Η Gogoro κυριαρχεί στα ηλεκτρικά scooter (vid)

Κώστας Παστρίμας
Η Gogoro κυριαρχεί στα ηλεκτρικά scooter (vid)
Το μέλλον της ηλεκτροκίνησης στους δύο τροχούς είναι οι ανταλλακτικές μπαταρίες.

Η Gogoro είναι μια εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών scooter η οποία πρώτη εφάρμοσε ένα πολύ πρωτοποριακό σχέδιο όσον αφορά τη φόρτιση των μπαταριών. Η ταϊβανέζικη φίρμα δημιούργησε ένα μεγάλο δίκτυο ανταλλαγής μπαταριών στις μεγάλες πόλεις με αποτέλεσμα τα scooter της να μη μένουν ποτέ από ενέργεια στην μπαταρία τους και ουσιαστικά να μη χρειάζεται να τα φορτίσουμε.

gogoro

Με το scooter της Gogoro επισκέπτεσαι έναν σταθμό ανταλλακτικών μπαταριών και απλά βγάζεις τις μπαταρίες στο scooter σου και τοποθετείς πλήρως φορτισμένες - σαν να βάζεις βενζίνη στο πρατήριο. Το συγκεκριμένο σύστημα έχει δίνει πολύ αποδεκτό και εύχρηστο στις χώρες της Ασίας και έχουν φέρει την Gogoro σε πολύ δυνατή θέση. Δεν είναι τυχαίο πως το 2021 κατάφερε η εταιρεία να πουλήσει 63.000 ηλεκτρικά scooter στην Ταΐβάν, κάτι πολύ σημαντικό αν αναλογιστούμε ότι η δεύτερη Aeon πούλησε 7.000 scooter.

gogoro

Το σύστημα της Gogoro έχει απασχολήσει και τις μεγάλες εταιρίες κατασκευής μοτοσικλετών. Δεν είναι τυχαίο πως η Honda, η KTM, η Yamaha και η Piaggio έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας στις ανταλλακτικές μπαταρίες και αναμένεται μέσα στο 2023 να παρουσιάσουν τα ηλεκτρικά τους μοντέλα με αυτήν την τεχνολογία μπαταριών. Αυτό σημαίνει ότι τα ηλεκτρικά scooter των συγκεκριμένων εταιριών θα έχουν ίδιες μπαταρίες και ειδικούς σταθμούς ο αναβάτης θα μπορεί να ανταλλάξει την άδεια του μπαταρία με μια φορτισμένη για να συνεχίσει χωρίς άγχος τις διαδρομές του.

gogoro

Η Gogoro πάντως θέλει να επεκταθεί και στις αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής. Στην Κίνα έχει ξεκινήσει ήδη συνεργασία με την Yadea, ενώ στην Ινδία έχει εισέλθει σε συνεργασία με την Hero MotoCorp. Στην Ινδονησία η Gogoro συνεργάζεται με την Gojek, ενώ ετοιμάζει την είσοδό της στην Αυστραλία και άλλες χώρες της Ασίας.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!