Ράλλυ Ντακάρ: Πρωτιά δώρο για Αλ-Ατίγια στην ΕΔ4 (vid)

Πάνος Σεϊτανίδης
Ράλλυ Ντακάρ: Πρωτιά δώρο για Αλ-Ατίγια στην ΕΔ4 (vid)
Η τέταρτη ημέρα δράσης στην αφιλόξενη έρημο της Σαουδικής Αραβίας δεν είχε ανακατατάξεις στην κορυφή των κατηγοριών.

Μετά από 707 χιλιόμετρα, , τα 465 εκ των οποίων χρονομετρημένα, πληρώματα και αναβάτες έφτασαν στη Ριάντ ολοκληρώνοντας την τέταρτη ειδική διαδρομή του 44ου Ράλλυ Ντακάρ. Σε μία ημέρα που δεν έφερε ανατροπές στις κορυφές των γενικών κατατάξεων των πέντε κατηγοριών.

Αυτοκίνητα

Τον ταχύτερο χρόνο της ημέρας τον σημείωσε ο τοπικός ήρωας Γιαζίντ Αλ-Ράτζι της Overdrive Toyota, ωστόσο έλαβε εκ των υστέρων ποινή 2 λεπτών γιατί υπερέβη το όριο ταχύτητας σε ουδέτερη ζώνη, μα αποτέλεσμα να πέσει πέμπτος. Παρ’ όλα αυτά, κέρδισε δύο θέσεις στη γενική κατάταξη. Ο Νάσερ Αλ-Ατίγια ήταν αυτός που κληρονόμησε την πρωτιά. Με τη δεύτερη λοιπόν νίκη του σε τέσσερις ειδικές, ο οδηγός από το Κατάρ διεύρυνε το προβάδισμά του. Έστω και για λίγο και είναι 38 λεπτά από τον Σεμπαστιέν Λεμπ.

Ο Αλσατός ήταν αυτός που πλασαρίστηκε πίσω του στην ΕΔ4, Μάλιστα ήταν μόλις 25 δευτερόλεπτα πιο αργός με τον «Κυνηγό» της Prodrive BRX, με τρίτο τον νικητή της προηγούμενης ημέρας, Κάρλος Σάινθ. Μάλιστα ο Ισπανός χρειάστηκε να καλύψει τα τελευταία 86 μίλια με σπασμένο ημιαξόνιο στο Audi Q RS e-tron αλλά παρ’ όλα αυτά, ήταν μόλις 52 δευτερόλεπτα πίσω από τον καλύτερο χρόνο. Σε μία ημέρα πραγματικό ντέρμπι!

Το Top-5 της γενικής κατάταξης:
1. Νάσερ Αλ Ατίγια (QAT) Toyota Gazoo Racing 13h26m02s
2. Σεμπαστιέν Λεμπ (FRA) BRX +38:05
3. Yazeed Al Rajhi (SAU) Overdrive Toyota +49:15
4. Ζινιέλ ντε Βιγιέ (ZAF) Toyota Gazoo Racing +49:17
5. Λούσιο Αλβάρες (ARG) Overdrive Toyota +53:58

Μοτοσυκλέτες

Στους δύο τροχούς, ο νικητής της δεύτερης ειδικής, Χοάν Μπαρέντα Μπορτ, επικράτησε ξανά. Ήταν 3 λεπτά ταχύτερος του teammate του στη Monster Energy Honda, Πάμπλο Κουαντινίγια.

Παρότι μόλις έκτος και 9 λεπτά μακριά, ο Σαμ Σάντερλαντ της Gas Gas παρέμεινε στην κορυφή κι τα 4 δευτερόλεπτα προβάδισμα που είχε, έγιναν 3 λεπτά. Γιατί ο Άντριεν Φαν Μπέβερεν της Monster Energy Yamaha Rally Team ήταν πιο αργός, έχασε μάλιστα τη δεύτερη θέση της γενικής από τον Ματίας Γουόλκνερ της KTM.

Ο πρωτοπόρος στο ξεκίνημα του αγώνα, Ντάνιελ Σάντερς της Gas Gas κέρδισε μία θέση ενώ πίσω του είναι ο Λορένζο Σαντολίνο της Sherco και οι Κουαντινίγια-Μπαρέντα.

