Ράλλυ Ντακάρ: Ταχύτερος ο Αλ-Ατίγια στον «πρόλογο»

Πάνος Σεϊτανίδης
Ράλλυ Ντακάρ: Ταχύτερος ο Αλ-Ατίγια στον «πρόλογο»
Η δράση στη Σαουδική Αραβία ξεκίνησε με αγωνιστικό «ζέσταμα» 19 χιλιομέτρων.

Η αυλαία του 44ου Ράλλυ Ντακάρ άνοιξε, με πληρώματα και αναβάτες να κάνουν 600 χιλιόμετρα απλής διαδρομής για να καλύψουν μόλις 19 χιλιόμετρα χρονομετρημένης! Μία αγγαρεία από τη Τζέντα προς τη Χαΐλ που λειτούργησε ως «ζέσταμα» για ανθρώπους και μηχανές.

Αυτοκίνητα

Στην κατηγορία των αυτοκινήτων, ήταν ο Νάσερ Αλ-Ατίγια αυτός που σημείωσε τον καλύτερο χρόνο, καλύπτοντας τη διαδρομή σε λιγότερα από έντεκα λεπτά. Ο τρεις φορές νικητής του δυσκολότερου αγώνα στον πλανήτη (2011, 2015, 2019), ήταν 12 δευτερόλεπτα ταχύτερος του Audi Q RS e-tron του Κάρλος Σάινθ.

«Ήταν μία σύντομη ειδική. Είμαι χαρούμενος για τη νίκη γιατί βοηθά τη σειρά εμφάνισής μας αύριο. Είμαι ικανοποιημένος από την απόδοση του νέου Hilux», είπε ο οδηγός από το Κατάρ.

Mattias Ekstrom

Ο εννέα φορές παγκόσμιος πρωταθλητής ράλι, Σεμπαστιέν Λεμπ, σημείωσε τον πέμπτο χρόνο το BRX, ενώ ο 14 φορές νικητής στο Ντακάρ, Στεφάν Πετερανσέλ, ήταν μόλις δέκατος-τέταρτος με το ηλεκτρικό πρωτότυπο της Audi.

Το Top-3 στα αυτοκίνητα:
1. Νάσερ Αλ Ατίγια (QAT) Toyota Gazoo Racing 10m56s
2. Κάρλος Σάινθ (ESP) Team Audi Sport +00:12
3. Μπράιαν Μπαραγκουάναθ Baragwanath (ZAF) Century Racing +00:36

Μοτοσυκλέτες

Στους δύο τροχούς, ο Αυστραλός Ντάνιελ Σάντερς σημείωσε την καλύτερη επίδοση για λογαριασμό της Gas Gas. Μάλιστα, ο 27χρονος που πέρυσι ήταν ο καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενος στο Ντακάρ αναβάτης, ήταν ένα λεπτό μπροστά από τον πλησιέστερο αντίπαλο.

Daniel Sanders

Ο Σάντερς δήλωσε: «Ήταν μία γρήγορη ημέρα και δεν είχα προβλήματα. Προηγούμαι κι αυτό είναι θετικό. Ανυπομονώ για τη συνέχεια».

Ο περυσινός νικητής, Κέβιν Μπεναβίδες, ήταν τέταρτος στην πρώτη εμφάνιση στο Ντακάρ ως αναβάτης της KTM, με τους πρώην νικητές και νυν teammates του Ματίας Ουόλκνερ και Τόμπι Πράις, στην πέμπτη και την όγδοη θέση.

Το Top-3 στις μοτοσυκλέτες:
1. Ντάνιελ Σάντερς (AUS) Gas Gas 55m30s
2. Πάμπλο Κουαντινίγια (CHL) Honda Team 2022 +01:00
3. Ρος Μπραντς (BWA) Yamaha Rally Team +01:55

Φορτηγά

Στην κατηγορία… βαρέων βαρών, η Kamaz δικαιολόγησε τον τίτλο του φαβορί αφού έκανε κατάληψη στις πρώτες τέσσερις θέσεις της κατάταξης! Αυτός που προηγείται, είναι ο τέσσερις φορές νικητής στο Ντακάρ, Εντουάρντ Νικολάεφ.

Andrey Karginov

Το Top-3 στα φορτηγά:
1. Εντουάρντ Νικολάεφ (RUS) Kamaz Master 13m01s
2. Ντμίτρι Σοτνίκοφ (RUS) Kamaz Master +00:07
3. Αντρέι Καρτζίνοφ (RUS) Kamaz Master +00:15

Lightweight Prototypes

Πέρυσι ο Σεθ Κιντέρο έγινε στα 18 του ο νεότερος νικητής ειδικής διαδρομής στο Ντακάρ. Φέτος, κέρδισε με το καλημέρα! Ο Αμερικανός δήλωσε: «Ο πρόλογος πήγε πολύ καλά. Βρήκαμε κίνηση στην πορεία της ειδικής αλλά ήταν μία καλή ημέρα».

Seth Quintero

Το Top-3:
1. Σεθ Κιντέρο (USA) Red Bull Off-Road Junior Team 13m07s
2. Αντρέας Μίκελσεν (NOR) Red Bull Off-Road Junior Team +00:03
3. Φραντσίσκο Λόπες (CHL) EKS - South Racing +00:05

Η επόμενη ημέρα

Το βασικό μέρος της πρώτης εκ των δώδεκα ειδικών διαδρομών του Ράλλυ Ντακάρ 2022 περιλαμβάνει 334 αγωνιστικά χιλιόμετρα περιμετρικά του μπιβουάκ της Χαΐλ.

Στο video που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε της συζήτηση του Έλληνα με τους τρεις τερματισμούς στο Ράλλυ Ντακάρ, Βασίλη Ορφανού, με τον Πάνο Σεϊτανίδη για αυτή την αγωνιστική Οδύσσεια.


Φωτογραφίες: Red Bull Content Pool

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!