Νέα τεχνολογία ασφαλείας από τη Ford (vid)

Στάθης Κοκκορόγιαννης
Νέα τεχνολογία ασφαλείας από τη Ford (vid)
Η Ford δοκιμάζει τη χρήση ειδικών ηχείων που θα δηλώνουν την κατεύθυνση από την οποία πλησιάζουν άνθρωποι και αντικείμενα.

Η τεχνολογία ασφαλείας των αυτοκινήτων ανεβαίνει συνεχώς επίπεδο τα τελευταία χρόνια, όμως η προσπάθεια για τη συνεχή βελτίωσή της, συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Τώρα η Ford βρίσκεται σε διαδικασία εξέλιξης του συστήματος Directional Audio Alerts, που προσομοιώνει ήχους που παράγονται από πιθανούς κινδύνους και επιτρέπουν στους οδηγούς να γνωρίζουν με ακρίβεια από που προέρχονται.

Η αμερικανική φίρμα δοκιμάζει μία έξυπνη τεχνολογία ειδοποίησης οδηγού που θα μπορούσε να κάνει ακριβώς αυτό. Οι μηχανικοί διερευνούν μία έξυπνη χρήση του ηχοσυστήματος του αυτοκινήτου που θα δηλώνει ξεκάθαρα τη θέση που βρίσκονται άλλοι χρήστες του δρόμοι ή πεζοί. Επιπλέον, δοκιμάζουν τη χρήση διαισθητικών ήχων, όπως βήματα, κουδούνια ποδηλάτων και τον ήχο διερχόμενων αυτοκινήτων αντί ενός ηχητικού τόνου.

Ford Directional Audio Alerts

Οι πρώτες δοκιμές αποκάλυψαν ότι οι οδηγοί που χρησιμοποιούσαν την τεχνολογία Directional Audio Alerts ήταν πολύ πιο ακριβείς τόσο στην αναγνώριση των πιθανών κινδύνων, όσο και της προέλευσής τους. Ο μηχανικός λογισμικού SYNC, Enterprise Connectivity της Ford, Όλιβερ Κίρρσταϊν δήλωσε σχετικά: «Οι σημερινοί προειδοποιητικοί ήχοι, ήδη κινητοποιούν τους οδηγούς όταν χρειάζεται να προσέξουν και να είναι σε εγρήγορση. Η τεχνολογία του μέλλοντος θα μπορεί να μας προειδοποιεί με ακρίβεια για το ποιος είναι ο κίνδυνος και ποια είναι η προέλευσή του».

Τρόπος λειτουργίας

Ford Directional Audio Alerts

Τα αυτοκίνητα δρόμου της Ford διαθέτουν τεχνολογίες υποστήριξης οδηγού που χρησιμοποιούν μια σειρά αισθητήρων. Αυτοί αναγνωρίζουν πότε πεζοί, δικυκλιστές ή άλλα οχήματα βρίσκονται στη γύρω περιοχή. Οι τεχνολογίες αυτές προσφέρουν οπτικές και ηχητικές προειδοποιήσεις και, εάν χρειαστεί, εφαρμόζουν την πέδηση έκτακτης ανάγκης.

Η τεχνολογία Directional Audio Alert εξελίσσει αυτές τις προειδοποιήσεις ένα βήμα παραπέρα. Ένα λογισμικό που δημιούργησε η Ford χρησιμοποιεί τις πληροφορίες από τους αισθητήρες για να επιλέξει τον κατάλληλο ήχο ο οποίος αναπαράγεται μέσω του ηχείου που βρίσκεται πλησιέστερα στο εμπόδιο.

Δοκιμές σε πραγματικό χρόνο

Ford Directional Audio Alerts

Όπως αναφέρει η αμερικανική εταιρεία δοκιμές σε περιβάλλον προσομοίωσης έδειξαν ότι οι οδηγοί που ειδοποιούνταν μέσω Directional Audio αναγνώριζαν σωστά το είδος και την πηγή του κινδύνου στο 74% των περιπτώσεων. Ακόμα και η εκπομπή ενός συνηθισμένου ηχητικού τόνου από το κατάλληλο ηχείο επέτρεπε στον οδηγό να αναγνωρίζει σωστά τη θέση του αντικειμένου σε ποσοστό 70%.

Οι μηχανικοί της φίρμας δημιούργησαν επίσης ένα σενάριο σε πραγματικές συνθήκες σε πίστα δοκιμών, με ένα όχημα να εξέρχεται με όπισθεν από ένα χώρο στάθμευσης, ένα πεζό να πλησιάζει και τα βήματα να προειδοποιούν. Οι συμμετέχοντες στη δοκιμή ανταποκρίθηκαν θετικά στον ήχο των βημάτων, κυρίως όταν η διαισθητική αυτή προειδοποίηση προήλθε μέσω ενός συγκεκριμένου ηχείου.

Ford Directional Audio Alerts

Στο μέλλον, οι μηχανικοί της Ford πιστεύουν ότι αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο χρησιμοποιώντας τρισδιάστατο χωρικό ήχο, παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιείται στις κινηματογραφικές αίθουσες και στα videogame. Η λύση αυτή θα επιτρέψει στους οδηγούς να αναγνωρίζουν καλύτερα την πηγή του κινδύνου.

Δείτε το παρακάτω βίντεο με το σύστημα Directional Audio Alerts της Ford.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!