Ευρώπη: Σε ελεύθερη πτώση οι πωλήσεις αυτοκινήτων

Πέτρος Σηφαλάκης
Ευρώπη: Σε ελεύθερη πτώση οι πωλήσεις αυτοκινήτων
Πολύ λιγότερα χρήματα από τους προηγούμενους μήνες είδαν οι περισσότερες μάρκες στα ταμεία τους τον Μάρτιο, ενώ οι επόμενοι προβλέπονται... ακόμα χειρότεροι.

Ο κορονοϊός εκτός από την ανθρώπινη υγεία, επηρεάζει αμέτρητους ακόμη βασικούς τομείς, με έναν από αυτούς να είναι και η οικονομία. Σε ο,τι αφορά την αυτοκινητοβιομηχανία, έχουμε τα πρώτα στοιχεία για την Ευρώπη που δείχνει ότι η αγορά, έχει πέσει σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό. Για παράδειγμα στη Γερμανία, μια από τις πιο «δυνατές» αγορές παγκοσμίως, είχαμε πτώση πωλήσεων κατά 38% για το Μάρτιο!

Η αισιοδοξία δεν είναι στα άμεσα πλάνα

215.119 αυτοκίνητα ήταν ο αριθμός των ταξινομήσεων και οι περισσότερες μάρκες είδαν πολύ σημαντικά νούμερα στις απώλειές τους, όπως για παράδειγμα η Ford που υποχώρησε κατά 50%, η Volkswagen με την Audi κατά 35% και 37% αντίστοιχα και η BMW κατά 21%.

Σίγουρα, δεν προβλέπεται άμεση αποκατάσταση της αγοράς. Για την ακρίβεια μάλλον τα πράγματα θα χειροτερέψουν, αν σκεφτεί κανείς ότι οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων τον Μάρτιο έκλεισαν μετά το μέσο του μήνα. Τον Απρίλιο για παράδειγμα, θα είναι κλειστά και τις 30 ημέρες, κατά μια πολύ μεγάλη πιθανότητα.

Ίδια εικόνα και στην υπόλοιπη Ευρώπη

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος βρίσκονται και οι υπόλοιπες μεγάλες αγορές της Ευρώπης. Ειδικά στις χώρες με το μεγαλύτερο πρόβλημα, μιλάμε για πραγματικό γονάτισμα. Στην Ιταλία οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων έπεσαν κατά 85%, ποσοστό που προκαλεί σοκ όμως είναι απόλυτα δικαιολογημένο από την κατάσταση στη χώρα, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στη Γαλλία (-72%), αλλά και στην Ισπανία (-69%).

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!