Το Top-5 της γενικής στις μοτοσυκλέτες:
1. Σαμ Σάντερλαντ (GBR) Gas Gas 15h30m01s
2. Ματίας Ουόλκνερ (AUT) Red Bull KTM +3:00
3. Αντριέν Φαν Μπεβερέν (FRA) Yamaha Rally Team +4:54
4. Ντάνιελ Σάντερς (AUS) Gas Gas +7:07
5. Λορένζο Σαντολίνο (ESP) ShercoFactory +10:28

Στα Quad ταχύτερος ήταν ο Αργεντινός Μανουέλ Αντουγιάρ της 7240 Team Yamaha αλλά στη γενική κατάταξη εξακολουθεί να προηγείται ο Αμερικανός Πάμπλο Κοπέτι της Del Amo Motorsports/Yamaha Rally Team. Οι Αλεξάντρ Ζιρού (Yamaha Racing-SMX-Drag’on) και Αλεξάντρ Μαξίμοφ (Chyr Mari) ήταν στις θέσεις 2 και 3 στο τέλος της ημέρας και παραμένουν σε αυτές τις θέσεις και στη γενική κατάταξη.

Φορτηγά

Η KAMAZ σάρωσε ξανά, κάνοντας κατάληψη στο Top-3 των χρόνων. Ταχύτερος ήταν ο τέσσερις φορές νικητής Εντουάρντ Νικολάεφ, που έκοψε πέντε λεπτά από τον τρίτο στην ΕΔ4 αλλά ακόμα πρωτοπόρο της γενικής Ντμίτρι Σοτνίκοφ. Αυτός που έχασε έδαφος ήταν ο Αντρέι Καρτζίνοφ που έφτασε στον τερματισμό με 86 λεπτά καθυστέρηση, όντας μόλις 18ος. Πράγμα που τον έριξε έβδομο γενικής.

Το Top-5 γενικής στα φορτηγά:
1. Ντμίτρι Σοτνίκοφ (RUS) Kamaz Master 15h02m53s
2. Εντουάρντ Νικολάεφ (RUS) Kamaz Master +6:10
3. Αντόν Σιμπάλοφ (RUS) Kamaz Master +25:05
4. Γιάνους Φαν Κάστερεν (NLD) Petronas Team De Rooy Iveco +48:54
5. Αλές Λοπρέ (CZE) Praga +58:10

Lightweight Prototypes (T3)

Στα T3 ο Σεθ Κιντέρο της Red Bull Off-Road Junior Team USA σημείωσε τη δεύτερη συνεχόμενη πρωτιά του, μπροστά από τον Γκιγιόμ Ντε Μεβιού της Red Bull Off-Road Junior Team USA και τον Τσαλέκο Λόπεζ που διατηρεί υγιές προβάδισμα 21 λεπτών από τον πλησιέστερο αντίπαλο.

Το Top-5 διαμορφώνεται ως εξής:
1. Τσαλέκο Λόπες (CHL) EKS - South Racing 16h08m33s
2. Σεμπάστιαν Έρικσον (SWE) EKS - South Racing +20:59
3. Φιλίπε Πιντσεντέζ (FRA) Pinch Racing +1:46:09
4. Φερνάντο Αλβάρεζ (ESP) South Racing Can-Am +2:02:34
3. Κριστίνα Γκουτιέρες (ESP) Red Bull Off-Road Junior Team USA +2:18:33

Η επόμενη ημέρα

Στο πλαίσιο της πέμπτης ειδικής διαδρομής της φετινής εκδοχής του αγώνα, πληρώματα και αναβάτες έχουν εκκίνηση και τερματισμό στη Ριάντ. Όμως θα καλύψουν 560 χιλιόμετρα, με 346 εξ αυτών χρονομετρημένα. Θα κινηθούν ανατολικά, με το τερέν να είναι αρχικά πετρώδες, πριν δώσει τη θέση του σε αμμόλοφους.

Η εκπομπή του Gazzetta για το Ράλλυ Ντακάρ

Στο video που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε τη συζήτηση του Βασίλη Ορφανού με τον Πάνο Σεϊτανίδη, για την αγωνιστική Οδύσσεια του Ράλλυ Ντακάρ.

Φωτογραφία: Red Bull Content Pool

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!