Formula 1: Η Haas σπάει τους δεσμούς με τη ρωσική Uralkali

Πάνος Σεϊτανίδης
Formula 1: Η Haas σπάει τους δεσμούς με τη ρωσική Uralkali
Η Αμερικανική ομάδα αφαίρεσε άμεσα τα λογότυπα του βασικού χορηγού της από τις VF-22.

Μπορεί η Formula 1 να περιορίστηκε σε μία ανακοίνωση που έλεγε πως παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ουκρανία (κοινώς σφυρίζει σχεδόν αδιάφορα), όμως ομάδες και οδηγοί κάνουν πιο ουσιαστικές κινήσεις.

Σε ατομικό επίπεδο, ο Μαξ Φερστάπεν είπε πως δεν πρέπει να υπάρχει Γκραν Πρι σε χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο ενώ ο Σεμπάστιαν Φέτελ ξεκαθάρισε πως ακόμα κι αν γίνει ο αγώνας στο Σότσι, δεν θα λάβει μέρος σε αυτόν.

Σε ομαδικό επίπεδο, υπήρξε χθες βράδυ συνάντηση εκπροσώπων των ομάδων για να συζητήσουν του θέμα. Όμως μία από αυτές, έχει άμεσους συσχετισμούς με τη Ρωσία και αναφερόμαστε φυσικά στη Haas.

Νικίτα Μάζεπιν

Παρότι Αμερικανική ομάδα, έχει Ρώσο οδηγό - τον Νικίτα Μάζεπιν. Και βασικός της χορηγός είναι η Uralkali, μία εταιρεία λιπασμάτων με είναι εισαγμένη στο χρηματιστήριο της Μόσχας, κάνει εξαγωγές σε περισσότερες από 60 χώρες και έχει τζίρο που αγγίζει τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Και το βασικότερο: ουσιαστικά ανήκει στον Ντμίτρι Μαζεπίν, πατέρα του οδηγού της ομάδας.

Όμως παρότι για μία μικρή ομάδα όπως η Haas όπου κάθε ευρώ, δολάριο ή ρούβλι είναι υπέρ-πολύτιμο για την επιβίωσή της, είναι γνωστοί οι συσχετισμοί του συγκεκριμένου χορηγού με τη ρωσική κυβέρνηση. Το ίδιο και οι προσωπικές σχέσεις του μπαμπά Μάζεπιν με τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Έτσι το βράδυ της Πέμπτης η Haas προχώρησε σε μία σημαντική κίνηση, αφαιρώντας όλα τα αυτοκόλλητα της Uralkali από τα μονοθέσια της. Το ίδιο και από τα φορτηγά της. Το λογότυπο της ρωσικής εταιρείας παραμένει μόνο στα είδη ρουχισμού των μελών της ομάδας και τις στολές των οδηγών, καθώς δεν μπορούσε να αφαιρεθεί άμεσα.

Τα παραπάνω αφορούν προς το παρόν τη σημερινή, τελευταία ημέρα δοκιμών εξέλιξης στη Βαρκελώνη και είναι άγνωστο το τι θα ακολουθήσει. Πάντως σε περίπτωση που η Haas αφήσει αυτή τη χορηγία, που είναι καθοριστική για την επιβίωσή της, θα πρέπει η F1 να επέμβει για να εξασφαλίσει πως θα καλυφθεί το κενό.

Μάλιστα η Haas μοιράστηκε νωρίς νωρίς και με νόημα την παρακάτω φωτογραφία. Δίχως λεζάντα, το λευκό χρώμα περνούσε το μήνυμά του. Δίχως Uralkali, δίχως τα υπόλοιπα χρώματα της ρωσικής σημαίας.

Νικίτα Μάζεπιν

Όλα αυτά ενώ αναμένουμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις και για τον αγώνα στο Σότσι, που είναι προγραμματισμένος για τις 23 με 25 Σεπτεμβρίου και αποτελεί τον 17ο γύρο της σεζόν. Όπως σας έχουμε ενημερώσει πριν καν αρχίσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Τουρκία είναι ήδη stand by για να πάρει τη θέση του αγώνα στα παράλια της Μαύρης θάλασσας.

Φωτογραφίες: Haas

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!