Το «πολύγωνο» όπου ελέγχεται κάθε νέο Skoda (vid)

Κώστας Μπιτσικώκος
Το «πολύγωνο» όπου ελέγχεται κάθε νέο Skoda (vid)
H τσέχικη μάρκα μας ξεναγεί στην πολυγωνική πίστα ελέγχου ποιότητας των αυτοκινήτων της, στο εργοστάσιο του Μλάντα Μπόλεσλαβ.

Κάθε αυτοκίνητο που βγαίνει από τις σύγχρονες γραμμές παραγωγής περνά εξονυχιστικούς ελέγχους πριν φθάσει στον ιδιοκτήτη του. Βεβαιώνεται η σωστή λειτουργία όλων των μηχανικών μερών, αλλά και των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συστημάτων. Επίσης, ελέγχεται η σωστή λειτουργία της ανάρτησης, όπως επίσης η ηχομόνωση της καμπίνας.

Στο κεντρικό της εργοστάσιο, στην πόλη Μλάντα Μπόλεσλαβ της Τσεχίας, η Skoda έχει δημιουργήσει μία πολυγωνική πίστα ελέγχου ποιότητας των αυτοκινήτων της (Quality Testing Polygon). Κάθε αυτοκίνητο περνά από την πίστα, αφού εγκαταλείψει τη γραμμή παραγωγής και πριν μεταφερθεί στην αντίστοιχη αντιπροσωπεία για την παράδοση στον πελάτη.

Skoda κέντρο ποιοτικού ελέγχου

Στη συγκεκριμένη πίστα ελέγχου ποιότητας δοκιμάζονται τα Scala, Kamiq και η νέα Fabia (δείτε εδώ τις τιμές της). Υπάρχουν δύο πίστες, μήκους 450 μέτρων η καθεμία, που προσομοιώνουν διαφορετικούς τύπους επιφανειών. Τα αυτοκίνητα έρχονται αντιμέτωπα με 14 διαφορετικά «εμπόδια», εκ των οποίων τα 12 είναι στάνταρ και τα υπόλοιπα δύο χρησιμοποιούνται μόνο όταν εντοπιστούν αποκλίσεις από τη σωστή λειτουργία του οχήματος.

Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 12 λεπτά, με τους δοκιμαστές οδηγούς (15 σε κάθε βάρδια) να ελέγχουν τη σωστή λειτουργία αρκετών συστημάτων κάθε αυτοκινήτου. Αν εντοπίσουν κάποιο πρόβλημα, στέλνουν το αυτοκίνητο στο κέντρο επιδιόρθωσης. Μόλις το πρόβλημα λυθεί, το όχημα ξαναπερνά από την ίδια διαδικασία.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!