Έπεσε το σεντόνι από το νέο Ford C-Max

Γιάννης Καλογερόπουλος
Έγινε η επίσημη αποκάλυψη του νέου C-Max, που θα είναι διαθέσιμο με πέντε και εφτά θέσεις.

Το νέο πολυμορφικό μοντέλο της Ford αποκαλύφθηκε, με πέντε θέσεις ως C-Max και με εφτά ως Grand C-Max και με τις δυο εκδόσεις να έχουν κοινές αλλαγές όσον αφορά την αισθητική, την τεχνολογία και τα μηχανικά μέρη.

Η μόνη διαφορά μεταξύ τους αφορά τις πίσω πόρτες, οι οποίες στο μακρύτερο Grand C-Max είναι συρόμενες, ενώ στο «μικρό» ανοίγουν… παραδοσιακά.

Κατά τα λοιπά, οι αλλαγές προέρχονται από τη νέα σχεδιαστική φιλοσοφία που χαρακτηρίζει τα μοντέλα της Ford, με την τραπεζοειδούς σχεδίασης μάσκα να κλέβει τις εντυπώσεις.

Έντονη και πιο αιχμηρή σχεδίαση έχουν πλέον και τα φωτιστικά σώματα με τεχνολογία LED και λειτουργία ημέρας. Πιο κομψά και μικρότερα είναι τα πίσω φώτα, ενώ ανασχεδιασμένοι είναι και οι προφυλακτήρες.

Στο εσωτερικό η εργονομία αναβαθμίστηκε αισθητά, με την Ford να υιοθετεί πιο απλές λύσεις. Η κεντρική μεγάλη οθόνη αφής οκτώ ιντσών δεσπόζει στην κεντρική κονσόλα, με τη σημαντικότερη αλλαγή να αφορά το νέο σύστημα SYNC 2 που παρέχει πολλές επιλογές σύνδεσης.

Επίσης, βελτιωμένα παρουσιάζονται και τα υλικά κατασκευής, όπως και το επίπεδο εξοπλισμού άνεσης, που περιλαμβάνει ακόμα και θερμαινόμενο τιμόνι.

Σημαντικές αλλαγές έχουν γίνει και σε επίπεδο ηχομόνωσης, με τη Ford να χρησιμοποιεί στο νέο C-Max κρύσταλλα μεγαλύτερου πάχους και καλύτερα υλικά ανάμεσα στις πόρτες και το διαμέρισμα του κινητήρα, αφήνοντας έξω τους ενοχλητικούς θορύβους.

Στη βάση της γκάμας των κινητήρων του C-Max τοποθετείται ο βραβευμένος 1.000άρης Ecoboost βενζίνης, με απόδοση 100 και 125 ίππους, αλλά με μειωμένη εκπομπή CO2.

Πιο πάνω υπάρχει ο νέος, επίσης κινητήρας βενζίνης 1.5 Ecoboost με απόδοση 150 και 180 ίππους, ο οποίος αντικαθιστά τον 1.6. Όσον αφορά τους diesel, ο 1.5 TDCi αντικαθιστά με τη σειρά τον μεγαλύτερο των 1,6 λίτρων, αποδίδονται 120 ίππους, δηλαδή πέντε περισσότερους, ενώ έχει 6% χαμηλότερη εκπομπή CO2.

Τέλος τη γκάμα συμπληρώνει η αναβαθμισμένη εκδοχή του 2λιτρου diesel, με 20% χαμηλότερη εκπομπή CO2 και 4% περισσότερη δύναμη. Όλοι οι κινητήρες πληρούν τις αυστηρότερες προδιαγραφές ρύπων. Η επίσημη πρώτη του νέο C-Max, μπροστά σε κοινό θα γίνει στις αρχές Οκτωβρίου στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου του Παρισιού.