Υποχρεωτική η εκπαίδευση τοποθέτησης αλυσίδων κατά τα πρακτικά μαθήματα οδήγησης

Κώστας Μπιτσικώκος
Υποχρεωτική η εκπαίδευση τοποθέτησης αλυσίδων κατά τα πρακτικά μαθήματα οδήγησης
Τι αναφέρει η εγκύκλιος που απέστειλε ο Υφυπουργός Μεταφορών στις ομοσπονδίες εκπαιδευτών οδήγησης.

Οι εικόνες με εκατοντάδες οδηγούς να εγκλωβίζονται σε κεντρικούς οδικούς άξονες της Αττικής κατά την πρόσφατη κακοκαιρία Ελπίδα, λόγω απουσίας αντιολισθητικών αλυσίδων, οδήγησε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στην απόφαση να θεσπίσει υποχρεωτικά τα σχετικά μαθήματα για την τοποθέτηση και χρήση τους από τις σχολές οδήγησης.

Με κατεπείγουσα εγκύκλιο προς τις ομοσπονδίες των εκπαιδευτών οδήγησης, ο αρμόδιος Υφυπουργός Μιχάλης Παπαδόπουλος, ενημερώνει ότι εφεξής κατά τη διάρκεια των πρακτικών μαθημάτων, οι υποψήφιοι οδηγοί πρέπει να εκπαιδεύονται στον τρόπο τοποθέτησης αλυσίδων ή άλλου αντιολισθητικού εξοπλισμού.

Όπως αναφέρεται, «σύμφωνα με τα οριζόμενα στη διάταξη (παρ. 3 του άρθρου 19 του ν. 2696/1999), οι οδηγοί οχημάτων που δε φέρουν ειδικά ελαστικά, υποχρεούνται να τοποθετούν σε δύο (2) τουλάχιστον κινητήριους τροχούς αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, όταν κινούνται σε οδό με χιόνια/παγετό, ή εφόσον ειδοποιούνται προς τούτο με ρυθμιστικές πινακίδες (π.χ. Ρ-59) ή από τις αρμόδιες Αρχές.

Υποχρεωτικά μαθήματα τοποθέτησης αλυσίδων

Στο πλαίσιο της πρόβλεψης για την αντιμετώπιση προβλημάτων στην κανονική κυκλοφορία των οχημάτων κατά τη διάρκεια δυσμενών καιρικών φαινομένων (όπως χιονόπτωση, παγετός), επισημαίνονται τα ακόλουθα:

1. Εφεξής, κατά τη διάρκεια της πρακτικής εκπαίδευσης, οι υποψήφιοι οδηγοί και οδηγοί εκπαιδεύονται υποχρεωτικά στον τρόπο τοποθέτησης σε όχημα αντιολισθητικού εξοπλισμού (αλυσίδων ή αναλόγου εξοπλισμού) καθώς και της αφαίρεσής του.

2. Παρακαλούνται οι Διευθυντές Σπουδών των ΚΕ.Θ.Ε.Υ.Ο. να εφιστούν την ιδιαίτερη προσοχή στους εκπαιδευτές που παρέχουν θεωρητική εκπαίδευση σε υποψήφιους οδηγούς και οδηγούς για τη δέουσα εμβάθυνση στις ενότητες που αφορούν στην οδήγηση με μειωμένη πρόσφυση, τη χρήση ειδικών ελαστικών, τη χρήση αντιολισθητικού εξοπλισμού (αλυσίδων) κ.ο.κ.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!