Ράλλυ Ντακάρ: Πρωτιά Λεμπ στην ΕΔ2, στην αντεπίθεση τα Audi (vid)

Πάνος Σεϊτανίδης
Ράλλυ Ντακάρ: Πρωτιά Λεμπ στην ΕΔ2, στην αντεπίθεση τα Audi (vid)
Η δεύτερη ημέρα πλήρους δράσης στη Σαουδική Αραβία έφερε αλλαγή σκηνικού σε μοτοσυκλέτες και side-by-side.

Συναρπαστική σε εξέλιξη αποδείχθηκε η δεύτερη ημέρα πλήρους δράσης στο Ράλλυ Ντακάρ, με την ειδική διαδρομή των 338 χιλιομέτρων με εκκίνηση στη Χαΐλ και τερματισμό στην Αλ Κασούμα. Σε μία αναπόφευκτη διαφοροποίηση του σκηνικού αφού οι βροχοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει το μπιβουάκ στν Αλ Αρταγουιγιά, ανάγκασαν τους οργανωτές να ανακατέψουν την τράπουλα.

Αυτοκίνητα

Σε μία ταχύτατη ειδική διαδρομή, η Bahrain Raid Xtreme και ο «Κυνηγός» της που έκαναν ντεμπούτο στον περυσινό αγώνα, πήραν την παρθενική τους πρωτιά. Υπεύθυνος για αυτή ήταν ο εννέα φορές παγκόσμιος πρωταθλητής ράλλυ, Σεμπαστιέν Λεμπ, που κυνηγά την πρώτη του νίκη στο Ντακάρ. Θα τα καταφέρει στην 44η εκδοχή του;

Ο Αλσατός δάμασε τους αμμόλοφους και τις γρήγορες αμμώδεις διαδρομές, σε μία ημέρα όπου η πλοήγηση έπαιξε ξανά καθοριστικό ρόλο. Αυτή ήταν η 15η πρωτιά του σε ειδική και μάλιστα ήρθε και με «προσπέρασμα» επί του Νάσερ Αλ-Ατίγια μέσα στην ειδική. Ωστόσο, ο οδηγός από το Κατάρ παραμένει στην κορυφή της γενικής κατάταξης με το Toyota Hilux αν και το προβάδισμά του μειώθηκε κατά 3μιση λεπτά.

Cyril Despres

Για την Audi ήταν μία πολύ καλύτερη ημέρα, δίχως προβλήματα. Και τα τρία RS Q e-tron έφτασαν στον τερματισμό και μάλιστα με ανταγωνιστικούς χρόνους. Ο Κάρλος Σάινθ ήταν τρίτος, ο Στεφάν Πετερανσέλ τέταρτος και ο Ματίας Έκστρομ ένατος. Ωστόσο, στη γενική κατάταξη είναι και οι τρεις εκτός 20άδας.

Το Top-5 της γενικής κατάταξης:
1. Νάσερ Αλ Ατίγια (QAT) Toyota Gazoo Racing 6h59m21s
2. Σεμπαστιέν Λεμπ (FRA) BRX +09:16
3. Λούσιο Αλβάρες (ARG) Overdrive Toyota +40:53
4. Βλαντιμίρ Βασίλιεφ (RUS) VRT Team +43:39
5. Μάρτιν Πρόκοπ (CZE) Benzina ORLEN Team +44Q:53

Μοτοσυκλέτες

Στους δύο τροχούς, είχαμε αλλαγή σκηνικού. Ο πρωτοπόρος Ντάνιελ Σάντερς κα ο Πάμπλο Κουαντινίγια που τον ακολουθούσε, χάθηκαν και έχασαν έδαφος, αν και ο Αυστραλός παραμένει κοντά στην κορυφή.

Εκεί πλέον βρίσκεται ένας άλλος αναβάτης της Gas Gas, ο έμπειρος Βρετανός Σαμ Σάντερλαντ που έκανε τον δεύτερο καλύτερο χρόνο της ημέρας, με τον Γάλλο Αντριέν Φαν Μπεβερέν της Yamaha να έχει περάσει δεύτερος γενικής.

