Kia EV6: Ήρθε και επαναπροσδιορίζει την ηλεκτροκίνηση - Οι τιμές στην Ελλάδα

Στάθης Κοκκορόγιαννης
Kia EV6: Ήρθε και επαναπροσδιορίζει την ηλεκτροκίνηση - Οι τιμές στην Ελλάδα
Το νέο αμιγώς ηλεκτρικό Kia EV6 ήρθε στην Ελλάδα και εκπροσωπεί το μέλλον της βιώσιμης κινητικότητας της εταιρείας με τη νέα του αρχιτεκτονική, πλούσια γκάμα και δυναμικές επιδόσεις.

Το νέο Kia EV6 πραγματοποίησε το επίσημο ντεμπούτο του στην Ελλάδα και είναι το πρώτο μοντέλο της κορεατικής φίρμας που βασίζεται στην εξαιρετικά προηγμένη και εξελιγμένη αρχιτεκτονική της εταιρείας, σχεδιασμένη ειδικά για ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία (BEV). Το αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο έρχεται και προσφέρει μεγάλη αυτονομία, μηδενικές εκπομπές ρύπων, υψηλής τεχνολογίας ταχυφόρτιση 800V και crossover στιλ.

Με το EV6 ξεκινά η εφαρμογή της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της μάρκας για τα οχήματα BEV, plug-in hybrid (PHEVs) και υβριδικά (HEVs) ώστε να καλυφθεί το 40 % των συνολικών πωλήσεων της Kia έως το 2030, με ετήσιο στόχο πωλήσεων 1,6 εκατομμύρια μονάδες για αυτά τα φιλικά προς το περιβάλλον μοντέλα. Έως το 2025 η Kia σχεδιάζει να ενισχύσει την γκάμα EV με 11 μοντέλα BEV, το πρώτο από τα οποία είναι το EV6. Από αυτά τα 11, τα επτά θα βασίζονται στην αρχιτεκτονική E-GMP, ενώ τέσσερα θα είναι EV που θα βασίζονται σε υπάρχοντα μοντέλα.

EV6 με πληθώρα συστημάτων

Kia EV6

Η γκάμα του EV6 προσφέρει επιλογή από πολλαπλές πλήρως ηλεκτρικές εκδόσεις κινητήρων μηδενικών εκπομπών, συμπεριλαμβανομένων μπαταριών μεγάλης (77,4 kWh) και τυπικής αυτονομίας (58,0 kWh). Η έκδοση 2WD 77,4 kWh μπορεί να διανύσει έως και 528 χιλιόμετρα με μία μόνο φόρτιση στον συνδυασμένο κύκλο WLTP. Με μέγιστη ροπή 605 Nm διαθέσιμη στην έκδοση AWD, αυτή η έκδοση του EV6 μπορεί να επιταχύνει για τα 0-100 χλμ./ώρα σε μόλις 5,2 δευτερόλεπτα. Η μπαταρία 77,4 kWh συνδυάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα 168 kW ή 229 ίππους που κινεί τους πίσω τροχούς, ενώ για τις εκδόσεις AWD EV6, δύο ηλεκτρικοί κινητήρες κινούν τον μπροστινό και τον πίσω άξονα με συνδυαστική ισχύ 239 kW ή 325 ίππους.

Εξοπλισμένο με δύο ηλεκτρικούς κινητήρες 430 kW, το EV6 GT ανάγει τις ηλεκτρικές επιδόσεις σε πολύ υψηλό επίπεδο. Το EV6 GT διατίθεται αποκλειστικά με τη μεγάλη μπαταρία 77,4 kWh μεγάλης αυτονομίας. Με μέγιστη απόδοση ροπής 740 Nm ροπής, το μοντέλο επιταχύνει από τα 0 έως τα 100 χλμ/ώρα σε μόλις 3,5 δευτερόλεπτα και μπορεί να φτάσει την τελική ταχύτητα των 260 χλμ./ώρα. Η προσθήκη ενός ηλεκτρονικού διαφορικού περιορισμένης ολίσθησης συμπληρώνει το προηγμένο σύνολο του EV6 GT.

Το EV6 προσφέρει δυνατότητες φόρτισης 800V και 400V χωρίς να απαιτούνται πρόσθετα εξαρτήματα ή προσαρμογείς (αντάπτορες). Το αυτοκίνητο υποστηρίζει υψηλές ταχύτητες φόρτισης της μπαταρίας από το 10% έως το 80% του περιεχομένου της σε μόλις 18 λεπτά, σε όλες τις εκδόσεις παραλλαγές, ή φόρτιση 100 χιλιομέτρων αυτονομίας σε λιγότερο από 4,5 λεπτά στην έκδοση 2WD με την μπαταρία 77,4 kWh.

Το EV6 εκφράζει το νέο σχεδιαστικό προσανατολισμό της Kia

Kia EV6

Το EV6 σχεδιάστηκε σύμφωνα με τη νέα φιλοσοφία design της μάρκας, «Opposites United», που σύμφωνα με την κορεατική φίρμα εμπνέεται από τις αντιθέσεις που υπάρχουν στη φύση και την ανθρωπότητα. Στο επίκεντρο της φιλοσοφίας του σχεδιασμού βρίσκεται μια νέα οπτική ταυτότητα που προκαλεί θετικές δυνάμεις και φυσική ενέργεια, με αντίθετους συνδυασμούς έντονων στοιχείων και ανάγλυφων επιφανειών.

