Ο Χάμιλτον νίκησε και τον προσομοιωτή

Στάθης Κοκκορόγιαννης
Η απόδοση του Λιούις Χάμιλτον στο GP ξεπέρασε οποιαδήποτε προσδοκία της Mercedes για τον αγώνα.

Ο Λιούις Χάμιλτον ήταν ο μεγάλος κυρίαρχος στο GP Κατάρ κερδίζοντας τον 7ο αγώνα του στο Πρωτάθλημα της Formula 1 στο 2021. Εκκινώντας από την pole position είχε εξαιρετικό ρυθμό, ακολούθησε στρατηγική δύο pit-stop και μείωσε τη διαφορά από τον Μαξ Φερστάπεν στους 8 βαθμούς.

Πριν το σπορ επισκεφτεί την πίστα Λοσέιλ, οι ειδικοί της Formula 1 έχριζαν φαβορί τη Red Bull Racing, λόγω των συνεχόμενων στροφών στο δεύτερο και στο τελευταίο κομμάτι, με τη δύναμη του κινητήρα να παίζει μικρό ρόλο. Όμως η Mercedes και ο Χάμιλτον διέψευσαν τις προβλέψεις με μια ακόμα νίκη. Επιπλέον, έγινε γνωστό πως ο 7 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής δεν χρησιμοποίησε το φρέσκο κινητήρα που φόρεσε στη Βραζιλία.

Τώρα, ο επικεφαλής μηχανολογίας στην πίστα της Mercedes, Άντριου Σόβλιν αποκάλυψε πως η απόδοση του Χάμιλτον ξεπέρασε τις προσδοκίες της ομάδας.

«Πιστεύαμε πως θα ήμασταν γρήγοροι όμως από τις τρεις τελευταίες της σεζόν προβλέπαμε πως το Κατάρ θα ήταν η πιο δύσκολη από όλες. Από την αρχή του τριημέρου ήταν να ελέγξουμε αν οι προσομοιώσεις μας συνάδουν με την πραγματικότητα. Η προετοιμασία που είχαμε κάνει ήταν πολύ καλή. Ο Βάλτερι ξεκίνησε καλύτερα, όμως από το Σάββατο ο Λιούις ανέβηκε επίπεδο. Φάνηκε πως είχε τον αγώνα υπό έλεγχο. Είναι δύσκολο να προβλέψεις τη διαφορά που θα έχουμε σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Ποτέ δεν περιμέναμε να είμαστε τόσο μπροστά. Όλα έγιναν στο τέλος του Q3 και μας είπε πως όλα λειτουργούσαν ρολόι. Είναι σε τρομερή φόρμα. Κάνουμε τις προσομοιώσεις μας αλλά τίποτα δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί ήταν τόσο μπροστά από τον Μαξ. Κατάφερε να ψάξει και να βρει περισσότερη απόδοση», δήλωσε ο Σόβλιν μετά το GP Κατάρ.

Επιπλέον όταν αναφέρθηκε στον κινητήρα του Χάμιλτον δήλωσε: «Έχουμε δύο μονάδες ισχύος που αγωνίζεται ο Λιούις. Λόγω της φύσεως της πίστας του Λοσέιλ χρησιμοποιήσαμε τον κινητήρα με τη μικρότερη ισχύ. Προς ώρας λοιπόν είμαστε σε καλή κατάσταση».

Ο επικεφαλής της Mercedes, Τότο Βολφ, ανέφερε πως όλα όσα έγιναν στη Βραζιλία, έδωσαν στον Χάμιλτον υπερδυνάμεις. Από τον αγώνα στο Σάο Πάολο η διαφορά από τον Φερστάπεν έπεσε από τους 21 στους 8 βαθμούς με δύο αγώνες για το τέλος του 2021.

Επόμενος σταθμός της Formula 1 είναι το GP Σαουδικής Αραβίας το τριήμερο 3–5 Δεκεμβρίου.

Image credit: Mercedes-AMG