Camille Chapeliere

Όμως οι διαφορές μειώθηκαν, είναι χαρακτηριστικό πως ο τέταρτος Ματίας Ουόλκνερ, είναι μόνο 4 λεπτά μακριά. Ο περυσινός νικητής Κέβιν Μπεναβίδες μπήκε ξανά στο παιχνίδι σημειώνοντας τον τρίτο καλύτερο χρόνο ενώ η καλύτερη επίδοση στην ΕΔ2 ανήκε στον Joan Barreda Bort της Monster Honda. Αυτή ήταν η 28η κερδισμένη ειδική για τον Ισπανό, που είναι μόλις 5 μακριά από το απόλυτο ρεκόρ.

Το Top-5 στις μοτοσυκλέτες:
1. Σαμ Σάντερλαντ (GBR) Gas Gas 8h31m29s
2. Αντριέν Φαν Μπεβερέν (FRA) Yamaha Rally Team +2:51
3. Ντάνιελ Σάντερς (AUS) Gas Gas +3:29
4. Ματίας Ουόλκνερ (AUT) Red Bull KTM +4:08
5. Σκάιλερ Χάους (USA) Husqvarna Factory Racing+9:59

Φορτηγά

Η KAMAZ σάρωσε ξανά, οι οδηγοί της έκαναν κατάληψη στην τετράδα και αυτό αποτυπώθηκε και στη γενική κατάταξη. Τον καλύτερο χρόνο σημείωσε ο Αντρέι Καρτζίνοφ που ανέβηκε τρίτος γενικής ενώ η διαφορά ανάμεσα στον πρώτο Ντμίτρι Σοτνίκοφ και τον δεύτερο Εντουάρντ Νικολάεφ, είναι πλέον στα 2 λεπτά.

Dmitry Sotnikov

Το Top-5 γενικής στα φορτηγά:
1. Ντμίτρι Σοτνίκοφ (RUS) Kamaz Master 7h59m07s
2. Εντουάρντ Νικολάεφ (RUS) Kamaz Master +02:07
3. Αντρέι Καρτζίνοφ (RUS) Kamaz Master +18:34
4. Αντόν Σιμπάλοφ (RUS) Kamaz Master +22:43
5. Αλές Λοπρέ (CZE) Praga +31:11

Lightweight Prototypes

Αλλαγή σκηνικού με τον Σεθ Κιντέρο να αντιμετωπίζει προβλήματα λίγο πριν το τέλος της ειδικής και να χάνει πολύ χρόνο, όπως άλλωστε και ο teammate του στη Red Bull Off-Road Junior Team, Αντρέας Μίκελσεν. Τουλάχιστον ένας ακόμα της παρέας, ο Βέλγος Γκιγιόμ Ντε Μεβιού σημείωσε τον καλύτερο χρόνο.

Ωστόσο, ήταν ο δεύτερος Τσελέκο Λόπεζ που πέρασε στην κορυφή της γενικής κατάταξης και μάλιστα αύξησε και το προβάδισμά του έναντι του Σεμπάστιαν Έρικσον.

Lopez

Το Top-5 διαμορφώνεται ως εξής:
1. Τσαλέκο Λόπες (CHL) EKS - South Racing 8h30m15s
2. Σεμπάστιαν Έρικσον (SWE) EKS - South Racing +08:30
4. Πάβελ Λεμπέντεφ (RUS) MSK Rally Team +23:48
4. Κριστίνα Γκουτιέρες (ESP) Red Bull Off-Road Junior Team +42:45
5. Φιλίπι Πινσεντέζ (FRA) Pinch Racing +48:19

Η επόμενη ημέρα

Παρά τις πλημμύρες και την αλλαγή σκηνικού αφού δεν θα έχουμε μαραθώνια ειδική, το road book της ΕΔ3 παραμένει ως έχει, με 368 αγωνιστικά χιλιόμετρα με εκκίνηση/τερματισμό στην Αλ Κασούμα.

Στο video που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε τη συζήτηση του Βασίλη Ορφανού με τον Πάνο Σεϊτανίδη, για την αγωνιστική Οδύσσεια του Ράλλυ Ντακάρ.

Φωτογραφία: Red Bull Content Pool

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!