Τέλη κυκλοφορίας και κατάθεση πινακίδων: Λήγει σήμερα η προσθεσμία

Κώστας Μπιτσικώκος
Τέλη κυκλοφορίας και κατάθεση πινακίδων: Λήγει σήμερα η προσθεσμία
Η 28η Φεβρουαρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία – Ποια είναι τα πρόστιμα για τους… αργοπορημένους.

Το βράδυ της Δευτέρας 28 Φεβρουαρίου εκπνέει η προθεσμία για την εμπρόθεσμη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας και για την θέση των οχημάτων σε ακινησία, μέσω της ψηφιακής κατάθεσης των πινακίδων. Δεν αναμένεται να δοθεί νέα παράταση, μετά τη δίμηνη που είχε ανακοινώσει το Υπουργείο Οικονομικών στα τέλη του 2021.

Πρόσφατα η ΑΑΔΕ εξέδωσε διευκρινιστική εγκύκλιο, παρέχοντας οδηγίες για όλες τις περιπτώσεις που αφορούν την υποχρέωση ή μη καταβολής τελών κυκλοφορίας του 2022. Αν η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας γίνει ηλεκτρονικά, ενδέχεται να θεωρηθεί εκπρόθεσμη.

Εκτύπωση των ειδοποιητηρίων και πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

Τα τέλη κυκλοφορίας του 2022 δεν έχουν καμία αλλαγή σε σχέση με το 2021, όσον αφορά τα ποσά που αντιστοιχούν στις εκπομπές CO2 ή στον κυβισμό του κινητήρα για τα παλαιότερα οχήματα.

Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα πρέπει να εισέλθουν στην εφαρμογή mycar της ΑΑΔΕ (πατήστε ΕΔΩ) με τους κωδικούς του taxisnet.

Στη συνέχεια θα πρέπει να πατήσουν Τέλη Κυκλοφορίας Οχημάτων -> Ειδοποιητήρια Τελών Κυκλοφορίας Οχημάτων προκειμένου να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο

Η πληρωμή μπορεί να γίνει είτε μέσω web banking (με τον ξεχωριστό κωδικό για κάθε όχημα), είτε με φυσική παρουσία σε τράπεζα. Φέτος τα ειδοποιητήρια περιλαμβάνουν QR Code, για άμεση πληρωμή μέσω smartphone.

Προσοχή: Αν γίνει εκπρόθεσμη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, θα πρέπει να εκτυπωθεί και πάλι το σχετικό έντυπο, ώστε να περιλαμβάνει και το πρόστιμο, το οποίο ισούται με το ποσό (π.χ. για αυτοκίνητο με τέλη κυκλοφορίας 265 ευρώ, το συνολικό ποσό μαζί με το πρόστιμο θα είναι 530 ευρώ).

Ηλεκτρονική κατάθεση πινακίδων

Πλέον η θέση ενός οχήματος σε ακινησία δεν προϋποθέτει την επίσκεψη σε ΔΟΥ για την κατάθεση των πινακίδων. Η όλη διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω της ίδιας πλατφόρμας aade.gr/mycar

Είσοδος στην εφαρμογή με κωδικούς taxisnet

Επιλογή Ψηφιακή Ακινησία/Κυκλοφορία -> Επιλογή Δήλωση Ακινησίας Οχημάτων.
Εμφανίζονται τα στοιχεία του οχήματος (πινακίδα) και του ιδιοκτήτη (ΑΦΜ, ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας και ΔΟΥ).

Ο ιδιοκτήτης καλείται στη συνέχεια να δηλώσει υπεύθυνα, σύμφωνα με το αρ. 8 του νόμου 1599/86, ότι:
α) Το όχημα φυλάσσεται σε κλειστό και περιφραγμένο χώρο, τα ακριβή στοιχεία του οποίου θα δηλώσει κατά τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης θέσης του οχήματος σε ακινησία.

Προσοχή: Το όχημα δεν μπορεί να είναι σταθμευμένο σε δημόσιο δρόμο, διότι τότε θεωρείται ότι βρίσκεται σε κίνηση.

β) Δεν θα κυκλοφορήσει το όχημα, μετά την ημερομηνία θέσης του σε ακινησία, έχοντας γνώση ότι σε περίπτωση που το όχημα εντοπισθεί, από τα αρμόδια κρατικά όργανα, να κυκλοφορεί ή να φέρει πινακίδες ενώ είναι σταθμευμένο, θα αρθεί η ακινησία. Επιπλέον θα επιβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας και το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής τους, αλλά και διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο ορίζεται στα 30.000 ευρώ και, με απόφαση του κατά νόμο αρμοδίου οργάνου, αφαιρείται για τρία έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!