Η Opel βάζει το υδρογόνο στον τομέα των μεταφορών

Κώστας Παστρίμας
Η Opel βάζει το υδρογόνο στον τομέα των μεταφορών
Το Opel Vivaro-e Hydrogen θα γίνει διαθέσιμο πρώτα στην εταιρεία οικιακών συσκευών Miele.

Η Opel παρουσίασε το πρώτο της όχημα μεταφορών με χρήση υδρογόνου και δεν είναι άλλο από το Vivaro-e Hydrogen. Το πρώτο van της γερμανικής φίρμας θα κυκλοφορήσει με μηδενικούς ρύπους και θα εξυπηρετήσει την εταιρείας κατασκευής οικιακών συσκευών Miele. Η έναρξη της παραγωγής έγινε στη μονάδα του Ρόισελσχάιμ και στοχεύει να αποτελέσει το έναυσμα για μια νέα γενιά "πράσινων" van με χρήση υδρογόνου.

opel

Το Vivaro-e Hydrogen βασίζεται στο υπάρχον, αμιγώς ηλεκτρικό Opel Vivaro-e. Δυνατό σημείο της έκδοσης υδρογόνου είναι η αυτονομία η οποία αγγίζει τα 400 χιλιόμετρα. Ακόμα πιο σημαντικό όμως είναι στοιχείο είναι ο χρόνος ανεφοδιασμού του οχήματος. Το Vivaro-e Hydrogen χρειάζεται μόλις τρία λεπτά για να γεμίσει την κυψέλη καυσίμου, κάτι που σημαίνει ότι απαιτεί σχεδόν τον ίδιο χρόνο με ένα συμβατικό όχημα βενζίνης ή πετρελαίου.

opel

Παράλληλα με την κυψέλη καυσίμου, η μπαταρία των 10.5kWh παρέχει ικανοποιητική ισχύ για την εκκίνηση και την επιτάχυνση του Vivaro-e, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα φόρτισης (Plug-In) με φορτιστή 11kW ή σε οικιακή πρίζα. Η αυτονομία με τη χρήση μπαταρίας φτάνει τα 50 χιλιόμετρα, ενώ υπάρχει και σύστημα ανάκτησης ενέργειας μέσω της πέδησης.

opel

Στον εξοπλισμό περιλαμβάνεται μία πανοραμική κάμερα οπισθοπορείας 180 μοιρών, ειδοποίηση τυφλού σημείου (blind-spot alert) και υποβοήθηση παρκαρίσματος. Το σύστημα infotainment Multimedia Navi Pro λειτουργεί μέσω αναγνώρισης φωνής ή έγχρωμης οθόνης αφής και είναι συμβατό με Apple CarPlay και Android Auto. Η χωρητικότητα του χώρου φόρτωσης φτάνει τα 6,1 τετραγωνικά μέτρα και ωφέλιμο φορτίο ενός τόνου.

Με το νέο Opel Vivaro-e Hydrogen η Stellantis πρωτοπορεί και φέρνει τα van υδρογόνου στην καθημερινότητα και στους δρόμους των πόλεων για μεταφορές με μηδενικούς ρύπους.

Mπορείτε να ακούσετε το Podgazzt και εδώ στο Spotify

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!