Αυτόνομο και εξυπηρετικό Rinspeed Σtos (video)

Γιώργος Βαρίνος
H ελβετική Rinspeed θα παρουσιάσει ένα αυτόνομο όχημα στην έκθεση καταναλωτικών ηλεκτρονικών του Λας Βέγκας που κάνει τη διαφορά.

Μην σας παραπλανά το ελληνικής σύλληψης Σ στο όνομα του Rinspeed Σtos καθώς είναι γραφιστικό κόλπο. Το αυτοκίνητο ονομάζεται Etos, πάλι ελληνική ρίζα έχει η λέξη, και συμβολίζει προφανώς τα νέα ήθη που έρχονται στην αυτοκίνηση. Βασισμένο στο υβριδικό sport μοντέλο της BMW, το i8, έχει εντελώς νέα σχεδίαση σε αμάξωμα και εσωτερικό και είναι αυτόνομα κινούμενο. Η πρεμιέρα του θα πραγματοποιηθεί στη μεγαλύτερη έκθεση καταναλωτικών ηλεκτρονικών παγκοσμίως, την CES στο Λας Βέγκας των ΗΠΑ, που θα ανοίξει τις πύλες της στις 5 Ιανουαρίου.

Η Rinspeed είναι μια ελβετική εταιρεία που αυτοσυστήνεται ως «δεξαμενή σκέψης αυτοκίνησης και εργαστήριο οχημάτων» και οι περισσότεροι γνωρίζουν από τις βελτιωτικές της ιδέες σε Porsche και VW κατά κύριο λόγο. Επίσης έχει παρουσιάσει δεκάδες πρωτότυπα μοντέλα, από ηλεκτρικά αυτοκίνητα πόλης μέχρι και αμφίβια, κυρίως στη διεθνή έκθεση της Γενεύης και άλλες ευρωπαϊκές αντίστοιχες. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Rinspeed παρουσιάζει ένα αυτοκίνητό της εκτός των ευρωπαϊκών τειχών κυρίως, όπως υποστηρίζει η ίδια, για να επιδείξει τις τεράστιες δυνατότητες των ηλεκτρονικών εφαρμογών στο μέλλον και την αλλαγή του τρόπου εξυπηρέτησης οδηγού και επιβατών των αυτοκινήτων.

Το Σtos είναι ακριβώς ένα τέτοιο παράδειγμα, όπου το εσωτερικό του ανασυντάσσεται όταν επιλέγεται το πρόγραμμα αυτόνομης οδήγησης με την αναδίπλωση και εξαφάνιση του τιμονιού μέσα στο ταμπλό για περισσότερο χώρο. Φυσικά αυτή η ιδέα δεν είναι πρωτότυπη, καθώς την έχουμε δει ήδη από τον Volvo, ωστόσο η… συνοδεία του αυτοκινήτου από ένα drone που μάλιστα έχει και το δικό του ελικοδρόμιο στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου είναι μοναδική.

Το drone επικοινωνεί συνεχώς με το αυτοκίνητο και μπορεί να εκτελεί εντολές που έχουν να κάνουν με την μαγνητοσκόπηση στιγμιότυπων στη διαδρομή, τη μετάδοση μηνυμάτων μέσω ενός πάνελ εκατοντάδων led ή ακόμα και την παραλαβή και παράδοση μικρών αντικειμένων όπου και όποτε επιθυμεί ο ιδιοκτήτης του.

Το σχετικό video, παρά τη μεγάλη του διάρκεια, είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό τόσο για τις δυνατότητες του Σtos, που ουσιαστικά λειτουργεί σαν μια πλατφόρμα έρευνας και εξέλιξης, όσο και της κατεύθυνσης που έχει πάρει η σύγχρονη αυτοκίνηση και θα ζούμε όλοι μας σε μερικά χρόνια.