Στο εμπρός μέρος η «μάσκα τίγρης» της Kia έχει επανασχεδιαστεί για την ψηφιακή εποχή. Αποτελώντας μέρος αυτού του «Digital Tiger Face», τα φώτα ημέρας έχουν μια κομψή, σύγχρονη εμφάνιση και περιλαμβάνουν ένα «διαδοχικό» δυναμικό μοτίβο φωτισμού. Από κάτω ένας χαμηλά τοποθετημένος αεραγωγός διευρύνει οπτικά το εμπρός μέρος του αυτοκινήτου, τονίζοντας τη high tech εικόνα του. Το προφίλ διαθέτει μια σιλουέτα εμπνευσμένη από τα crossover, η οποία είναι μοντέρνα, κομψή και αεροδυναμική.

Στο κάτω μέρος των θυρών υπάρχει μια χαρακτηριστική γραμμή η οποία στη συνέχεια έχει μια κλίση προς τα πάνω και προς τους θόλους των πίσω τροχών έτσι ώστε το προφίλ του αυτοκινήτου να επιμηκύνεται οπτικά. Σχεδιασμένο εν μέρει έτσι ώστε να έχει την καλύτερη δυνατή αεροδυναμική απόδοση, έχει μια πίσω κολώνα με έντονη κλίση και ένα μαύρο γυαλιστερό ένθετο που φαίνεται να επεκτείνει την επιφάνεια του παραθύρου. Πάνω από αυτό υπάρχει μια αεροτομή οροφής τύπου πτέρυγας που διοχετεύει τον αέρα προς τα κάτω και προς το σπόιλερ που βρίσκεται χαμηλότερα και πάνω από τα χαρακτηριστικά πίσω φώτα του αυτοκινήτου.

Εσωτερικό νέας φιλοσοφίας στο ΕV6

Kia EV6

Ο εσωτερικός σχεδιασμός, ξεχωριστός στα πλαίσια της εποχής των EV, επωφελείται σημαντικά από τη χρήση της ειδικής πλατφόρμας E-GMP της Kia. Παρά τις κόμπακτ εξωτερικές διαστάσεις του EV6, το μεταξόνιο των 2.900 mm έχει ως αποτέλεσμα οι χώροι στο εσωτερικό να είναι ανάλογοι πολλών SUV μεσαίου μεγέθους.

Ένα από τα καλύτερα στοιχεία είναι η υψηλής τεχνολογίας καμπύλη οθόνη του συστήματος infotainment 12,3 ιντσών. Η καθαρή σχεδίαση της ευρείας οθόνης και του ταμπλό δίνει στο εσωτερικό μια αίσθηση ευρύτητας. Όσοι κάθονται μπροστά απολαμβάνουν μια λιτή, μινιμαλιστική αρχιτεκτονική ταμπλό που τονίζει την αξιοσημείωτη αίσθηση του χώρου της καμπίνας. Καθώς δεν υπάρχει ανάγκη για ένα κεντρικό τούνελ μετάδοσης το επίπεδο δάπεδο του EV6 παρέχει σε όσους κάθονται πίσω 990 χιλιοστά χώρο για τα πόδια τους εξασφαλίζοντας τη βέλτιστη δυνατή άνεση.

Συστήματα ασφάλειας και άνεσης τελευταίας τεχνολογίας

Kia EV6

Για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η άνεση στον αυτοκινητόδρομο, το EV6 διαθέτει το πιο εξελιγμένο Highway Driving Assist της Kia με υποστήριξη αλλαγής λωρίδας. Χρησιμοποιώντας ραντάρ που είναι τοποθετημένα περιφερειακά στο αυτοκίνητο, το σύστημα μπορεί να βοηθήσει τον οδηγό να διατηρήσει μια καθορισμένη απόσταση και ταχύτητα από το προπορευόμενο όχημα ενώ η τεχνολογία Lane Following Assist τοποθετεί το αυτοκίνητο στο μέσο της λωρίδας του. Χρησιμοποιώντας το Smart Cruise Control που βασίζεται στην πλοήγηση με έλεγχο στροφών, το σύστημα μπορεί να μειώσει την ταχύτητα του αυτοκινήτου στις στροφές και να επαναφέρει την ταχύτητα μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες. Το EV6 διαθέτει συστήματα παρακολούθησης τυφλού σημείου και συστήματα υποβοήθησης αποφυγής σύγκρουσης τυφλού σημείου για να διασφαλίζεται ότι οι αλλαγές λωρίδας γίνονται πάντα με ασφάλεια.

Το σύστημα ασφαλείας χρησιμοποιεί αισθητήρες ραντάρ για να προειδοποιήσει τον οδηγό ότι πλησιάζει κάποιο όχημα, με το σύστημα να ενεργοποιεί τα φρένα εάν υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης κατά τους ελιγμούς αλλαγής λωρίδας. Το σύστημα Forward Collision-Avoidance Assist της Kia περιλαμβάνει πλέον λειτουργίες στροφής σε διασταύρωση και διάσχιση διασταύρωσης που στοχεύουν στην παροχή μέγιστης προληπτικής ασφάλειας κατά την πλοήγηση σε διασταυρώσεις. Επιπλέον το EV6 διαθέτει ένα νέο ευφυές σύστημα εμπρός φωτισμού τεχνολογίας LED, προειδοποίηση συγκέντρωσης οδηγού, ενώ κάμερες εμφανίζουν θέα 360 μοιρών γύρω από το αυτοκίνητο, με την προβολή να γίνεται στην οθόνη του συστήματος infotainment του EV6 για το καλύτεορ δυνατό παρκάρισμα.

kia

Image Credit: Νίκος Μήτσουρας (Η φωτογράφηση πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς)

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!