Ο Δήμος Ιλίου παρκάρει παράνομα τα οχήματά του σε θέσεις φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Νίκος Γιαννούλας
Ο Δήμος Ιλίου παρκάρει παράνομα τα οχήματά του σε θέσεις φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων
Μια απαράδεκτη πρακτική αντιμετωπίσαμε κατά την αναζήτηση σημείου φόρτισης στο Ίλιον, όχι από κάποιον ανεγκέφαλο ιδιώτη οδηγό, αλλά από τη δημοτική αρχή.

Για τη μεγάλη δύναμη του παραδείγματος έναντι των απλών βερμπαλισμών, θα συμφωνήσουμε νομίζω όλοι. Επίσης για τη ρήση «μια εικόνα, χίλιες λέξεις».

Ιδού λοιπόν, ένα Toyota Yaris του Δήμου Ιλίου, παρκαρισμένο στις 18:00 περίπου της Πέμπτης 27 Ιανουαρίου, στη θέση φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Blink, στην οδό Χρυσηίδος, ακριβώς πίσω από το δημαρχείο Ιλίου, μεταξύ αυτού και του δημοτικού χώρου στάθμευσης.

Παράνομο παρκάρισμα Δήμου Ιλίου

Εμπρός από το Yaris του δήμου υπάρχει, στη δεύτερη θέση φόρτισης, ακόμα ένα Toyota, Avensis αυτή τη φορά, το οποίο μονίμως σχεδόν βρίσκεται εκεί. Το γνωρίζω γιατί δύο ακόμα φορές χρειάστηκε να φορτίσω εντός της περασμένης εβδομάδας και σε κάθε περίπτωση βρισκόταν στο συγκεκριμένο σημείο. Δεν είχε όμως διακριτικά για να γνωρίζω αν είναι και αυτό όχημα του δήμου Ιλίου.

Για να γίνει κατανοητή η αναλγησία των δημοτικών υπαλλήλων αλλά και της διοίκησης, που δεν είναι δυνατόν να μην έχει δει τι συμβαίνει, οι θέσεις φόρτισης συνορεύουν με το -δωρεάν- δημοτικό parking.

Για να προλάβω σχετικές απορίες, σαφώς και τα δύο αυτά αυτοκίνητα, παλαιότητας περίπου 20 ετών, ΔΕΝ έχουν ηλεκτρικούς κινητήρες και βρίσκονται παράνομα σταθμευμένα εκεί. Επίσης, οι θέσεις είναι καταφανώς σεσημασμένες με πράσινο χρώμα, ενώ ο φορτιστής βγάζει μάτι.

Παράνομο παρκάρισμα Δήμου Ιλίου

Ως συχνός χρήστης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, έχω αντιμετωπίσει αρκετές φορές το φαινόμενο κατάληψης θέσεων φόρτισης από άσχετα, εκτός ηλεκτρικών, οχημάτα. Πρώτη φορά όμως είδα το φορέα που υποτίθεται ότι θα πρέπει να εποπτεύει αλλά και να εγγυάται τη σωστή χρήση τους, να την παραβιάζει.

Σύμφωνα με στέλεχος γνωστής εταιρείας παροχής υπηρεσιών δημόσιας φόρτισης, στην περίπτωση που κάποιο αυτοκίνητο παράνομα βρίσκεται σε θέση φόρτισης – η οποία δεν βρίσκεται στον ιδιόκτητο χώρο στάθμευσης κάποιου super market για παράδειγμα- πρέπει να καλείται η δημοτική αστυνομία ή η τροχαία. Τι ειρωνεία...

Η παράνομη στάθμευση στις θέσεις φόρτισης προκαλεί μεγάλη ταλαιπωρία

Κλείνω σημειώνοντας το εξής: Ο χρήστης ηλεκτρικού αυτοκινήτου, «βλέπει» από σχετική εφαρμογή στο κινητό του πότε ένας φορτιστής είναι ελεύθερος, αν δεν φορτίζει άλλο αυτοκίνητο εκεί. Φτάνει λοιπόν, πολλές φορές οριακά από άποψη ενέργειας σε αυτόν, για να διαπιστώσει ότι κάποιος απαράδεκτος τύπος έχει κάνει, εντελώς παράνομα, κατάληψη στη θέση. Η ταλαιπωρία που θα υποστεί μπορεί να είναι απλώς η αναζήτηση ενός επόμενου σταθμού φόρτισης. Μπορεί όμως να είναι κολοσσιαία, αν δεν έχει την ενέργεια να φτάσει στον επόμενο φορτιστή.

Μπορεί τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να αποτελούν μια νέα κατάσταση στην κοινωνία της κυκλοφορίας και αρκετοί να θεωρούν ότι οι ειδικές θέσεις φόρτισης δεν έχουν καμία ιδιαίτερη σημασία. Κάνουν λάθος. Και καλό είναι να το γνωρίζουν όσοι ελαφρά τη καρδία, δημοτικοί υπάλληλοι και μη, παρκάρουν όπου τους εξυπηρετεί.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!