Πώς η BMW χρησιμοποιεί το όνομα ΧΜ που ανήκει στη Citroen

Κώστας Παστρίμας
Πώς η BMW χρησιμοποιεί το όνομα ΧΜ που ανήκει στη Citroen
«Συμφωνία κυρίων» ανάμεσα στις δύο εταιρείες επιτρέπει τη χρήση κοινών ονομασιών.

Όταν η BMW ανακοίνωσε την παρουσίαση του νέου της SUV με την ονομασία ΧΜ, αμέσως το μυαλό πολλών πήγε στο μοντέλο της Citroen με το ίδιο όνομα που κυκλοφόρησε τη 10ετία του 90. Και η άμεση απορία ήταν πώς η BMW τολμησε ή η Citroen επέτρεψε να γίνει κάτι τέτοιο.

Οι κατασκευαστές δεν χρησιμοποιούν ποτέ ίδια ονόματα μοντέλων με άλλες μάρκες, όσο ανόμοια και αν είναι τα μοντέλα που φέρουν αυτό το όνομα. Στο δικό μας παράδειγμα, παρότι κανείς δεν πρόκειται να μπερδέψει τη θηριώδη XM της BMW με το σεντάν ΧΜ της Citroen, αν οι Γάλλοι έχουν κατοχυρώσει το όνομα δεν επιτρέπεται αυτό να χρησιμοποιηθεί από άλλους.

citroen xm

Πώς κατάφερε, λοιπόν, η BMW να ονομάσει ΧΜ το νέο της SUV; Η απάντηση είναι ότι οι δύο εταιρείες έχουν έρθει σε μια αμοιβαία «συμφωνία κυρίων», που επιτρέπει σε κάθε μία από τις δύο να χρησιμοποιεί ονόματα που έχουν χρησιμοποιηθεί από την άλλη. Αυτό αφορά κυρίως τη χρήση του γράμματος Χ. Αν για παράδειγμα η Cirtroen στο μέλλον θελήσει να ονομάσει ένα μοντέλο με το όνομα C5X, η BMW δεν θα φέρει εμπόδια.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες παίρνουν την ονομασία των μοντέλων τους πολύ στα σοβαρά. Πριν από λίγα χρόνια, το 2011, η Ferrari ονόμασε το αγωνιστικό της αυτοκίνητο στη Formula 1 F150, θέλοντας να τιμήσει τα 150 χρόνια από την ενοποίηση της Ιταλίας. Ωστόσο, F150 ονομάζεται το best seller φορτηγάκι (pick up) της Ford στις ΗΠΑ. Η Ford απαίτησε από τη Ferrari να αλλάξει το όνομα του μονοθεσίου της και οι Ιταλοί δεν είχαν άλλη επιλογή από το να το κάνουν. Έτσι το μονοθέσιο της Ferrari για το 2011 ονομάστηκε τελικά 150ο Italia.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!