Δελεαστικό το Lexus RX (video)

Γιώργος Βαρίνος
Λίγο πριν το λανσάρισμα του νέου RX 4ης γενιάς στην ευρωπαϊκή αγορά, η Lexus παρουσιάζει την… αποπλανητική σχεδιαστική δυναμική του μοντέλου.

Το νέο RX 4ης γενιάς αποτελεί το δίχως άλλο ένα SUV με πολύ έντονο χαρακτήρα. Δυναμικό, κομψό και με έντονη προσωπικότητα, έχει μια ισχυρή παρουσία που αποπλανεί τις αισθήσεις, σύμφωνα με το θέμα “seductive strength” με το οποίο σχεδιάστηκε. Στο video φαίνονται όλα αυτά τα στοιχεία που συμβάλλουν στην αναβαθμισμένη παρουσία του μοντέλου, η οποία, μαζί με τα νέα μηχανικά μέρη και τον πραγματικά κορυφαίο εξοπλισμό, αναμένεται να συνεχίσουν την επιτυχία του προκατόχου του. Πολύ σημαντικό για την επιτυχία του νέου RX σε χώρες όπως η Ελλάδα, είναι η τοποθέτηση του νέου υπερτροφοδοτούμενου κινητήρα των 2.0 λίτρων στη βασική έκδοση, ο οποίος αποδίδει 245 ίππους.

Φυσικά υπάρχει πάντα η υβριδική έκδοση 450h, η οποία διαθέτει κινητήρα V6 3,5 λίτρων που λειτουργεί με την αρχή του κύκλου Atkinson και ηλεκτρικό κινητήρα που μεταδίδει την κίνηση πίσω και έτσι εξασφαλίζεται η μετάδοση σε όλους τους τροχούς. Η συνδυαστική ισχύς φτάνει στους 300 ίππους, όση και ισχύς του V6 των 3,5 λίτρων της έκδοσης 350. Το μοντέλο διαθέτει αυτόματο κιβώτιο οκτώ σχέσεων, ενώ και για τις τρεις εκδόσεις κινητήρων υπάρχει μια επιπλέον ειδική έκδοση εξοπλισμού με την ονομασία F-Sport. Αυτή περιλαμβάνει, εκτός από σπορ οπτικές πινελιές και τροχούς 20 ιντσών, ενεργές αντιστρεπτικές για εξάλειψη των κλίσεων στις στροφές και ένα επιπλέον πρόγραμμα οδήγησης, που προστίθεται στα τρία που διαθέτουν οι απλές εκδόσεις.

Όπως υποστηρίζει η Lexus το αμάξωμα στο νέο RX έχει δεχτεί επεμβάσεις για αύξηση της στιβαρότητάς του, ενώ στον τομέα της παθητικής και της ενεργητικής ασφάλειας δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα να προστεθεί. Το RX θα διαθέτει Pre-Collision System, Lane Departure Alert, Lane Keep Assist, Dynamic Radar Cruise Control, Adaptive High-beam System, Panoramic View Monitor, Blind Spot Monitor και φυσικά αερόσακους μετωπικούς, πλευρικούς, κεφαλής και γονάτων για όλους τους επιβάτες, τρία διαφορετικά set up για κινητήρα, κιβώτιο, σύστημα διεύθυνσης και ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανάρτηση και τέλος έγχρωμο head up display. Μια και βρεθήκαμε στο εσωτερικό αξίζει να σημειώσουμε ότι το δέρμα κυριαρχεί σε όλες τις εκδόσεις, ενώ η πίνακας οργάνων, που είναι ψηφιακός, μεταβάλλει τα χρώματά του και τις παρεχόμενες πληροφορίες ανάλογα με το επιλεγμένο πρόγραμμα οδήγησης. Εντυπωσιακή είναι και η νέα κεντρική οθόνη 12,3 ιντσών από την οποία ελέγχονται όλα τα συστήματα του αυτοκινήτου, όπως και το εξελιγμένο infotainment.