Formula 1: Δε θα κάνει έφεση η Mercedes

Πάνος Σεϊτανίδης
Formula 1: Δε θα κάνει έφεση η Mercedes
Η γερμανική ομάδα δίνει τέλος στο σίριαλ το τελικού της Formula 1 στο Άμπου Ντάμπι.

Την απόφαση να μη απευθυνθεί στο Διεθνές Εφετείο της FIA πήρε η Mercedes-AMG Petronas, που θάβει το «τσεκούρι του πολέμου» των τελευταίων ημερών με αποτέλεσμα να κλείσει οριστικά το φετινό παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1.

Μετά από μερικές ημέρες σιγής ιχθύος και σχεδόν 9 ώρες προτού εκπνεύσει το χρονικό περιθώριο που είχε για να καταθέσει την έφεσή της, η γερμανική ομάδα εξέδωσε ανακοίνωση, που εξήγησε τη θέση της, τόνισε τους λόγους για τους οποίους έκανε τις πρώτες δύο ενστάσεις, υποδέχθηκε θετικά τις πρωτοβουλίες που ανακοινώθηκαν μετά τη συνεδρίαση του παγκοσμίου συμβουλίου μηχανοκίνητου αθλητισμού και έδωσε συγχαρητήρια στον ανταγωνισμό.

Η ανακοίνωση

Αναλυτικά, η ανακοίνωση που απευθυνόταν στην κοινότητα της Formula 1 και το κοινό, ανέφερε:

«Φύγαμε από το Άμπου Ντάμπι με δυσπιστία μετά από όσα είχαμε δει. Φυσικά, το να χάνεις έναν αγώνα είναι κομμάτι του παιχνιδιού, ωστόσο είναι διαφορετικό πράγμα όταν χάνεις την πίστη σου στους αγώνες.

Μαζί με τον Λούις, εξετάσαμε προσεκτικά το πως να αντιδράσουμε στα γεγονότα του φινάλε της σεζόν της Formula 1. Μας καθοδηγούσε πάντα η αγάπη μας για το σπορ αυτό και πιστεύουμε πως κάθε αγώνας πρέπει να κερδίζεται δίκαια. Στον αγώνα της Κυριακής πολλοί ένιωσαν, μεταξύ τους και εμείς, πως ο τρόπος που εκτυλίχθηκαν τα πράγματα δεν ήταν σωστός.

Ο λόγος που κάναμε ένσταση για το αποτέλεσμα του αγώνα της Κυριακής ήταν διότι οι κανονισμοί για το Αυτοκίνητο Ασφαλείας, εφαρμόστηκαν με έναν νέο τρόπο, που επηρέασε το αποτέλεσμα, ενώ μέχρι τότε ο Λούις είχε επιβλητική πρωτοπορία και ήταν καθοδόν για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Κάναμε έφεση αναζητώντας αγωνιστική δικαιοσύνη και έκτοτε είχαμε εποικοδομητικό διάλογο με τη FIA και τη Formula 1, ώστε να υπάρξει διαύγεια στο μέλλον, ώστε όλοι οι αγωνιζόμενοι να γνωρίζουν τους κανόνες βάσει των οποίων αγωνίζονται και πως αυτοί επιβάλλονται. Υποδεχόμαστε θετικά την απόφαση της FIA να υπάρξει κομισιόν για την πλήρη ανάλυση όσων συνέβησαν στο Άμπου Ντάμπι, ώστε να βελτιωθούν έτσι η στιβαρότητα των κανονισμών, η διοίκηση και ο τρόπος με τον οποίο παίρνονται αποφάσεις στη Formula 1. Έχουμε επίσης υποδεχθεί θετικά την πρόσκληση προς της ομάδες και τους οδηγούς, να λάβουν μέρος σε αυτή.

Η Mercedes-AMG Petronas θα δουλέψει ενεργά με αυτή την κομισιόν για να χτίσουμε μία καλύτερη Formula 1 – για κάθε ομάδα και κάθε θεατή που αγαπά το σπορ όσο εμείς. H FIA θα λογοδοτήσει για αυτή τη διαδικασία κι εμείς, αποσύρουμε την έφεσή μας».

Abu Dhabi Grand Prix

Τα συγχαρητήρια στον πρωταθλητή Φερστάπεν

Στη συνέχεια, η μακροσκελής ανακοίνωση τον οκτώ φορές παγκόσμιων πρωταθλητών, αναφέρθηκε στον μεγάλο αντίπαλο του Χάμιλτον και νέο κάτοχο του τίτλου, Μαξ Φερστάπεν.

«Προς τον Μαξ Φερστάπεν και τη Red Bull Racing: θέλουμε να εκφράσουμε τον ειλικρινή μας σεβασμό για τα επιτεύγματά σας αυτή τη σεζόν. Κάνατε αυτή τη μάχη για τον τίτλο της Formula 1 πραγματικά επική. Μαξ, συγχαίρουμε εσένα κα όλη την ομάδα σου. Ανυπομονούμε να σας αντιμετωπίσουμε ξανά στην πίστα την επόμενη σεζόν».

Περηφάνια για τον ήρωά της: Λούις Χάμιλτον

«Παρότι αυτό το Πρωτάθλημα Οδηγών δεν είχε το τέλος στο οποίο ελπίζαμε, δεν θα μπορούσαμε να είμαστε περισσότερο υπερήφανοι για την ομάδα μας.

Λούις, είσαι ο σπουδαιότερος οδηγός στην ιστορία της Formula 1 και οδήγησες με την ψυχή σου σε κάθε γύρο αυτής της απίστευτης σεζόν. Είσαι άψογος αθλητής εντός και εκτός πίστας και μας χάρισες μία αλάνθαστη εμφάνιση. Ως πραγματικό μαχητή στην πίστα και πρότυπο για εκατομμύριο ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, σε χαιρετίζουμε».

Lewis Hamilton

Ένα αντίο και πολλά ευχαριστώ

Κλείνοντας, η ανακοίνωση της Mercedes αναφέρθηκε και στα υπόλοιπα μέλη αυτής της ομάδας, ξεκινώντας από τον Valtteri Bottas που αποχωρεί από την ομάδα..

«Valtteri, ήσουν ένα εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι αυτής της ομάδας, συνεισφέροντας σε πέντε Παγκόσμιους Τίτλους Κατασκευαστών στις πέντε σεζόν που ήμασταν μαζί. Σε ευχαριστούμε για την αξιοσημείωτη προσφορά σου στην αγωνιστική μας ιστορία.

Τέλος, προς κάθε ένα από τα ικανά και παθιασμένα μέλη της Mercedes-AMG Petronas F1 Team στο Μπράκλεϊ και το High Performance Powertrains του Μπρίξγουορθ, γυναίκες και άνδρες: έχετε γράψει ένα ιστορικό κεφάλαιο στην ιστορία των Ασημί Βελών, κατακτώντας το όγδοο συνεχόμενο πρωτάθλημα κατασκευαστών. Είναι ένα πρωτόγνωρο επίτευγμα. Με απλά λόγια: είναι φοβερό.
Εσείς είστε φοβεροί
».

Mercedes F1

Και το πρωτάθλημα του 2021, μόλις ολοκληρώθηκε. Κι αυτό, παρά το αμφιλεγόμενο φινάλε του, φοβερό ήταν!

Φωτογραφίες: Mercedes AMG-Petronas, Red Bull Content Pool

Mπορείτε να ακούσετε το Podgazzt και εδώ στο Spotify

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!