Ράλλυ Ντακάρ: Έγραψε ιστορία ο Πετρούτσι στην ΕΔ5 (vid)

Πάνος Σεϊτανίδης
Ράλλυ Ντακάρ: Έγραψε ιστορία ο Πετρούτσι στην ΕΔ5 (vid)
Ο Ιταλός έγινε ο πρώτος αναβάτης του MotoGP που κέρδισε ειδική στη θρυλική δοκιμασία, σε μία ημέρα δίχως ανακατατάξεις.

H αγωνιστική Οδύσσεια στα αφιλόξενα εδάφη της Σαουδικής Αραβίας συνεχίζεται και η πέμπτη ημέρα δράσης στο πλαίσιο του 44ου Ράλλυ Ντακάρ μπορεί να μην άλλαξε πολλά στις γενικές κατατάξεις, είχε όμως πολύ «ψωμιά» και θέαμα! Με 213 χιλιόμετρα απλής διαδρομής 395 χρονομετρημένης, με εκκίνηση και τερματισμό στη Ριάντ.

Στο παρακάτω video μπορείτε να δείτε τα εκτεταμένα highlights της ημέρας, προτού περάσουμε σε λεπτομέρειες για όσα έγιναν στη Σαουδική Αραβία!

Αυτοκίνητα

Τον ταχύτερο χρόνο της ημέρας τον σημείωσε ο Χενκ Λάτεγκαν της Toyota Gazoo Racing και αυτή ήταν η πρώτη φετινή νίκη του Νότιο Αφρικανού. Δύο λεπτά πίσω του πλασαρίστηκε το BRX Hunter του Σεμπαστιέν Λεμπ και με το Toyota Hilux του Νάσερ Αλ-Ατίγια στην όγδοη θέση, ο Αλσατός έκοψε 3 λεπτά από το προβάδισμα του Καταριανού.

Ωστόσο, ο Αλ-Ατίγια που ως πρωτοπόρος της γενικής κατάταξης έβγαινε πρώτος στο δρόμο και μάλιστα δίχως τα σημάδια από τις μοτοσυκλέτες να του δείχνουν το δρόμο μιας και τα 2τροχα είχαν άλλη διαδρομή, παραμένει 35 λεπτά μπροστά.

Για τα Audi Q RS e-tron ήταν μία δύσκολη ημέρα. Ταχύτερος εκ των οδηγών της Γερμανικής ομάδας ήταν ο Σουηδός Ματίας Έκστρομ που έκανε τον 22ο χρόνο ενώ ο Στεφάν Πετερανσέλ, σταμάτησε για να δώσει μέρη της ανάρτησής του στον Κάρλος Σάινθ που είχε πληγώσει τη δική του και εκείνος περίμενε το φορτηγό με τα ανταλλακτικά.

Το Top-5 της γενικής κατάταξης:
1. Νάσερ Αλ Ατίγια (QAT) Toyota Gazoo Racing 17h24m23s
2. Σεμπαστιέν Λεμπ (FRA) BRX +35:10
3. Λούσιο Αλβάρες (ARG) Overdrive Toyota +51:15
4. Yazeed Al Rajhi (SAU) Overdrive Toyota +54:46
4. Βλάντιμιρ Βασίλιεφ (RAF) VRT Team +1:07:52

Μοτοσυκλέτες

Στους δύο τροχούς ο σταρ του MotoGP, Ντανίλο Πετρούτσι, απέδειξε πως δεν πήγε στη Σαουδική Αραβία για την εμπειρία και μόνο. Ο Ιταλός της Tech 3 KTM πανηγύρισε την πρώτη του νίκη, έστω και με προβάδισμα μόλις 2 δευτερολέπτων από τον Ρος Μπραντς της Monster Energy Yamaha.

Στη γενική κατάταξη δεν άλλαξε τίποτα στην κορυφή, οι πρώτοι πέντε διατήρησαν τις θέσεις τους και μάλιστα με μικρές διαφοροποιήσεις στις μεταξύ τους διαφορές. Μόλις οκτώ λεπτά χωρίζουν το Top-4.

Ο Βασίλης Μπούδρος έφτασε μία ακόμα φορά στον τερματισμό, αυτή τη φορά με τον 102ο χρόνο ανάμεσα σε 140 μοτοσυκλέτες. Ο Έλληνας αναβάτης δεν έχασε πολύ έδαφος στη γενική κατάταξη, είναι πλέον 85ος.

