Η Αστυπάλαια γίνεται παράδειγμα στη Διάσκεψη COP26 του ΟΗΕ

Κώστας Παστρίμας
Η Αστυπάλαια γίνεται παράδειγμα στη Διάσκεψη COP26 του ΟΗΕ
Το πρώτο πράσινο νησί της Ευρώπης παρουσιάστηκε στη διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή

Η Ελλάδα και συγκεκριμένα το νησί της Αστυπάλαιας τράβηξε για μια ακόμα φορά τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του. Αυτήν τη φορά δεν είχε να κάνει με τις ομορφιές του νησιού, αλλά με το μοναδικό πρόγραμμα "Έξυπνο και Αειφόρο Νησί" το οποίο στηρίζουν η Ελληνική Δημοκρατία και το Volkswagen Group.

αστυπάλαια

Στη Διάσκεψη του ΟΗΕ COP26 στη Γλασκώβη ταξίδεψε η Αστυπάλαια παρουσιάζοντας το πρόγραμμα έξυπνο και πράσινο νησί. Ο ενεργειακός μετασχηματισμός του νησιού του νοτιοανατολικού Αιγαίου, όπως αυτός εξελίσσεται μέσα από το πρόγραμμα «Αστυπάλαια – Έξυπνο και Αειφόρο Νησί», ξεπέρασε για μία ακόμα φορά τα σύνορα της Ελλάδας.

αστυπάλαια

Ο Δήμαρχος του νησιού, κ. Νίκος Κομηνέας, βρέθηκε πριν μερικές μέρες στη μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας, με στόχο να μοιραστεί με την παγκόσμια κοινότητα τις πρώτες διαπιστώσεις αλλά και το όραμα της δημοτικής αρχής και των κατοίκων, για το πρόγραμμα, το πρώτο του είδους του σε παγκόσμιο επίπεδο, που ξεκίνησε πριν περίπου ένα χρόνο. Παρουσίασε το οικονομικό κομμάτι της συγκεκριμένης μεταμόρφωσης, αλλά κυρίως το πως οι κάτοικοι του νησιού αγκάλιασαν την πράσινη ενεργειακή μετάβαση.

αστυπάλαια

Φυσικά, υπήρξε αναφορά και στο κομμάτι των μεταφορών αφού το νησί προχωράει στη σταδιακή αντικατάσταση των αυτοκινήτων με ηλεκτρικά. Στόχος είναι η διάδοση της έξυπνης κινητικότητας μέσα από εφαρμογές τηλεματικής, ενώ το επόμενο βήμα είναι η αντικατάσταση των γεννητριών πετρελαίου με "πράσινες" πηγές ενέργειας. Το πλάνο μακροπρόθεσμα, θα μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!