Το ηλεκτρικό MINI γίνεται αυτοκίνητο ασφαλείας της Formula E (pics & vid)

Πέτρος Σηφαλάκης
Το ηλεκτρικό MINI γίνεται αυτοκίνητο ασφαλείας της Formula E (pics & vid)
Για το 2021, το ρόλο του αυτοκινήτου ασφαλείας στη Formula E θα παίζει το MINI Electric Pacesetter, ένα αυτοκίνητο που μας δείχνει πως θα είναι το μελλοντικό ηλεκτρικό John Cooper Works GP.

Με το ηλεκτρικό πνεύμα της Formula E, μόνο ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπορεί να συνδυαστεί για να πάρει το ρόλο του αυτοκινήτου ασφαλείας. Η MINΙ θα είναι η εταιρεία που θα παρέχει το Safety Car της χρονιάς και πρόκειται για ένα αυτοκίνητο που μας δείχνει περίπου πως θα είναι το επερχόμενο ηλεκτροκίνητο John Cooper Works GP παραγωγής.

Εμφανισιακά το αυτοκίνητο ασφαλείας έχει καλυμμένες γρίλιες και εισαγωγές αέρα. Ο χρωματικός συνδυασμός με το ασημί, το μαύρο και το πορτοκαλί το κάνουν αμέσως να ξεχωρίζει, όπως και οι ζάντες των 18 ιντσών με την αεροτομή στο πίσω μέρος.

Φυσικά έχει εξοπλιστεί με τα απαραίτητα LED που φέρουν τα αυτοκίνητα ασφαλείας για να ξεχωρίζουν κάτω από όλες τις συνθήκες.

Την κίνησή του αναλαμβάνει ο ίδιος ηλεκτροκινητήρας που συναντάμε στην περίπτωση του Cooper SE παραγωγής. Πρόκειται για ένα μοτέρ με απόδοση 184 ίππων και 270 Nm ροπής που στέλνει την ισχύ του στους εμπρός τροχούς.

Η ομοιότητα αυτή πάντως δεν σημαίνει ότι το αυτοκίνητο ασφαλείας έχει πολλά κοινά με το Cooper SE. Το αντίθετο μάλιστα. Ο κινητήρας είναι ένα από τα λίγα κοινά στοιχεία, μαζί με την μπαταρία.

Από καθίσματα έμειναν μόνο τα απαραίτητα, δηλαδή τα δύο μπροστινά. Στο εσωτερικό δεν υπάρχουν επενδύσεις, σύστημα πολυμέσων κλπ, ενώ ένα roll cage τονίζει αμέσως τη χρήση για την οποία προορίζεται.

Φυσικά στα καθίσματα εμπρός έχουμε ζώνες έξι σημείων και έχει τοποθετηθεί σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης για άμεση αντιμετώπιση πυρκαγιάς σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Η MINI έφτιαξε εκ νέου την ανάρτηση του Electric Pacesetter χρησιμοποιώντας μια coilover ανάρτηση. Τα εργοστασιακά φρένα του Cooper SE αντικαταστάθηκαν με μεγαλύτερα προερχόμενα από το κορυφαίο GP της γκάμας με τις τετραπίστονες δαγκάνες και επίσης, τα μετατρόχια αυξήθηκαν κατά 10 χιλιοστά.

Σε συνδυασμό με την αυστηρή δίαιτα που υποβλήθηκε, το Electric Pacesetter έχει εξαιρετική συμπεριφορά εντός πίστας σύμφωνα με τη MINI. Τα 0-100 χλμ./ώρα ολοκληρώνονται μέσα σε 6,7 δευτερόλεπτα, 0,6'' πιο γρήγορα σε σχέση με το Cooper SE.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!