Βολφ: «Ο Μάσι έκλεψε το πρωτάθλημα από τον Χάμιλτον»

Βολφ: «Ο Μάσι έκλεψε το πρωτάθλημα από τον Χάμιλτον»
Ο επικεφαλής της Mercedes, Τότο Βολφ, κατηγόρησε τον Διευθυντή Αγώνων της Formula 1, Μάικλ Μάσι, για αλλοίωση του αποτελέσματος του φετινού πρωταθλήματος.

Το GP Άμπου Ντάμπι για το πρωτάθλημα της Formula 1 αποδείχθηκε ιδιαίτερα δραματικό εντός κι εκτός πίστας, με τον Μαξ Φερστάπεν να κατακτά το πρωτάθλημα οδηγών. Όμως η Mercedes ήταν σαφώς ενοχλημένη από τον τρόπο που κρίθηκε ο τίτλος και άσκησε δύο διαφορετικές ενστάσεις για το αποτέλεσμα. Ωστόσο οι αγωνοδίκες αποφάσισαν να τις απορρίψουν.

Τις τελευταίες ημέρες η Mercedes κρατούσε κλειστά τα χαρτιά της. Όμως αποφάσισε να μην εφεσιβάλλει για τις αποφάσεις των αγωνοδικών, πράγμα που καθιστά επίσημα πρωταθλητή τον Φερστάπεν, λίγες ώρες πριν την παραλαβή του τροπαίου στο επίσημο γκαλά της FIA.

O Βολφ πραγματοποίησε την πρώτη του συνέντευξη Τύπου μετά το Άμπου Ντάμπι και κατηγόρησε ευθέως τον Διευθυντή Αγώνα, Μάικλ Μάσι, για χειραγώγηση του αποτελέσματος: «Δεν με ενδιαφέρει να συζητήσω τίποτα με τον Μάικλ Μάσι. Οι αποφάσεις που πήρε στα τελευταία τέσσερα λεπτά του αγώνα έκλεψαν από τον Λιούις Χάμιλτον ένα πανάξιο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Η οδήγησή του, ειδικά στους τελευταίους αγώνες ήταν εκπληκτική. Την Κυριακή είχε μια μεγάλη διαφορά όντας στην πρωτοπορία από την αρχή του αγώνα. Κέρδισε από την αρχή την πρωτοπορία και το να του κλέβεις το πρωτάθλημα στον τελευταίο γύρο δεν είναι αποδεκτό. Γι' αυτό η προσωπική άποψη, η επαγγελματική, οι αξίες μου, η αίσθηση της ακεραιότητάς μου, απλώς δεν είναι συμβατές με τις αποφάσεις που πάρθηκαν την Κυριακή. Είναι στο χέρι της FIA από εδώ και πέρα το πώς οι αποφάσεις και οι καταστάσεις αυτές θα αποφευχθούν».

Masi

Η FIA, έπειτα από πρωτοβουλία του Ζαν Τοντ, θα ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τη διαδικασία αποφάσεων που πάρθηκαν στους τελευταίους γύρους του αγώνα από τον Μάσι.

Όμως ο Βολφ δεν σταμάτησε εκεί και συνέχισε λέγοντας: «Αν δούμε όλες τις επίμαχες καταστάσεις που έγιναν φέτος, τις αγωνιστικές αποφάσεις στην πίστα, την ασυνέπεια της εφαρμογής των κανονισμών. Το να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ανάμεσα στις ομάδες και τους οδηγούς είναι λογικό. Αλλά ασυνεπείς αποφάσεις οδηγούν σε διαμάχες, οδηγούν σε πόλωση του κοινού και αυτό ήταν το έδαφος για πολλές από τις εντελώς περιττές διαμάχες στην πίστα».

Επιπλέον ο Βολφ στάθηκε σε προηγούμενη δήλωση του Μάσι από το 2020. Στην περίπτωση αυτή οι δηλώσεις του Αυστραλού Διευθυντή Αγώνα, αντιφάσκουν πλήρως με τις αποφάσεις που πήρε φέτος στο Άμπου Ντάμπι.

«Πως γίνεται πριν από 14 μήνες η εξήγηση που δόθηκε για μια ακριβώς ίδια κατάσταση να είναι αντίθετη από τα όσα έγιναν την Κυριακή; Όχι μόνο υπήρξε η ακριβώς αντίθετη απόφαση, ήταν μια στροφή 180 μοιρών σε σχέση με την ίδια περίσταση πριν 14 μήνες. Σχετικά με το Αυτοκίνητο Ασφαλείας υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες που πρέπει να ακολουθήσεις. Οι κανονισμοί λένε πως όλα τα μονοθέσια πρέπει να επανέλθουν στον ίδιο γύρο, πριν ο αγώνας συνεχιστεί. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο στον επόμενο γύρο και μόνο αφότου έχουν πάρει το γύρο τους πίσω όλα τα μονοθέσια, πρέπει το Αυτοκίνητο Ασφαλείας να μπει στα pit. Τίποτα από αυτά δεν έγινε. Τυχαία σε κάποια μονοθέσια επιτράπηκε να πάρουν πίσω το γύρο τους. Γιατί ο Κάρλος Σάινθ δεν είχε τη δυνατότητα να διεκδικήσει τη νίκη; Γιατί είχαν μείνει μονοθέσια μπροστά του; Γιατί το Αυτοκίνητο Ασφαλείας αποχώρησε αντίθετα με τα όσα λένε οι κανονισμοί; Η απόφαση που λήφθηκε προκάλεσε αυτό το χάος», δήλωσε ο Βολφ.

hamilton verstappen

Τέλος, ανέφερε πως τίποτα από τα παραπάνω δεν έχουν ως αποδέκτη τη Red Bull Racing ή τον Μαξ Φερστάπεν: «Θα δεχόμουν αν ο Μαξ Φερστάπεν κέρδιζε το πρωτάθλημα την Κυριακή. Η κατάσταση αυτή δεν έχει να κάνει με τον Μαξ. Είναι ένας άξιος πρωταθλητής, ήταν εντυπωσιακή η οδήγησή του και η Red Bull είναι μια τρομερή αντίπαλος. Οπότε αυτό δεν έχει να κάνει με εκείνους. Θα ήθελα πολύ να μην βρίσκομαι εδώ και να συζητάω για τη ζημιά που έχει προκληθεί στο σπορ από μια αντιαθλητική και άδικη απόφαση την Κυριακή. Η FIA πρέπει να αποφασίσει τα επόμενα βήματά της. Είχαμε θετικές συζητήσεις τις τελευταίες εβδομάδες. Έχω πίστη πως θα ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις και δράσεις να αποφύγουμε ανάλογα σενάρια στο μέλλον».

Παρά την ήττα στο πρωτάθλημα οδηγών, η Mercedes κατέκτησε το πρωτάθλημα κατασκευαστών. Τόσο ο Βολφ, αλλά και ο Χάμιλτον δεν θα παραβρεθούν στο γκαλά της FIA όπου θα υπάρξει η απονομή των βραβείων.

Mπορείτε να ακούσετε το Podgazzt και εδώ στο Spotify

Imave credit: Mercedes-AMG

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!