18 μήνες «καμπάνα» για τον Αντρέα Ιανόνε 

Πέτρος Σηφαλάκης
18 μήνες «καμπάνα» για τον Αντρέα Ιανόνε 
Η αθλητική δικαιοσύνη έβγαλε το πόρισμα για την περίπτωση του αναβάτη της Aprilia στο MotoGP, για τον οποίον αναγνώρισαν ότι η ουσία ντόπινγκ ήταν σε ελάχιστα επίπεδα, όμως τον τιμώρησαν.

Βαριά ήταν η τιμωρία του Αντρέα Ιανόνε, του αναβάτη της Aprilia στο MotoGP, από την αθλητική δικαιοσύνη. Πιο συγκεκριμένα, ο Ιταλός είχε βρεθεί θετικός σε απαγορευμένη ουσία από τη λίστα της WADA, σε τεστ ντόπινγκ που είχαν γίνει στο Γκραν Πρι Μαλαισίας τον Νοέμβρη του 2019. Το σοκ για τον αναβάτη ήταν μεγάλο και ακολούθησαν χρονοβόρες διαδικασίες προκειμένου να αποφασίσουν αν θα τιμωρηθεί ή όχι. Ο Ιανόνε ισχυριζόταν ότι η απειροελάχιστη ποσότητα της ουσίας που βρέθηκε στον οργανισμό του δεν δικαιολογεί άμεση λήψη της, οπότε το πιο πιθανό σενάριο, ήταν να την έλαβε από κάποια τροφή.

Στο δικαστήριο αυτό ισχυρίστηκε και η υπεράσπιση της πλευράς του Ιταλού και οι δικαστές δέχτηκαν τα στοιχεία, αναγνωρίζοντας ότι η ποσότητα της ουσίας δεν δικαιολογείται από εσκεμμένη λήψη της, ωστόσο τιμωρήθηκε με 18 μήνες απουσίας από την αγωνιστική δράση! Η Aprilia «μπερδεύτηκε» από την απόφαση αυτή και αναρωτιέται, πώς είναι δυνατόν να του επιβληθεί μια τόσο βαριά τιμωρία αφού αποφάνθηκαν ότι δεν έγινε άμεση λήψη της απαγορευμένης ουσίας και στηρίζουν όλες τους τις ελπίδες στην έφεση που θα κάνει ο Ιανόνε, προκειμένου να μπορέσει να συμμετέχει στο πρωτάθλημα, πλάι στον teammate του Αλέιξ Εσπαργκαρό. Ο τελευταίος σε δηλώσεις του έχει πει ξεκάθαρα ότι η φετινή του μοτοσικλέτα είναι υπεράνω κάθε προσδοκίας και περιμένει πολύ καλύτερα αποτελέσματα, όμως αν δεν γίνει δεκτή η έφεση, ο Ιανόνε δεν θα μπορέσει να το διαπιστώσει από πρώτο χέρι.

Σε περίπτωση που η τιμωρία δεν αλλάξει, θα παραμείνει αποκλεισμένος μέχρι και τα μέσα Ιουνίου του 2021. Οπότε, χάνει το φετινό πρωτάθλημα (όταν αυτό ξεκινήσει) και μεγάλο μέρος της επόμενης χρονιάς. Η Aprilia ψάχνει κάθε πιθανή λύση για τον αναβάτη της και αναφέρει ότι «τον στηρίζει με όλη της τη δύναμη», ενώ συμπληρώνει ότι «η ποινή δεν βγάζει κανένα απολύτως νόημα και θα έπρεπε να έχει αθωωθεί, όπως έχει συμβεί σε πάρα πολλές άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις». Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για την ώρα είναι υπομονή, μέχρι να δούμε αν θα δικαιωθεί από την έφεση.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!