O Tάνακ με Τοyota νικητής στο Ράλι Μεγάλης Βρετανίας

Gazzetta team
Ο Τάνακ κατέκτησε στην Ουαλία την έκτη εφετινή νίκη του στο WRC και αύξησε λίγο τη διαφορά του στη βαθμολογία από τον Οζιέ, που τερμάτισε τρίτος πίσω από τον Τιερί Νεβίλ.

Ο οδηγός της Toyota, Οτ Τάνακ, νίκησε στο Ράλι Μεγάλης Βρετανίας, που ήταν ο δωδέκατος αγώνας του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι WRC. Ο Εσθονός ολοκλήρωσε τις 21 ειδικές διαδρομές, η μία από τις οποίες δεν πραγματοποιήθηκε την Κυριακή για λόγους ασφαλείας, με διαφορά 10,9 δευτερολέπτων μπροστά από τον Τιερί Νεβίλ με Hyundai. Τρίτος ο Σεμπαστιάν Οζιέ με Citroen και 23,8 δευτερόλεπτα διαφορά από τον Τάνακ.

Πρόκειται για την έκτη εφετινή νίκη του Τάνακ και τη συνολικά δωδέκατη στην καριέρα του στο WRC, η οποία τον έφερε 28 βαθμούς μπροστά από τον δεύτερο της βαθμολογίας Οζιέ και ενώ απομένουν μόνον άλλα δύο Ράλι, για να πέσει η αυλαία του 2019. Τρίτος της γενικής βαθμολογίας είναι ο Νεβίλ, που έχει 41 βαθμούς διαφορά από τον οδηγό της Toyota και ουσιαστικά θα επιδιώξει, να κατακτήσει τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα.

Ο Τάνακ ξεκίνησε μέτρια και αρχικά βρέθηκε την Παρασκευή μπροστά ο Κρις Μικ, επίσης με Toyota Yaris WRC, όμως βελτιώθηκε και μετά τη δέκατη ειδική διαδρομή πέρασε επικεφαλής και έμεινε εκεί μέχρι τέλους. Ο Νεβίλ ανέβηκε και πάλι στο βάθρο για πρώτη φορά μετά τον Μάιο στο Ράλι Πορτογαλίας, ενώ ελπίζει πλέον σε ένα θαύμα για να κερδίσει το πρωτάθλημα. Ο Οζιέ δεν μπορούσε να ακολουθήσει τον ρυθμό του Τάνακ και οδήγησε safe προκειμένου να συντηρήσει τις όποιες ελπίδες του για τον έβδομο συνεχόμενο τίτλο του στο WRC. Ο Μικ δεν κατάφερε να διατηρήσει τον υψηλό αρχικό ρυθμό του, προσέφερε όμως με την τέταρτη θέση του πολύτιμους βαθμούς στην ομάδα της Toyota, καθώς ο τρίτος οδηγός της, Γιάρι Μάτι Λάτβαλα, εγκατέλειψε μετά από έξοδο την Παρασκευή.

Δυναμική επανεμφάνιση έκανε ο Ελφιν Εβανς με Ford Fiesta WRC της M-Sport, ο οποίος απείχε από τους τελευταίους τρεις αγώνες εξαιτίας τραυματισμού στην πλάτη. Ο Ουαλός κέρδισε επτά ειδικές διαδρομές, δηλαδή τις περισσότερες από οποιονδήποτε άλλον οδηγό, ωστόσο τερμάτισε μόνον πέμπτος επειδή έχασε την Παρασκευή 40 πολύτιμα δευτερόλεπτα μετά από γλίστρημα του αυτοκινήτου και ζημιά στις αναρτήσεις του. Τη δεκάδα του Ράλι Μεγάλης Βρετανίας, γνωστότερου και ως Ράλι Ουαλίας, συμπλήρωσαν οι Μίκελσεν (Hyundai i20 WRC), Τίντεμαντ (Ford Fiesta WRC), Μπριν (Hyundai i20 WRC), Ροβάνπερα (Skoda Fabia R5 evo) και Πέτερ Σόλμπεργκ (VW Polo R5).

Στη βαθμολογία των ομάδων προηγείται η Toyota με 332 βαθμούς και ακολουθούν η Citroen με 278 και η M-Sport με 200. Επόμενος αγώνας είναι το τετραήμερο 24 – 27 Οκτωβρίου το Ράλι Ισπανίας, που περιλαμβάνει χωμάτινες, αλλά και ασφάλτινες διαδρομές.

Aποτελέσματα Wales Rally GB 2019

1.

Tänak / Järveoja

Toyota Yaris WRC

3:00:58.0

2.

Neuville / Gilsoul

Hyundai i20 WRC

+0:10.9

3.

Ogier / Ingrassia

Citroën C3 WRC

+0:23.8

4.

Meeke / Marshall

Toyota Yaris WRC

+0:35.6

5.

Evans / Martin

Ford Fiesta WRC

+0:48.6

6.

Mikkelsen / Jæger

Hyundai i20 WRC

+0:58.2

7.

Tidemand / Fløene

Ford Fiesta WRC

+5:23.8

8.

Breen / Nagle

Hyundai i20 WRC

+9:25.0

9.

Rovanperä / Halttunen

Škoda Fabia R5 evo

+10:51.1

10.

Solberg / Mills

Volkswagen Polo R5

+11:36.1