Έτοιμοι οι Έλληνες οδηγοί για τον τελικό του FIA Rally Star

Έτοιμοι οι Έλληνες οδηγοί για τον τελικό του FIA Rally Star
Οι Έλληνες οδηγοί αγώνων, Γρηγόρης Εμμανουήλ και Μαριαλένα Παυλή, ετοιμάζονται για τον μεγάλο τελικό του FIA Rally Star που θα διεξαχθή στα τέλη Ιανουαρίου στη Γερμανία.

Ο ευρωπαϊκός τελικός του FIA Rally Star, του μεγάλου θεσμού της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου για την ανάδειξη της νέας γενιάς ταλέντων στο παγκόσμιο στερέωμα των Ράλλυ, βρίσκεται προ των πυλών. Δύο Έλληνες νεαροί οδηγοί θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας, η 21 ετών Μαριαλένα Παυλή και ο 23χρονος Γρηγόρης Εμμανουήλ, ολοκλήρωσαν τις προπονήσεις τους στο Διαδρόμιο της Κορινθίας.

Η Μαριαλένα και ο Γρηγόρης ήταν οι δύο οδηγοί που κέρδισαν τον προκριματικό που έλαβε χώρα στο προαύλιο του Ολυμπιακού Σταδίου της Αθήνας στις 12 Δεκεμβρίου του 2021, κι έκτοτε προπονούνται εντατικά ενόψει του ευρωπαϊκού τελικού του θεσμού, που θα διεξαχθεί το προσεχές τριήμερο 28-30 Ιανουαρίου στην πίστα Rallycross του Estering, στην επαρχία του Buxtehude της βόρειας Γερμανίας.

Ο ευρωπαϊκός τελικός είναι ο πρώτος από τους έξι παγκόσμιους τελικούς του FIA Rally Star που θα διεξαχθούν μέσα στο 2022. Τα αποτελέσματα από τον τελικό κάθε ηπείρου θα αναδείξουν τα έξι από τα επτά μέλη της ομάδας του προγράμματος για το 2023. Το έβδομο μέλος θα είναι η οδηγός που θα κερδίσει τον τελικό γυναικών αργότερα φέτος, στον οποίο θα λάβουν μέρος οι αθλήτριες με την καλύτερη απόδοση σε καθέναν από τους έξι τελικούς των ηπείρων.

Ο νικητής του ευρωπαϊκού τελικού, ως εκπρόσωπος της Ευρώπης στην προπαρασκευαστική σεζόν του 2023 στο FIA Rally Star, θα αγωνιστεί σε έξι Ράλλυ με ένα Ford Fiesta Rally3 της βρετανικής M-Sport, και παράλληλα θα ενταχθεί στο επαγγελματικό πρόγραμμα προπόνησης τόσο της φυσικής κατάστασης, όσο και της πνευματικής. Με αυτό το τρόπο θα αποκτήσει το καλύτερο δυνατό υπόβαθρο για να διεκδικήσει το όνειρο της συμμετοχής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ.

FIA Rally Stars

Στο τέλος του 2023, οι τέσσερις καλύτεροι της ομάδας FIA Rally Star θα κερδίσουν μια θέση στο πρωτάθλημα FIA Junior WRC για το 2024, και οι τρεις καλύτεροι από αυτούς θα κάνουν και μια δεύτερη σεζόν στον ίδιο θεσμό το 2025.

Αν το 2025 κάποιος εκ των τριών αυτών οδηγών κερδίσει τον τίτλο στο Junior WRC, τον επόμενο χρόνο θα κερδίσει μια θέση στην κατηγορία WRC2 του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ, με αυτοκίνητο Rally2. Και όλα αυτά, με πλήρως καλυμμένα έξοδα από τη Διεθνή Ομοσπονδία, μέσω του FIA Innovation Fund και των συνεργατών του FIA Rally Star.

Στον ευρωπαϊκό τελικό του Estering θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 80 νεαροί οδηγοί, από 17 χώρες - μεταξύ των οποίων και η Μαριαλένα Παυλή από την Αθήνα, αθλήτρια της Λέσχης ΕΛ.Λ.Α.Δ.Α., και ο 23χρονος Γρηγόρης Εμμανουήλ από το Βελβεντό, του Σωματείου ΣΜΑΒ.

Στον τελικό θα οδηγήσουν το TN5 Cross Car του οργανισμού LifeLive του οδηγού του WRC Τιερί Νεβίλ. Γι'αυτό το λόγο τις τελευταίες εβδομάδες οι δύο Έλληνες εκπρόσωποι στο θεσμό προετοιμάστηκαν με δύο διήμερες προπονήσεις που διοργάνωσε η ΟΜΑΕ στο Διαδρόμιο, στη χωμάτινη πίστα του Σπαθοβουνίου Κορινθίας.

