Formula 1 Δοκιμές Βαρκελώνης, Ημέρα 3η: 1-2 η Mercedes με Χάμιλτον στην κορυφή

Formula 1 Δοκιμές Βαρκελώνης, Ημέρα 3η: 1-2 η Mercedes με Χάμιλτον στην κορυφή
Η τελευταία ημέρα του πρώτου χειμερινού τεστ ολοκληρώθηκε, με τη Mercedes να είναι η ταχύτερη ομάδα στην πίστα της Βαρκελώνης.

Οι πρώτες χειμερινές δοκιμές για το 2022 ολοκληρώθηκαν με την 3η ημέρα δοκιμών στη Βαρκελώνη, όπου οι ομάδες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν για πρώτη φορά τα νέα τους μονοθέσια σε πραγματικές συνθήκες.

Οι τρεις ημέρες χάρισαν άπλετη δράση, όμως λίγα είναι τα συμπεράσματα που μπορούμε να βγάλουμε. Όλες οι ομάδες προσπάθησαν να κρύψουν απόδοση κι έδωσαν έμφαση στην κατανόηση μονοθεσίων και ελαστικών, ενώ σύλλεξαν πολύτιμα δεδομένα. Επιπλέον μέχρι την αρχή της χρονιάς θα έχουν «κουμπώσει» αρκετές αναβαθμίσεις στα αγωνιστικά τους.

Ταχύτερος την Παρασκευή στη Βαρκελώνη ήταν ο Λιούις Χάμιλτον με τη Mercedes W13. O Βρετανός σημείωσε πολλούς γύρους και είχε ταχύτερο πέρασμα στο 1:19,138 με τη C5 γόμα ελαστικών. Μαζί με τον teammate του, Τζορτζ Ράσελ, έκαναν 156 γύρους για λογαριασμό της ομάδας. Η Ferrari ολοκλήρωσε με 135 γύρους συνολικά και είχε μάλιστα τους περισσότερους από κάθε άλλη ομάδα στο τριήμερο τεστ. Η ιταλική ομάδα έγραψε 439, ενώ η Mercedes ήταν 2η με 393 γύρους. Η Red Bull Racing ολοκλήρωσε 133 γύρους την τελευταία ημέρα των δοκιμών, με τον Σέρτζιο Πέρεζ να κάνει 74.

Τέσσερις ομάδες είχαν προβλήματα την τελευταία ημέρα. Η AlphaTauri δεν κατάφερε να επισκευάσει το μονοθέσιό της μετά από έξοδο του Γκασλί και περιορίστηκε στους 40 γύρους. Από την άλλη μηχανικά προβλήματα είχαν οι Aston Martin και Alpine, που έκαναν 48 και 12 γύρους αντίστοιχα, ενώ η Haas ολοκλήρωσε μόλις 9 καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Πρωινό σκέλος

F1 2022

Οι πρώτες τέσσερις ώρες της τελευταίας ημέρας ήταν ίσως οι πιο συναρπαστικές μέχρι στιγμής. Συνολικά είδαμε 5 κόκκινες σημαίες μέσα σε τέσσερις ώρες, κάτι που επηρέασε σημαντικά το πρόγραμμα των ομάδων.

Η πρώτη ήρθε μέσα στα πρώτα 45 λεπτά, όταν ο Φερνάντο Αλόνσο σταμάτησε την Alpine A522 στο τελευταίο κομμάτι της πίστας, με καπνούς να βγαίνουν από το πίσω μέρος του μονοθεσίου. Η γαλλική ομάδα επιβεβαίωσε πως υπήρξε πρόβλημα στα υδραυλικά, όμως κανένας εκ των οδηγών της δεν επέστρεψε στην πίστα. Πλέον η προσοχή της Alpine στρέφεται στο τεστ του Μπαχρέιν.

Ο Γκουάνγιου Ζου ήταν υπαίτιος για δύο από τις κόκκινες σημαίες της ημέρας. Ο Κινέζος οδηγός της Alfa Romeo έχασε στην πρώτη περίπτωση τον έλεγχο στη στροφή 10 και κόλλησε στην αμμοπαγίδα. Στην δεύτερη περίπτωση σταμάτησε στον πρώτο τομέα, ωστόσο δεν μάθαμε την αιτία. Στο ενδιάμεσο ο Πιέρ Γκασλί είχε έξοδο στη στροφή 5 και προκάλεσε ζημιά στο εμπρός μέρος της AlphaTauri ΑΤ03.

Μόλις 5 λεπτά πριν από το τέλος του πρωινού σκέλους, ο Σεμπάστιαν Φέτελ σταμάτησε τη νέα Aston Martin AMR22 στο τελευταίο κομμάτι της πίστας. Καπνοί έβγαιναν από το πίσω μέρος, με τη βρετανική ομάδα να επιβεβαιώνει πως υπήρξε διαρροή λαδιού.

Επιπλέον οι ομάδες πραγματοποίησαν επιπλέον αεροδυναμικές δοκιμές, ενώ κάποιες δοκίμασαν νέες λύσεις. Η Ferrari είχε νέο πάτωμα, ενώ και η Mercedes δοκίμασε νέες λύσεις στον ίδιο τομέα.

Απογευματινό σκέλος

F1 2022

Οι ιθύνοντες της πίστας κατάβρεξαν την πίστα της Βαρκελώνης, ώστε οι ομάδες να δοκιμάσουν τα ενδιάμεσα και βρόχινα ελαστικά της Pirelli. Αρκετές ομάδες έκαναν συνεχόμενα περάσματα, ώστε να συλλέξουν πολύτιμα δεδομένα.

Ωστόσο δεν είδαμε τέσσερις ομάδες να παίρνουν μέρος λόγω προβλημάτων αξιοπιστίας. Στη χειρότερη θέση ήταν η Haas, που έκανε μόλις 9 γύρους την τελευταία ημέρα δοκιμών, ενώ το μέλλον της συνεργασίας της με την UralKali και τον Νικίτα Μάζεπιν είναι άγνωστο.

Όταν η πίστα στέγνωσε, οι ομάδες πραγματοποίησαν stint πολλών γύρων, ώστε να κάνουν και τις πρώτες προσομοιώσεις αγώνων. Επιπλέον δοκίμασαν διαφορετικές γόμες ελαστικών για να δουν τη φθορά τους. Ωστόσο δεν είχαμε καμία κόκκινη σημαία σε αντίθεση με τις 5 του πρωινού σκέλους. Στα τελευταία λεπτά μάλιστα είδαμε πολλές ανακατατάξεις, με τον Χάμιλτον να γράφει τον καλύτερο γύρο του τριημέρου.

Πλέον ομάδες και οδηγοί θα προετοιμαστούν για το δεύτερο χειμερινό τεστ που θα διεξαχθεί στο Μπαχρέιν στις 10-12 Μαρτίου. Εκεί αναμένεται να δούμε πολλές αναβαθμίσεις από τις ομάδες και θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα της δυναμικότητάς τους.

Αποτελέσματα Δοκιμών Βαρκελώνης, Ημέρα 3η

F1 Test Day 3

Φωτογραφίες: Mercedes-AMG, Ferrari, McLaren

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!