Formula 1: Πολιτικά παιχνίδια καταγγέλλει η McLaren

Στάθης Κοκκορόγιαννης
Formula 1: Πολιτικά παιχνίδια καταγγέλλει η McLaren
Η McLaren μέσω του CEO του αγωνιστικού της τμήματος Ζακ Μπράουν αποκαλύπτει πως ομάδες ζητούν περισσότερα χρήματα για τους Αγώνες Sprint.

Το 2021 η Formula 1 υιοθέτησε για πρώτη φορά τους Αγώνες Sprint στο πρωτάθλημα, με τρεις συνολικά να διεξάγονται μέσα στη σεζόν. Το πείραμα αυτό του σπορ προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, με τους οδηγούς αλλά και τους οπαδούς να μην μένουν ευχαριστημένοι από τα αποτελέσματα. Η καλύτερη και πιο αξιομνημόνευτη στιγμή των Αγώνων Sprint, ήταν όταν ο Λιούις Χάμιλτον στη Βραζιλία σκαρφάλωσε από την τελευταία θέση στην 5η.

Για το 2022 η Liberty Media επιθυμεί να διεξάγει συνολικά 6 Αγώνες Sprint, όμως οι αγωνιστικοί κανονισμοί δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα. Οι ομάδες δεν συμφωνούν στον οικονομικό τομέα των Αγώνων Sprint και η εφαρμογή τους είναι στον «αέρα».

Το σχέδιο της Formula 1 για το 2022 είναι να αλλάξει το σύστημα αυτό και προσέφερε 500.000 δολάρια (440.000 ευρώ) για τους 5 πρώτους Αγώνες Sprint το 2022 και επιπλέον 150.000 δολάρια (130.000 ευρώ) για κάθε νέο Sprint που θα ακολουθούσε. Αυτό σημαίνει πως η κάθε ομάδα θα λάμβανε επιπλέον 2,65 εκατ. δολάρια (2,35 εκατ. ευρω) φέτος.

F1 Sprint Race

Όμως όπως αποκαλύπτει ο CEO της McLaren, Ζακ Μπράουν, κάποιες ομάδες ασκούν πολιτική πίεση ώστε να αυξηθεί το όριο του budget cap. Οι ομάδες έχουν περιορισμένο αριθμό πόρων που μπορούν να χρησιμοποιούν κάθε χρόνο, με το ποσό αυτό να ανέρχεται στο 140 εκατ. δολάρια για φέτος και στα 135 εκατ. για το 2023.

«Κάποιες ομάδες ψάχνουν δικαιολογίες για να αυξηθεί το όριο του budget cap για να κερδίζουν πρωταθλήματα με επιταγές. Υπάρχει αυτή τη στιγμή πολιτική πίεση από κάποιες ομάδες για να αυξηθεί το όριο αυτό για πιθανές ζημιές από τους Αγώνες Sprint για παράδειγμα. Οι Αγώνες Sprint τα Σάββατα έφερε νέους οπαδούς και διεύρυνε τη φήμη του παγκοσμίως. Ωστόσο αυτές οι ομάδες συνεχίζουν να απαιτούν να αυξηθεί το όριο του budget cap παρά τα εμφανή στοιχεία πως υπήρξαν πολλές ζημιές στους τρεις αγώνες το 2021. Θέλουν να προστατεύσουν το πλεονέκτημά τους από το να εξαλειφτεί», έγραψε ο Μπράουν στο προσωπικό του blog.

Ο Αμερικανός είχε δηλώσει επίσης πως καλύτερα να μην υπάρξουν Αγώνες Sprint το 2022, ώστε το σπορ να σχεδιάσει ένα σύστημα που θα λειτουργήσει το 2023. Τα σχέδια αναφορικά με το αν όντως θα δούμε τους 6 αγώνες φέτος θα μάθουμε μετά το επόμενο Παγκόσμιο Συμβούλιο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού (ΠΣΜΑ) που θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο.

Δείτε τους Πάνο Σεϊτανίδη και Κώστα Παστρίμα να αναλύουν τη σεζόν της Formula 1 για το 2021.

Image credit: Redbullcontentpool.com, Mercedes-AMG

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!