Grigoris Emmanouil

Και για τους δύο νεαρούς οδηγούς, αυτή ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Η Γρηγόρης Εμμανουήλ έχει στο ενεργητικό του τη συμμετοχή σε μία Ανάβαση και σε αγώνες δεξιοτεχνίας στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στο Βελβεντό Κοζάνης, καθώς και εμπειρία από τα Καρτ και δύο Ράλλυ από τη θέση του συνοδηγού. «Η οδήγηση στο χώμα, και το buggy καθαυτό, είναι πρωτόγνωρες εμπειρίες για μένα. Σήμερα είναι η τέταρτη μέρα που οδηγώ, και χρειάζομαι αυτή την εμπειρία γιατί είναι αρκετά δύσκολη η οδήγηση [του buggy]», είπε ο Γρηγόρης.

Και συνέχισε: «Είναι μια φανταστική εμπειρία, και μια διοργάνωση που πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο. Πήγα στο ΟΑΚΑ για να αποκομίσω αυτή την εμπειρία, και δεν το περίμενα ότι θα βρισκόμουν στο τέλος στην πρώτη θέση. Και τώρα βρισκόμαστε εδώ στο Διαδρόμιο, με τον Λάμπρο Αθανασούλα που τον ευχαριστώ πολύ, ο οποίος προσπαθεί να μας δείξει το δρόμο ώστε να έχουμε την καλύτερη απόδοση στη Γερμανία. Στόχος μου είναι να αποδώσω όσο το δυνατόν καλύτερα, να φέρω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και ελπίζω να καταφέρω να προκριθώ. Έχω πολλή αγωνία και άγχος, διότι δεν περίμενα ποτέ ότι θα βρισκόμουν σε αυτή τη θέση, αλλά πάντοτε ο στόχος πρέπει να είναι η κορυφή και ελπίζω να φτάσω μέχρι τέλους. Θέλω να ευχαριστήσω το Σύλλογό μου, ΣΜΑΒ, που μου έδωσε αυτή την ευκαιρία, τον ΣΟΑΒΕ του οποίου είμαι μέλος και εκπροσωπώ τη Βόρεια Ελλάδα, την ΟΜΑΕ που μας δίνει αυτή την ευκαιρία και τη Motorsport Greece».

Marialena Pavli

Από την πλευρά της, η Μαριαλένα Παυλή ξεκίνησε από τα καρτ σε ηλικία 15 ετών και με την ενηλικίωσή της πέρασε στους αγώνες αυτοκινήτων. Πέρσι συμμετείχε στους Dirt Games με αυτοκίνητο, και φέτος αποσκοπεί να ακολουθήσει όλο το θεσμό.

«Σήμερα είναι η δεύτερη διπλή προπόνηση που κάνουμε με την υποστήριξη της Ομοσπονδίας και με την καθοδήγηση του Λάμπρου Αθανασούλα, και από μόνη μου είχα κάνει κι εγώ προπόνηση δύο Σαββατοκύριακα νωρίτερα, και πάλι σε αυτή την πίστα, ώστε να εξοικειωθώ όσο το δυνατόν περισσότερο με το buggy. Και για αυτό θέλω να ευχαριστήσω τη Roustemis Motorsport και τη Nissan Χαλκιάς για την υποστήριξη και τη βοήθειά τους στην προετοιμασία μου. Το Crosscar είναι πάρα πολύ ωραίο οδηγικά, πολύ γρήγορο και σε εξελίσσει ως οδηγό, όχι μόνο στην οδήγηση του συγκεκριμένου αλλά και μετέπειτα για την οδήγηση και του αυτοκινήτου. Πιστεύω ότι έχω πάρει πολλά πράγματα από αυτό», είπε η Μαριαλένα.

Για την συμμετοχή της στο θεσμό του FIA Rally Star και τους στόχους της στον επερχόμενο τελικό, κατέληξε: «Ήταν πολύ ωραία η εμπειρία στο ΟΑΚΑ και χάρηκα πολύ που προκρίθηκα. Είναι ένα όνειρο και εμπειρία ζωής, διότι δεν είναι ένας απλός αγώνας, αλλά ένας που μπορεί να έχει μεγάλη συνέχεια. Η αλήθεια είναι ότι είμαι πολύ αγχώδης αλλά θα προσπαθήσω να το ευχαριστηθώ, και το ιδανικό θα ήταν να προκριθώ. Και γιατί όχι, άλλωστε, μιας και θεωρητικά με τις προδιαγραφές που είχαμε για να συμμετέχουμε στο διαγωνισμό θεωρητικά είμαστε όλοι στο ίδιο επίπεδο».

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!