέρια τους! Μάλιστα, κάποια «εμπόδια» απαιτούν απ' αυτόν που κάνει την προσπάθεια να χρησιμοποιήσει μόνο τα χέρια του, προκειμένου να κρατηθεί και να σηκώσει το βάρος του! Υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος, όπου ο αθλητής είτε θα τα καταφέρει, είτε όχι! Περιττό να αναφέρουμε ότι όσο τα επίπεδα προχωρούν, το επίπεδο δυσκολίας αυξάνεται!

Πέρα από το bouldering, υπάρχει το lead climbing, όπου οι αθλητές μπαίνουν σε μία σειρά (δεμένοι με σχοινί) και ο τελευταίος επιχειρεί να περάσει πρώτος!

Ενώ το speed climbing αφορά τον πιο ταχύ στην ανάβαση, ανάμεσα σε ένα ζευγάρι αθλητών ίδιου φύλου.

Πότε θα γίνει: 3 Αυγούστου – 6 Αυγούστου

Καβαλώντας το κύμα!

Μέχρι τώρα, η σανίδα των Ολυμπιακών Αγώνων διέθετε και πανί. Και μας είχε χαρίσει μπόλικη δόξα χάρη στον Νίκο Κακλαμανάκη. Στο Τόκιο, η ατάκα «surf's up» θα ακουστεί πολλές φορές. Και εκείνοι οι μαυρισμένοι, συνήθως χαλαροί, τύποι θα μπουν στα νερά της ακτής του Ειρηνικού για να διεκδικήσουν κάτι περισσότερο από τα χρήματα που συνήθως κερδίζουν κάνοντας σέρφινγκ. Τη δόξα ενός Ολυμπιονίκη!

Ο σκοπός στο σέρφινγκ είναι προφανής: να καβαλήσεις το κύμα όσο καλύτερα μπορείς. Κάθε προσπάθεια έχει σκορ και φυσικά όσο πιο δύσκολες είναι οι μανούβρες που θα επιχειρήσει ο κάθε αθλητής, τόσο ψηλότερη θα είναι και η βαθμολογία που μπορεί να λάβει.

Στους Αγώνες του Τόκιο θα αγωνιστούν 20 άνδρες και 20 γυναίκες.

Πότε θα γίνει: 26 Ιουλίου – 29 Ιουλίου

Καράτε λέγεται και είναι απλό!

Η Ιαπωνία και το καράτε πάνε παραδοσιακά μαζί! Η προσθήκη της πολεμικής τέχνης στους Αγώνες του 2020 (ή του 2021) μοιάζει τιμητική. Και θα είναι. Στο Τόκιο θα υπάρχουν δύο κατηγορίες στο άθλημα του καράτε.

Πέρα από το καθιερωμένο στυλ της μάχης, που έχουμε δει σε τζούντο και διάφορα στυλ πάλης, οι αθλητές θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν και επίδειξη (Kata).

Το δεύτερο αφορά ουσιαστικά τις κινήσεις και την αρμονία που έχει ένας αθλητής, πολεμώντας έναν αόρατο εχθρό. Και κάθε φορά που θα βρίσκεται στο τατάμι δεν θα έχει δικαίωμα να επαναλάβει το πρόγραμμα του προηγούμενου γύρου.

Στο Kumite (μάχη) θα υπάρχουν τρεις κατηγορίες (για άνδρες και γυναίκες, αντίστοιχα) με τον διαχωρισμό να γίνεται με τα κιλά.

Νικητής είναι αυτός που θα έχει τους περισσότερους πόντους, μετά το τέλος της αναμέτρησης (3 λεπτά), αλλιώς αν ένας από τους δύο συγκεντρώσει 8 βαθμούς, τότε παίρνει αυτόματα τη νίκη.

Πότε θα γίνει: 5 Αυγούστου – 7 Αυγούστου

Η μεγάλη επιστροφή!

Οι Ιάπωνες λατρεύουν το μπέιζμπολ! Υπό κάποια συνθήκη είναι το εθνικό άθλημά τους! Ίσως γι' αυτό η μεγάλη επιστροφή του (μαζί με την έκδοση των Γυναικών, το σοφτμπολ) συμβαίνει σε αυτούς τους Αγώνες. Και ήδη είναι δεδομένο ότι δεν θα βρίσκεται στο καλαντάρι του 2024, στο Παρίσι.

Πάρτε το ρόπαλό σας, την μπάλα και τα απαραίτητα σνακ, για ένα άθλημα που μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον τρεις ώρες.

Το μπέιζμπολ και το σόφτμπολ ήταν στο πρόγραμμα των Αγώνων τόσο στην Αθήνα (2004), όσο και στο Πεκίνο (2008) και ετοιμάζεται, μετά από 13 χρόνια για τη θριαμβευτική επιστροφή του.

Στο Τόκιο θα αγωνιστούν μόλις 6 ομάδες (Ιαπωνία, Μεξικό, Δομινικανή Δημοκρατία, Ισραήλ, Ν.Κορέα και ΗΠΑ).

Πότε θα γίνει: 28 Ιουλίου – 7 Αυγούστου

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Τελευταία Νέα