H νέα Toyota Corolla Cross έρχεται για να κυριαρχήσει (vid)

Κώστας Παστρίμας
H νέα Toyota Corolla Cross έρχεται για να κυριαρχήσει (vid)
H Toyota παρουσίασε την ολοκαίνουρια Corolla Cross και η κατηγορία των C-SUV παίρνει φωτιά.

Η κατηγορία των SUV, και ιδιαίτερα των C-SUV, είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική και κάθε μοντέλο παλεύει σκληρά για να εξασφαλίσει τη θέση σε αυτήν. Όλοι όμως οι «παίκτες» της κατηγορίας έχουν πλέον άλλον ένα λόγο να ανησυχούν. Η Toyota παρουσίασε την Corolla Cross, που θα μπει πολύ δυναμικά και δεν θα αρκεστεί απλώς σε μια αξιοπρεπή παρουσία αλλά θα στοχεύσει απευθείας στην κορυφή.

corolla cross

Η Corolla Cross έρχεται να συμπληρώσει την γκάμα των εκδόσεων της Toyota, δίπλα στις hatchback, Touring Cross και σεντάν, αλλά και να ολοκληρώσει τις προτάσεις της ιαπωνικής εταιρείας στα SUV, που πλέον καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα στην ευρωπαϊκή αγορά. Βασισμένη στη φιλοσοφία TNGA της Toyota, η Corolla Cross διαθέτει τις πιο πρόσφατες εξελίξεις της πλατφόρμας GA-C, οι οποίες εκφράζονται στο στιλ, στην κατασκευή, στην τεχνολογία και στα οδηγικά χαρακτηριστικά του οχήματος.

Σχεδιασμός

Το στιλ του νέου SUV της Toyota έχει προσαρμοστεί ειδικά στην ευρωπαϊκή αγορά. Τα εμπρός και τα πίσω φωτιστικά σώματα συνδυάζονται αρμονικά και συμπληρώνουν τη διπλή τραπεζοειδή μάσκα, τα φουσκωμένα φτερά και ολοκληρώνουν την εικόνα ενός αστικού αλλά σκληροτράχηλου SUV.

corolla cross

Το Corolla Cross έχει μήκος 4460 mm, πλάτος 1825 mm, ύψος 1620 mm και μεταξόνιο 2640 mm. Βρίσκεται ανάμεσα στο Toyota C-HR και ατο RAV4, στην καρδιά της άκρως ανταγωνιστικής ευρωπαϊκής κατηγορίας C-SUV, προσφέροντας άνεση, πρακτικότητα και ευελιξία που είναι απαραίτητες σε ένα οικογενιακό αυτοκίνητο.

corolla cross

Το εσωτερικό προσφέρει πολύ καλή ορατότητα για όλους τους επιβάτες, άφθονο χώρο για το κεφάλι και τα πόδια των εμπρός και πίσω καθισμάτων, μεγάλα ανοίγματα πίσω θυρών, αυξημένο φως και αίσθηση ευρυχωρίας. Ο χώρος φόρτωσης συνδυάζει το χαμηλό ύψος φόρτωσης με εύκολη πρόσβαση. Το ευρύ άνοιγμα της πόρτας το καθιστά βολικό για τη φόρτωση μεγάλων αντικειμένων όπως καροτσάκι ή ποδήλατο.

Υβριδικό σύστημα 5ης γενιάς

Η Corolla Cross είναι το πρώτο μοντέλο της Toyota παγκοσμίως στο οποίο ενσωματώνεταιτο νέο υβριδικό σύστημα πέμπτης γενιάς. Το σύστημα μετάδοσης κίνησης 5ης γενιάς της Toyota είναι πλήρως υβριδικό και έχει προσθικίνητες και τετρακίνητες εκδόσεις. Βασίζεται στον προκάτοχό του με περισσότερη ροπή, περισσότερη ηλεκτρική ισχύ, μεγαλύτερη απόδοση και αυξημένη οδηγική απόλαυση.

corolla cross

Διαθέτοντας τις τελευταίες εξελίξεις στις μπαταρίες Li-ion, το νέο σύστημα μπαταριών είναι πιο ισχυρό και 40% ελαφρύτερο από πριν. Η απόδοση των κινητήρων έχει βελτιωθεί, με αποτέλεσμα τη συνολική απόδοση του συστήματος να έχει αυξηθεί περισσότερο από 8%. Έτσι το 2λιτρο υβριδικό σύστημα στις προσθιοκίνητες εκδόσεις αποδίδει 197 ίππους και πετυχαίνει το 0-100 χλμ/ώρα σε 8,1 δευτερόλεπτα.

corolla cross

Στις τετρακίνητες εκδόσεις υπάρχει ένας δεύτερος ηλεκτροκινητήρας στον πίσω άξονα, που μπλέκεται αυτόματα για μεγαλύτερη πρόσφυση προσφέροντας αυτοπεποίθηση και ηρεμία στον οδηγό σε συνθήκες χαμηλής πρόσφυσης. Οι επιδόσεις της τετρακίνητης έκδοσης είναι παρόμοιες με της δικίνητης.

Τεχνολογία

Πολυάριθμες προηγμένες τεχνολογίες εξοπλίζουν το νέο Corolla Cross. Υπάρχει ένα αναβαθμισμένο HMI (Human Machine Interface) με την πιο πρόσφατη τεχνολογία πολυμέσων και στις ευπρωπαϊκές εκδόσεις ο πίνακας οργάνων είναι ψηφιακός 12,3 ιντσών και συνδυάζεται με μια κεντρική οθόνη πολυμέσων 10,5 ιντσών.

corolla cross

Με νέο ταχύτερο επεξεργαστή, το πιο πρόσφατο σύστημα ψυχαγωγίας πολυμέσων με οθόνη αφής υψηλής ευκρίνειας 10,5 ιντσών διαθέτει ασύρματη Apple CarPlay και ενσύρματη συνδεσιμότητα Android Auto, καθώς και πακέτο Toyota Smart Connect. Ο οδηγός διαθέτει την ευκολία της πλοήγησης στο Cloud και των ΟΤΑ (over the air) ενημερώσεων. Επιπλέον, μια σουίτα συνδεδεμένων υπηρεσιών από το MyT App περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία οδήγησης, τοποθεσία αυτοκινήτου, ακόμη και λειτουργίες τηλεχειρισμού, όπως το πρόγραμμα κλιματισμού και το κλείδωμα της πόρτας.

corolla cross

Από την παρουσίασή της το 1966, περισσότερες από 50 εκατομμύρια Toyota Corolla έχουν πουληθεί σε όλο τον κόσμο. H νέα Corolla Cross θα ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία της Toyota στην κατηγορία C και θα υποστηρίξει το φιλόδοξο στόχο της εταιρείας για 400.000 πωλήσεις έως το 2025. Αυτό ισοδυναμεί με μερίδιο αγοράς 9% στην πιο ανταγωνιστική κατηγορίας αυτοκινήτων της Ευρώπης.

corolla cross

Οι παραδόσεις στους πελάτες, ανάλογα με την αφορά, θα ξεκινήσουν το Φθινόπωρο του 2022. Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό πότε θα έρθει στην Ελλάδα και σε ποιες τιμές.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!