Η Alfa Romeo Giulia θα πηγαίνει μόνη της

Πέτρος Πιτσίνης
Ένα αυτόνομο σύστημα οδήγησης σαν εκείνο της Tesla (AutoPilot) θα ενσωματώσει αργότερα το πολυαναμενόμενο μοντέλο της Ιταλικής φίρμας, δείχνοντας με ακόμη έναν τρόπο το τεχνολογικό της υπόβαθρο.

Η αυτόνομη οδήγηση είναι ένα κομμάτι που απασχολεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια τους κατασκευαστές αυτοκινήτων, όπως είναι και η Alfa Romeo. Το νέο της μοντέλο, η Giulia, πρέπει να πρωτοπορήσει αρκετά ώστε να ικανοποιήσει καθώς οι απαιτήσεις των φανατικών της φίρμας -κι όχι μόνο- είναι πολλές, οπότε και θα είναι αυτό που θα λανσάρει το αντίστοιχο σύστημα.

Ο Χέραλντ Βέστερ, επικεφαλής της Alfa Romeo και της Maserati, είπε στο Βρετανικό Autocar: «Ξέρουμε όλοι την κατάσταση, είτε ζεις στο Λονδίνο είτε στο Μιλάνο. Πας στη δουλειά σου το πρωί και πολύ γρήγορα συνειδητοποιείς ότι η διαδικασία του σταμάτα-ξεκίνα είναι μια πραγματική σπατάλη χρόνου και ενέργειας. Στο μέλλον, θα σας αποζημιώσουμε και θα μπορείτε αυτό το χαμένο χρόνο να τον αξιοποιείτε καλύτερα. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι μόλις εδραιωθεί πλήρως η τεχνολογία των αυτόνομων οχημάτων, οι περισσότεροι άνθρωποι θα χαίρονται που θα βλέπουν δρόμους χωρίς κίνηση και θα αγαπήσουν εκ νέου τα αυτοκίνητά τους. Ακόμη κι αν τέτοιες τεχνολογίες είναι σε αντίθεση με το χαρακτήρα της Alfa Romeo, νομίζω ότι το αντίθετο είναι και... σωστό».

Το αυτόνομο σύστημα -που θα είναι παρόμοιο με το AutoPilot της Tesla- θα τοποθετηθεί σε πολλά μοντέλα του ομίλου FCA, όμως η Giulia θα είναι πρώτη στη γραμμή των εξελίξεων. Ωστόσο, δεν θα έπρεπε να περιμένουμε ένα πλήρως αυτόνομο σύστημα από τόσο νωρίς, καθώς αυτό θα αργήσει να έρθει και θα το δούμε περίπου στα μέσα της επόμενης δεκαετίας (2025).