Ποια μπορεί να είναι η σχέση της Mazda με το φελλό; (vid)

Κώστας Παστρίμας
Ποια μπορεί να είναι η σχέση της Mazda με το φελλό; (vid)
Η ιαπωνική φίρμα εξοπλίζει το αμιγώς ηλεκτρικό της MX-30 με το παρεξηγημένο υλικό από βελανιδιά

Ελάχιστοι θα γνωρίζετε ότι η Mazda πριν από περίπου 100 χρόνια ήταν κατασκευαστής φελλού. Η ιαπωνική φίρμα το 1920 ξεκίνησε να κατασκευάζει φελλούς με την ονομασία Toyo Cork Kogyo και προμήθευε τα τοπικά ναυπηγεία της Χιροσίμα. Εκείνη την εποχή η διάσημη πόλη της Ιαπωνίας έβριθε από βελανιδιές και η Mazda έβρισκε σε αφθονία την πρώτη ύλη του ιδιαίτερου αυτού προϊόντος.

mazda

Τι σχέση έχουν όλα αυτά όμως με την σημερινή εποχή; Η Mazda δεν ξεχνάει την ιστορία της και τιμάει τις ρίζες της εξοπλίζοντας το πρώτο της αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο, το MX-30 με βιώσιμα υλικά όπως τον φελλό. Στη θέση του καουτσούκ η Mazda στο MX-30 χρησιμοποιεί φελλό, κάτι που σημαίνει ότι η κεντρική κονσόλα και οι εσωτερικές χειρολαβές στις πόρτες έχουν το συγκεκριμένο υλικό. Δεν είναι μόνο θέμα εμφάνισης αφού ο φελλός είναι πιο βιώσιμος και εξαιρετικά λειτουργικός ως επιλογή υλικού.

Ο φελλός είναι επίσης αδιαπέραστος από υγρά και αέρια και παρουσιάζει υψηλή αντοχή στην τριβή. Αυτό οφείλεται
στην ειδική κυψελοειδή δομή του φελλού, όπως καθώς και μια ουσία που ονομάζεται σουβερίνη, η οποία αποτελεί περίπου το 45% του υλικού. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά καθιστούν το φελλό ένα εξαιρετικό υλικό βάσης για τις εφαρμογές των αυτοκινήτων. Η Mazda εμπιστεύτηκε την Amporik Cork Composites στην κατασκευή των εξαρτημάτων φελλού για το MX-30 διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ποιότητα και τη λειτουργικότητα του φελλού.

mazda

Το σημαντικό με την συγκεκριμένη εταιρεία είναι ότι βρίσκεται στο Ντούρο της Πορτογαλίας, μια περιοχή η οποία είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. ο κατασκευαστής όχι μόνο παράγει υψηλής ποιότητας φελλό, αλλά δεσμεύεται επίσης για ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας. Η Amporik Cork Composites και η Mazda κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα σύνθετο φελλό που είναι κατάλληλος για τις υψηλές απαιτήσεις που έχει η καμπίνα του αυτοκινήτου, αξιοποιώντας στο έπακρο τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά που έρχονται φυσικά με αυτό το θαυμαστό υλικό.

Ο φελλός είναι ένα υλικό το οποίο μπορεί να μπει δυναμικά σε πολλούς τομείς όπως οι μεταφορές, η αυτοκινητοβιομηχανία, η μόδα, τα δάπεδα και άλλα. Η Mazda λοιπόν είναι από τις εταιρείες οι οποίες τιμούν το βιώσιμο αυτό υλικό και παράλληλα τιμούν και την μεγάλη ιστορία τους.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!