Το Top-5 της γενικής στις μοτοσυκλέτες:
1. Σαμ Σάντερλαντ (GBR) Gas Gas 19h01m50s
2. Ματίας Ουόλκνερ (AUT) Red Bull KTM +2:29
3. Αντριέν Φαν Μπεβερέν (FRA) Yamaha Rally Team +5:59
4. Ντάνιελ Σάντερς (AUS) Gas Gas +8:01
5. Λορένζο Σαντολίνο (ESP) Sherco Factory +15:27

Quad

Τον καλύτερο χρόνο στην κατηγορία των Quad σημείωσε ο Αλεξάντρ Ζιρού της Yamaha Racing-SMX-Drag’on. Ο Γάλλος ήταν 12 λεπτά μπροστά από τον Καμίλ Βισνιέφσκι της ORLEN Team αλλά το σημαντικότερο, 17 λεπτά ταχύτερος του Αμερικανού Πάμπλο Κοπέτι της Del Amo Motorsports/Yamaha Rally Team.

Έτσι κατάφερε να πάρει τα ηνία στη γενική κατάταξη, με προβάδισμα 3 λεπτών και 53 δευτερολέπτων. Αυτή είναι η μοναδική κατηγορία που είχαμε αλλαγή στην κορυφή!

Φορτηγά

Η KAMAZ σάρωσε ξανά, κάνοντας κατάληψη στο Top-4 των χρόνων. Ταχύτερος ήταν ο Αντρέι Καρτζίνοφ που ανέκαμψε μετά τα προβλήματα της προηγούμενης ημέρας αλλά κερδισμένος ήταν ο Ντμίτρι Σοτνίκοφ που πήρε τρία λεπτά από τον Εντουάρντ Νικολάεφ.

Το Top-5 γενικής στα φορτηγά:
1. Ντμίτρι Σοτνίκοφ (RUS) Kamaz Master 19h09m20s
2. Εντουάρντ Νικολάεφ (RUS) Kamaz Master +9:53
3. Αντόν Σιμπάλοφ (RUS) Kamaz Master +26:27
4. Γιάνους Φαν Κάστερεν (NLD) Petronas Team De Rooy Iveco +52:16
5. Αλές Λοπρέ (CZE) Praga +1:01:13

Lightweight Prototypes (T3)

Άλλη μία νίκη για τον Σεθ Κιντέρο της Red Bull Off-Road Junior Team USA στα T3 – η τρίτη συνεχόμενη. Ο Αμερικανός προσπαθεί να καλύψει λίγο από το χαμένο έδαφος αλλά στην κορυφή, ο Τσαλέκο Λόπεζ αύξησε ακόμα περισσότερο το προβάδισμά του από τον Σεμπάστιαν Έρικσον, που είναι και ο μόνος που μπορεί να τον απειλήσει.

Το Top-5 διαμορφώνεται ως εξής:
1. Τσαλέκο Λόπες (CHL) EKS - South Racing 20h38m29s
2. Σεμπάστιαν Έρικσον (SWE) EKS - South Racing +22:16
3. Φιλίπε Πιντσεντέζ (FRA) Pinch Racing +2:05:38
4. Φερνάντο Αλβάρεζ (ESP) South Racing Can-Am +2:19:25
3. Κριστίνα Γκουτιέρες (ESP) Red Bull Off-Road Junior Team USA +2:22:20

Η επόμενη ημέρα

Στο πλαίσιο της έκτης ειδικής διαδρομής της φετινής εκδοχής του αγώνα, πληρώματα και αναβάτες έχουν πάλι εκκίνηση και τερματισμό στη Ριάντ. Τα τετράτροχα θα καλύψουν 562 χιλιόμετρα, με 348 εξ αυτών χρονομετρημένα. Θα κινηθούν δυτικά της πρωτεύουσας και στα μισά της διαδρομής, θα έχουν να αντιμετωπίσουν περίπου 40 χιλιόμετρα από αμμόλοφους.

Η εκπομπή του Gazzetta για το Ράλλυ Ντακάρ

Στο video που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε τη συζήτηση του Βασίλη Ορφανού με τον Πάνο Σεϊτανίδη, για την αγωνιστική Οδύσσεια του Ράλλυ Ντακάρ.

Φωτογραφία: Red Bull Content Pool

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!