Φέτελ: Άβολο και μη χρηστικό το νέο τιμόνι της Mercedes

Πέτρος Σηφαλάκης
Φέτελ: Άβολο και μη χρηστικό το νέο τιμόνι της Mercedes
Ο Σεμπάστιαν Φέτελ λέει την άποψή του για το DAS, το νέο σύστημα διεύθυνσης της Mercedes όπου ο οδηγός τραβάει και σπρώχνει το τιμόνι, ανάλογα με την περίσταση.

Τα χθεσινά δοκιμαστικά επισκιάστηκαν από τα onboard πλάνα του Λιούις Χάμιλτον, όπου τον παρατηρούσαμε να τραβά και να σπρώχνει το τιμόνι. Η Mercedes δημιούργησε το DAS, ένα σύστημα double axis που ο πιλότος τραβά ή σπρώχνει το τιμόνι, ανάλογα αν θέλει λιγότερες τριβές στην ευθεία ή περισσότερο grip στις στροφές. Σύμφωνα με τη Mercedes η FIA γνωρίζει εδώ και καιρό τι ετοιμάζουν και δεν είναι νέο για αυτούς. Πρόκειται για κάτι νόμιμο σε σχέση με τους κανονισμούς της F1 και τώρα, δοκιμάζουν απλώς το πόσο τους βοηθάει. Ο Λιούις Χάμιλτον λέει ότι δεν σου αποσπά την προσοχή κατά την οδήγηση οπότε μάλλον, θα περάσει στα μονοθέσια της Mercedes για το 2020! Ο Σεμπάστιαν Φέτελ της Ferrari από την άλλη, έχει αντίθετη άποψη.

Οι δηλώσεις του Σεμπάστιαν Φέτελ

«Το είδα και συζήτησα για το DAS στο φαγητό, δείχνει ενδιαφέρον. Υποθέτω ότι για να τρέχουν με αυτό, είναι και νόμιμο. Όμως δεν ξέρω, λέγεται τιμόνι, όχι άξονας πίεσης και έλξης. Δεν ξέρω αν θα δουλέψει. Υποθέτω ότι έχει πολλή δουλειά, πιθανότατα δεν είναι τόσο εύκολο όσο δείχνει για τον οδηγό για να δουλέψει μαζί του. Θα δούμε όμως. Είμαστε τυχεροί πλέον που έχουμε τα onboard, αλλιώς δεν θα το είχαμε παρατηρήσει.

Αυτά τα πράγματα δεν είναι εύκολα αλλά δεν είναι εύκολα ούτε στο να τα χειρίζεσαι. Νομίζω θα είναι περίεργο και άβολο να έχεις ένα τέτοιο τιμόνι στα χέρια σου. Φαντάσου σαν να έχεις συνηθίσει να τρέχεις κάθε μέρα με τα παπούτσια που έχεις για τρέξιμο και ξαφνικά να σου ζητήσουν να τρέξεις με σαγιονάρες. Μπορείς να το κάνεις, όμως το αισθάνεσαι πολύ διαφορετικό. Φυσικά το παράδειγμα είναι ακραίο, όμως βάζεις κάτι εντελώς νέο σε κάτι πάρα πολύ οικείο σε εσένα. Σου φαίνεται περίεργο και μη χρηστικό, στην αρχή» είπε ο πιλότος της Ferrari.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!